10 wskazówek i trików dotyczących blendera, które ułatwią Ci życie

 Używaj swojego blendera nie tylko do robienia smoothie.

Smoothies to nie jedyna rzecz, do której nadaje się Twój blender. Po zakupie jednego z nich prawdopodobnie zorientowałeś się, że możesz wrzucić do urządzenia wszystko i zmielić do odpowiedniej konsystencji, ale z czasem łatwo o tym zapomnieć. Jeśli Twój blender ostatnio zbierał kurz, te tiphacks pomogą Ci na nowo odkryć, jak przydatny może być blender.

Od masła orzechowego do kompostu - blender może być nieskończenie przydatny. To urządzenie kuchenne może wzbogacić znane potrawy i dodać trochę śmiałości do nowych eksperymentów.

Wymieszać z lemoniadą

Zapomnij o sokowirówce do cytrusów i po prostu walcuj czyste cytryny dłonią na twardej powierzchni. Pokrój je w plasterki, a następnie ubij plasterki jednej cytryny z 2 szklankami wody w blenderze przez minutę na wysokich obrotach. Sok i skórka z cytryny uwolnią się w tym procesie. Po ubiciu, odstaw mieszaninę, aby plasterki cytryny uniosły się na wierzch, a następnie przecedź płyn przed dodaniem świeżych listków mięty lub cukru.

Kompost

Kompostowanie jest przyjaznym dla środowiska sposobem na pozbycie się resztek jedzenia, które wzbogacają glebę i zmniejszają potrzebę stosowania nawozów chemicznych. Zmiękczone skórki warzyw i owoców włożyć do branderka i miksować przez 3-5 minut. Możesz zmielić organikę razem z zimną wodą, aby uzyskać płyn kompostowy.

Aby zrobić kompost, wsyp fusy z kawy i skorupki jaj do blendera, aby uzyskać pylisty proszek. Następnie można posypać pyłem rośliny w doniczkach lub w ogrodzie, aby zapobiec inwazji szkodników i wzbogacić glebę w wapń. W ten sposób blender może zainspirować Cię do przestrzegania zasady zero waste i dbania o swój ogródek warzywny lub rośliny domowe. ????

Jajecznica

Skróć czas potrzebny na przygotowanie porannego omletu. Wbij kilka jajek do miski miksera i ubijaj przez 3-5 sekund. Uzyskasz najlżejsze, najbardziej puszyste jajka dla idealnego omletu za każdym razem. Ten rodzaj przepisów pomoże Ci odkryć nowy smak i teksturę znanego dania.

Sorbet

Ciesz się słodkim i chłodnym deserem podczas letnich miesięcy, przygotowując domowy sorbet. Miesza dwa porcje świezi lub mrożeni owoc kawałki z pół filiżanką twój ulubionego mleko i trochę świeży cytryna lub limonka sok i przechuje w chłodni. Wypróbuj ten przepis na sorbet z mango.

Masła orzechowe

Masło orzechowe jest pysznym dodatkiem do każdej przekąski lub posiłku i jest bogate w przeciwutleniacze, zdrowe tłuszcze i białko. Mieszanie własnej mieszanki orzechów i przypraw pozwala kontrolować ilość dodawanej soli i cukru w każdej porcji. Ponieważ domowe masła orzechowe są zazwyczaj pozbawione konserwantów, przechowuj je w szczelnym szklanym słoiku w lodówce przez okres do miesiąca. Spróbuj zrobić masło klonowo- migdałowe lub poeksperymentuj z innymi orzechami, takimi jak prażone nerkowce, orzechy laskowe, makadamia lub orzeszki ziemne.

Mąka domowej roboty

Jeśli chodzi o mąkę, zazwyczaj zaopatrujemy się tylko w tradycyjną mąkę pszenną. Ale teraz ludzie zamieniają się zdrowymi alternatywami, ponieważ mąka pszenna jest daleka od zdrowego produktu. Zawiera 330 kalorii na 100 gramów, 10-13% glutenu, spowalnia metabolizm i zwiększa ryzyko cukrzycy. Oczywiście, nie można całkowicie zrezygnować z niego, ale istnieje mnóstwo przepisów na zastąpienie białej mąki, które można wypróbować.

Kiedy przepis wymaga użycia mąki owsianej lub kukurydzianej, zamiast iść do supermarketu, można łatwo zrobić to samemu, mieląc płatki owsiane lub ziarna popcornu w trybie Pulse, aż staną się proszkowate.

Pudding lub mus

Pudding to klasyczny, łatwy w przygotowaniu deser, o którym nie mówi się zbyt wiele, ale jest on bardzo obfity. Bita pianka i budyń śmietankowy to idealne desery do przygotowania w blenderze. Przygotuj kilka porcji trzyczęściowego musu truskawkowego lub kremowego puddingu z mango o wspaniałym smaku, a wszystko to dzięki blenderowi.

Szybkie napowietrzanie wina

Czy wiesz, że wino można dekantować za pomocą blendera? Starsze wina gromadzą osad, a mieszanie wina może pomóc napowietrzyć i odizolować ciecz. Zmiksuj wino w blenderze pulsacyjnym przez 30-60 sekund i przelej do kieliszków.

Proste ciasto

Wymieszaj mąkę, jajka, wodę lub mleko przez 15 sekund, aby stworzyć własne ciasto na naleśniki lub racuchy od podstaw. Dodaj do ciasta orzechy, nasiona i naturalne aromaty, takie jak ekstrakt waniliowy, lub dodaj dynię w sezonie podczas jesiennych miesięcy.

Ulepszenie kawy.

"Kuloodporna" kawa, kawa kokosowa, kawa keto - istnieje wiele różnych nazw tego napoju, ale znaczenie pozostaje takie samo - kawa z oleju kokosowego. Wymieszaj 1-2 łyżki masła z 1 filiżanką zaparzonej kawy i 1-2 łyżkami oleju kokosowego. Ubijać w blenderze przez 10-20 sekund i przelać do kubka termosu.