Prawidłowa pielęgnacja ekspresu do kawy

W dzisiejszych czasach nie trzeba iść do specjalnego lokalu, aby cieszyć się aromatyczną kawą. Nowoczesne ekspresy do kawy stały się tak funkcjonalne, jak to tylko możliwe, pozwalając nam na stworzenie w domu praktycznie mini kawiarni. Prawidłowa obsługa i łatwa pielęgnacja ekspresu do kawy zapewni jego długą żywotność.

Podpowiemy Ci, jak powinieneś używać ekspresu do kawy, aby długo służył w Twojej kuchni.

Istnieje wiele rodzajów ekspresów do kawy: espresso, drip, kapsułkowe. I co zrozumiałe, mogą one znacznie różnić się od siebie pod względem konstrukcji i wyposażenia, a co za tym idzie, niezbędnych środków do obsługi i pielęgnacji.

Oczywiście zalecamy dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi ekspresu do kawy przed przystąpieniem do czyszczenia. W międzyczasie zebraliśmy najważniejsze punkty, na które należy zwrócić uwagę przy obsłudze prawie każdego ekspresu do kawy:

    Regularnie sprawdzać, czy zbiornik młynka do kawy nie jest zapchany i czy nie dostaje się do niego woda. Staraj się wymieniać filtr w ekspresach na kapsułki: Podczas gdy filtry papierowe należy wymieniać codziennie, filtry nylonowe można wymieniać po 50-60 zaparzeniach. Uważnie obserwować pojemnik z ciastem. Nieusunięte na czas fusy z kawy mogą nie tylko zepsuć smak świeżo zaparzonej kawy, ale także uszkodzić urządzenie. Przed zaparzeniem kolejnej filiżanki kawy - sprawdź tackę ociekową, jeśli jest w niej płyn, natychmiast go spuść. Z tworzeniem się kamienia można walczyć za pomocą specjalnych środków, które odwapniają sprzęt. Przy okazji, większość nowoczesnych ekspresów do kawy ma funkcję "auto-clean", która wykonuje kompletne czyszczenie skali, wystarczy dodać specjalny środek czyszczący. Podczas parzenia kawy w ekspresie pozostają olejki kawowe, które gromadząc się, mogą zepsuć zapach i smak napoju. Profilaktyczne płukanie jest zalecane przez producentów po każdych 220 filiżankach napoju kawowego. Nowsze ekspresy do kawy mają licznik warzenia, który pomoże Ci śledzić, kiedy wyczyścić ekspres do kawy z olejów kawowych. Raz w miesiącu należy przepłukać zaparzacz. Aby wykonać tę czynność, wystarczy wyjąć ją z pralki i umyć pod bieżącą wodą. Przed użyciem urządzenia należy je wysuszyć w sposób naturalny. Wiele ekspresów do kawy wyposażonych jest w funkcję przygotowywania cappuccino. Jeśli ekspres do kawy jest wyposażony w tę funkcję, po każdej nowej filiżance cappuccino należy sprawdzić, czy w cappuccinatorze lub panarello nie osadza się mleko. Nie czekaj, aż cappuccinator wyschnie i zatka się, może to w znacznym stopniu wpłynąć na zapach i smak Twojego napoju. Aby oczyścić ekspres do kawy z osadu mlecznego, należy podłączyć zbiornik z wodą do systemu mlecznego i uruchomić go, aż woda pozbędzie się mętnego osadu.

I wreszcie, dla tych, którzy uważają się za smakoszy i wolą urozmaicić swoje menu o nowe przepisy na kawę, oto kilka prostych, ale oryginalnych sposobów na zrobienie kawy:

FRAPPUCHINO To, że pyszna kawa musi być gorąca to stereotyp. Jeśli kiedykolwiek piłeś prawdziwą kawę frappe lub cappuccino freddo, wiesz jakie to pyszne.

Składniki:

    1 porcja "espresso" 3 łyżki deserowe cukru 50 ml mleka (najlepiej 2%) Syrop karmelowy lub czekoladowy, możesz mieć oba kostki lodu bita śmietana

Przygotowanie

    Przygotuj podstawowe espresso Do zaparzonej kawy wsypać cukier. Weź blender i mieszaj energicznie przez około pół minuty. Dolewamy zimne mleko, dodajemy kilka kostek lodu i dalej mieszamy, aż lód się skruszy. Dodaj syrop do smaku. Udekorować śmietaną.

CRÈME DE LA CRÈME DE LA FRANÇAISE.

Kawa po francusku to idealna odpowiedź na "referencyjne" przepisy z Brazylii. Spróbuj jej z subtelną cremą, a od razu poczujesz się jak w przytulnej kawiarni z widokiem na Wieżę Eiffla.

Składniki (na 2 porcje kawy):

    200 ml gotowej kawy (dostosować moc do smaku) 250 ml mleka 3 łyżki cukru 2 łyżki śmietany

Przygotuj stronę

    Zagotować mleko z cukrem. Mleko zdjąć z ognia i wlać śmietankę - dokładnie wymieszać lub ubić. Wymieszać z mieszanką mleczno-śmietanową i zalać wcześniej przygotowaną gorącą kawą, a następnie wlać do filiżanek

KLASYCZNE MACCHIATO

"Barwiona kawa jest przygotowywana z espresso i niewielkiej ilości mleka. Napój ten jest nieco podobny do latte, ale mocniejszy.

Składniki:

    50 ml mleka 1 espresso gotowe cukier - według uznania syrop - według uznania

Przygotowanie

    Mleko ubić za pomocą dyszy do pary jak do cappuccino (gorące mleko można ubić mikserem, jeśli ekspres do kawy nie posiada cappuccinatora), aż będzie sztywne i spienione. Wlać piankę do szklanki lub kieliszka i powoli zalać świeżo zaparzonym espresso. W rezultacie powstaje wyśmienity trójwarstwowy napój: gorące mleko na dole, mocne espresso w środku i biała, zwiewna mleczna pianka na górze.