Prawidłowa pielęgnacja ekspresu do kawy
W dzisiejszych czasach nie trzeba iść do specjalnego lokalu, aby cieszyć się aromatyczną kawą. Nowoczesne ekspresy do kawy stały się tak funkcjonalne, jak to tylko możliwe, pozwalając nam na stworzenie w domu praktycznie mini kawiarni. Prawidłowa obsługa i łatwa pielęgnacja ekspresu do kawy zapewni jego długą żywotność.
Podpowiemy Ci, jak powinieneś używać ekspresu do kawy, aby długo służył w Twojej kuchni.
Istnieje wiele rodzajów ekspresów do kawy: espresso, drip, kapsułkowe. I co zrozumiałe, mogą one znacznie różnić się od siebie pod względem konstrukcji i wyposażenia, a co za tym idzie, niezbędnych środków do obsługi i pielęgnacji.
Oczywiście zalecamy dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi ekspresu do kawy przed przystąpieniem do czyszczenia. W międzyczasie zebraliśmy najważniejsze punkty, na które należy zwrócić uwagę przy obsłudze prawie każdego ekspresu do kawy:
- Regularnie sprawdzać, czy zbiornik młynka do kawy nie jest zapchany i czy nie dostaje się do niego woda.
Staraj się wymieniać filtr w ekspresach na kapsułki: Podczas gdy filtry papierowe należy wymieniać codziennie, filtry nylonowe można wymieniać po 50-60 zaparzeniach.
Uważnie obserwować pojemnik z ciastem. Nieusunięte na czas fusy z kawy mogą nie tylko zepsuć smak świeżo zaparzonej kawy, ale także uszkodzić urządzenie.
Przed zaparzeniem kolejnej filiżanki kawy - sprawdź tackę ociekową, jeśli jest w niej płyn, natychmiast go spuść.
Z tworzeniem się kamienia można walczyć za pomocą specjalnych środków, które odwapniają sprzęt. Przy okazji, większość nowoczesnych ekspresów do kawy ma funkcję "auto-clean", która wykonuje kompletne czyszczenie skali, wystarczy dodać specjalny środek czyszczący.
Podczas parzenia kawy w ekspresie pozostają olejki kawowe, które gromadząc się, mogą zepsuć zapach i smak napoju. Profilaktyczne płukanie jest zalecane przez producentów po każdych 220 filiżankach napoju kawowego. Nowsze ekspresy do kawy mają licznik warzenia, który pomoże Ci śledzić, kiedy wyczyścić ekspres do kawy z olejów kawowych.
Raz w miesiącu należy przepłukać zaparzacz. Aby wykonać tę czynność, wystarczy wyjąć ją z pralki i umyć pod bieżącą wodą. Przed użyciem urządzenia należy je wysuszyć w sposób naturalny.
Wiele ekspresów do kawy wyposażonych jest w funkcję przygotowywania cappuccino. Jeśli ekspres do kawy jest wyposażony w tę funkcję, po każdej nowej filiżance cappuccino należy sprawdzić, czy w cappuccinatorze lub panarello nie osadza się mleko. Nie czekaj, aż cappuccinator wyschnie i zatka się, może to w znacznym stopniu wpłynąć na zapach i smak Twojego napoju. Aby oczyścić ekspres do kawy z osadu mlecznego, należy podłączyć zbiornik z wodą do systemu mlecznego i uruchomić go, aż woda pozbędzie się mętnego osadu.
I wreszcie, dla tych, którzy uważają się za smakoszy i wolą urozmaicić swoje menu o nowe przepisy na kawę, oto kilka prostych, ale oryginalnych sposobów na zrobienie kawy:
FRAPPUCHINO To, że pyszna kawa musi być gorąca to stereotyp. Jeśli kiedykolwiek piłeś prawdziwą kawę frappe lub cappuccino freddo, wiesz jakie to pyszne.
Składniki:
- 1 porcja "espresso"
3 łyżki deserowe cukru
50 ml mleka (najlepiej 2%)
Syrop karmelowy lub czekoladowy, możesz mieć oba
kostki lodu
bita śmietana
Przygotowanie
- Przygotuj podstawowe espresso
Do zaparzonej kawy wsypać cukier.
Weź blender i mieszaj energicznie przez około pół minuty.
Dolewamy zimne mleko, dodajemy kilka kostek lodu i dalej mieszamy, aż lód się skruszy.
Dodaj syrop do smaku.
Udekorować śmietaną.
CRÈME DE LA CRÈME DE LA FRANÇAISE.
Kawa po francusku to idealna odpowiedź na "referencyjne" przepisy z Brazylii. Spróbuj jej z subtelną cremą, a od razu poczujesz się jak w przytulnej kawiarni z widokiem na Wieżę Eiffla.
Składniki (na 2 porcje kawy):
- 200 ml gotowej kawy (dostosować moc do smaku)
250 ml mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki śmietany
Przygotuj stronę
- Zagotować mleko z cukrem.
Mleko zdjąć z ognia i wlać śmietankę - dokładnie wymieszać lub ubić.
Wymieszać z mieszanką mleczno-śmietanową i zalać wcześniej przygotowaną gorącą kawą, a następnie wlać do filiżanek
KLASYCZNE MACCHIATO
"Barwiona kawa jest przygotowywana z espresso i niewielkiej ilości mleka. Napój ten jest nieco podobny do latte, ale mocniejszy.
Składniki:
- 50 ml mleka
1 espresso gotowe
cukier - według uznania
syrop - według uznania
Przygotowanie
- Mleko ubić za pomocą dyszy do pary jak do cappuccino (gorące mleko można ubić mikserem, jeśli ekspres do kawy nie posiada cappuccinatora), aż będzie sztywne i spienione.
Wlać piankę do szklanki lub kieliszka i powoli zalać świeżo zaparzonym espresso.
W rezultacie powstaje wyśmienity trójwarstwowy napój: gorące mleko na dole, mocne espresso w środku i biała, zwiewna mleczna pianka na górze.