10 przydatnych wskazówek dotyczących czyszczenia okapu kuchennego

 Ważnym elementem każdej kuchni jest sprawnie działający okap. Jest to szczególnie ważne w przypadku ciągłego gotowania, które generuje dużo dymu. Okapy występują we wszystkich kształtach, rozmiarach i stylach. Jednak pomimo oczywistych różnic, czyszczenie i konserwacja okapów różnych producentów jest dość podobna.

Jeśli kiedykolwiek kupowałeś nowy okap, wiesz, że dostępnych jest wiele rozmiarów i ustawień. Główna zasada mówi, że okap powinien być nie mniejszy niż szerokość powierzchni do gotowania, ale dodatkowe 7-10 cm z każdej strony może zwiększyć wydajność. Głębokość powinna obejmować tylne palniki i co najmniej połowę przednich palników, choć najlepsze jest pełne pokrycie.

Poniższe wskazówki dotyczące czyszczenia i konserwacji mogą służyć jako przewodnik po pielęgnacji okapu. Zastosuj poniższe wskazówki, a Twój okap będzie zawsze działał perfekcyjnie, zapobiegając rozprzestrzenianiu się dymu i tłuszczu w całej kuchni.

Wyjąć filtry z okapu

Pierwszą rzeczą, którą należy zrobić, jest usunięcie filtrów z okapu. Jest to główny element okapu, który wykonuje całą brudną robotę. Po usunięciu filtrów zobaczysz, z czym musisz pracować i jaki jest stopień zanieczyszczenia.

Dla każdego okapu filtry i sposób ich usuwania będą inne. Zwykle jednak odłącza się je za pomocą zatrzasku i wyskakuje lub wysuwa. Istnieją modele, w których trzeba będzie nacisnąć zatrzaski, które utrzymują kratki filtrów tłuszczu w miejscu i usunąć je.

Wiele modeli może posiadać podstawowe instrukcje wydrukowane na pokrywie. Przyjrzyj się dokładnie filtrowi na spodniej stronie maski, aby ustalić, jak go usunąć. W razie potrzeby należy zapoznać się z instrukcją obsługi.

Napełnić zlew gorącą wodą

W tym przypadku im goręcej, tym lepiej - więc zagotuj trochę wody, jeśli musisz. W końcu mówimy tu o usuwaniu paskudnego tłuszczu i innych cząstek żywności. Filtry muszą być całkowicie umieszczone w wodzie, więc upewnij się, że mieszczą się całkowicie w zlewie. Jeśli nie ma wystarczająco dużo miejsca, rozważ użycie wiadra lub wyczyść połowę filtra za jednym razem, odwracając go na drugą stronę.

Dodaj detergent do mycia naczyń i sodę oczyszczoną do gorącej wody.

Możesz wybrać dowolny środek do mycia naczyń. Użyj wystarczającej ilości detergentu, aby woda stała się mydlana. Następnie dodaj ½ szklanki sody oczyszczonej. Dobrze wymieszać.

Umieść filtry w wodzie.

Idealnie byłoby, gdyby pasowały one aż po brzegi, ale nie we wszystkich przypadkach jest to możliwe. Jeśli nie jest to możliwe, należy umieścić je pod wodą tak często, jak to możliwe. Po wykonaniu wszystkich czynności powtórz wszystkie czynności dla pozostałych części filtra, których nie udało się wyczyścić za pierwszym razem.

Namoczyć filtry na 15 minut.

Bądź cierpliwy. Nie musisz wyciągać filtrów co 5 minut, aby je przejrzeć. Wystarczy pozostawić je w spokoju, pozwalając im nasiąknąć środkiem czyszczącym, aby zanieczyszczenia i tłuszcz zgromadzone na filtrach mogły się z nich wymyć.

Jeśli nie czyściłeś filtrów od dłuższego czasu lub robisz to po raz pierwszy, być może będziesz musiał pozostawić je do namoczenia na dłuższy okres czasu. W razie potrzeby dodaj więcej gorącej wody, jeśli zacznie się robić zimna.

Czyszczenie filtrów

Teraz gdy brudni filtry moczyli z gorącą wodą, mydłem i wypiekową sodą, ja jest czas dawać one dobrego szorującego czystego z szorującym środkiem (jak wypiekowa soda lub inny cleaner). Będzie to dość łatwy proces, ponieważ większość pracy została już wykonana w poprzednim punkcie.

Opłukać i wysuszyć filtry.

Kiedy skończysz czyszczenie i pomyślisz: "Wow, jakie one są czyste!", włącz wodę i wypłucz filtry pod bieżącą wodą. Wytrzyj je delikatnie miękkim ręcznikiem.

Ponownie zamontować filtry

Upewnij się, że są one prawidłowo zainstalowane na swoim miejscu, aby nie mieć żadnych problemów podczas pracy. Często łatwiej jest wyjąć filtry niż włożyć je z powrotem, jeśli masz z tym problem, zajrzyj do instrukcji obsługi.

Powtarzać co miesiąc lub co dwa miesiące

Częstotliwość czyszczenia filtrów zależy od tego, jak często gotujesz. Osoby, które często, np. kilka razy w tygodniu, gotują i korzystają z okapu, powinny znacznie częściej czyścić filtry. W praktyce skuteczne jest czyszczenie raz na miesiąc.

W innych okolicznościach, dla tych, którzy nie gotują w kuchni zbyt często, wystarczy raz na kilka miesięcy. Od czasu do czasu należy wyjąć filtry, aby sprawdzić, jak intensywnie się brudzą. Następnie dostosuj odpowiednio swój harmonogram sprzątania.

Wytrzyj zewnętrzną stronę pokrywy silnika

Odpryski tłuszczu i inne cząstki żywności mogą przez długi czas osiadać na okapie. Może to spowodować, że okap zacznie wyglądać matowo i brudno. Pamiętaj, aby wytrzeć wszystkie elementy zewnętrzne, najpierw odłączając pokrywę.

Przestrzeganie tych wskazówek zapewni Ci długotrwały okap kuchenny, który skutecznie ochroni Twoją kuchnię przed dymem i tłuszczem.