Wszystko o wyborze multicookera

Jeszcze do niedawna wielu z nas nie wiedziało, co to za cud techniki - multicooker. Urządzenie to stało się popularne na dzisiejszym rynku, ponieważ multicooker jest wielofunkcyjny i tak naprawdę zastępuje kilka urządzeń jednocześnie: parowar, grzybowar, szybkowar, a nawet wypiekacz do chleba! Dziś większość rodzin nie wyobraża sobie już codziennego gotowania bez tego kuchennego pomocnika.

Co to jest multicooker?

Urządzenie wygląda jak elektryczny garnek z pokrywką. Jego korpus wykonany jest z żaroodpornego tworzywa sztucznego, wewnątrz znajduje się wyjmowana metalowa misa, o różnej pojemności: od 2 do 6 litrów i więcej. Korpus multicookera może mieć kształt cylindra, koła lub owalu.

Multicooker w kształcie walca

Nie ma to wpływu na jakość gotowania i możliwości urządzenia: wymiary mogą być bardziej kompaktowe lub wręcz przeciwnie - zbyt duże.
Niektóre multicookery posiadają małe nóżki w dolnej części korpusu, które zapewniają stabilność urządzenia. Niektóre modele posiadają również uchwyt ułatwiający przenoszenie (lub dwa małe uchwyty po bokach urządzenia).

Moulinex MK7051 multicooker z uchwytem

Multicooker działa po podłączeniu do sieci elektrycznej. Na zewnątrz urządzenia znajduje się panel sterowania z przyciskami do przełączania programów i funkcji oraz wyświetlacz. Przyciski mogą być zgodne z ruchem wskazówek zegara lub wrażliwe na dotyk.

Panel sterowania multicookera Polaris PMC 0508D Floris

W wewnętrznej dolnej części korpusu (czasami po bokach) znajduje się element grzejny.
Procedura rozpoczęcia procesu multicookera jest następująca: umieść niezbędne składniki dania w misce, zamknij szczelnie pokrywę, włącz urządzenie w sieci, wybierz żądany program i włącz przycisk "start". Urządzenie automatycznie przeprowadza pozostały proces gotowania.
Na pokrywie multicookera znajduje się zawór parowy, przez który para wydostaje się z nadmiarem powietrza i wilgoci. Po zakończeniu programu, wewnątrz zaworu pojawia się kondensacja, którą można łatwo usunąć. Więcej na ten temat można przeczytać poniżej. Kiedy potrawa jest gotowa, program jest automatycznie wyłączany, a w większości multicookerów o zakończeniu procesu informuje brzęczyk.

Zawór parowy w multicookerze

Jak wybrać multicooker?

Teraz, gdy zobaczyłeś, jak multicooker działa w szczegółach, oto jak wybrać odpowiednie urządzenie do swoich potrzeb.

Pojemność i moc miski

Jednym z pierwszych kryteriów wyboru multicookera jest pojemność misy. Od tego zależy ilość żywności, którą można ugotować. Pojemność waha się od dwóch do dziewięciu do dziesięciu litrów. Popularnością cieszą się multicookery z komorą o pojemności od czterech do pięciu litrów - jest to optymalna pojemność dla rodziny składającej się z trzech do czterech osób.
Na wewnętrznej stronie misy multicookera znajduje się zazwyczaj skala z litrażem, co jest bardzo przydatne przy gotowaniu w proporcjach.

Misa multicookera z podziałką

Miski multicookera posiadają specjalną powłokę nieprzywierającą, która wykonana jest z teflonu, marmuru lub ceramiki.
Powłoka ceramiczna jest łatwa do czyszczenia i dość odporna na zarysowania. Miski z powłoką teflonową są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne i dzięki temu dłużej zachowują trwałość. Miski teflonowe nadają się do mycia w zmywarce, ceramiczne nie, ponieważ mogą pękać.
Powłoka marmurowa

nie jest tak powszechna i jest rzadka.

Ważnym parametrem wyboru jest moc multicookera. Decyduje on o tym, jak szybko potrawa zostanie ugotowana. Wartość mocy waha się od 450 do 1500 W. Wyższa wartość mocy wpływa na koszt multicookera.

Cechy Twojego multicookera

Dla ułatwienia użytkowania multicooker wyposażony jest w akcesoria, które ułatwiają proces gotowania.
Standardowy zestaw akcesoriów (dla prawie wszystkich modeli):

Miarka do odmierzania

Szpachelka i łyżka

Pojemnik do gotowania na parze

Akcesoria te wykonane są z bezpiecznego tworzywa sztucznego i pozwalają na mieszanie bez zarysowania powierzchni patelni. Z pomocą koszyka będziesz mógł bez wysiłku gotować potrawy na parze.

Do multicookera dostępne są również specjalne akcesoria opcjonalne, które należy zakupić oddzielnie:

Słoiki na jogurty

Kosz do smażenia w głębokim tłuszczu

Szczypce do misek

Patelnia do multicookera

Pokrywka do patelni

Wszystkie te urządzenia znacznie zwiększają funkcjonalność multicookera i pozwalają na przygotowanie niemal każdego dania.

Programy i funkcje

Proces gotowania w multicookerze jest zautomatyzowany, co sprawia, że urządzenie to jest tak łatwe w użyciu: oszczędzasz czas i otrzymujesz wykwintny posiłek.
Niektóre programy są w pełni automatyczne: wystarczy wsypać składniki, wybrać odpowiedni program i rozpocząć proces gotowania za pomocą przycisku start.
Niektóre programy wymagają ręcznego ustawienia dodatkowych parametrów gotowania, takich jak poziom temperatury i czas gotowania.
Istnieje lista podstawowych (najczęściej stosowanych) programów w multicookerach oraz dodatkowych programów i funkcji.


Programy podstawowe:

"Gulasz" - program przeznaczony jest na około 2 godziny gotowania. Proces ten odbywa się powoli w średniej temperaturze - stopniowe gotowanie potraw. Odpowiednie do potraw i produktów takich jak: warzywa, mięso/ryby, czasami odpowiednie do gotowania pierwszych dań (jeśli multicooker nie posiada osobnego programu do tego celu).
"Pieczenie" - program pozwala na pieczenie placków, zapiekanek, ciastek i chleba. Wygodne jest również gotowanie mięsa i warzyw z tym programem - wynik będzie podobny do pieczenia w piekarniku. Przybliżona temperatura podczas gotowania wynosi 130-170 stopni. Czas gotowania wynosi 50-60 minut.
"Owsianka" to program do gotowania kaszek z różnych zbóż (czasem nazywanych "kaszką mleczną" lub "kaszą"). Jedzenie jest kruche i smaczne. Czas gotowania może wynosić od jednej do dwóch godzin.
"Gotowanie na parze" - w multicookerze z tym programem znajduje się kosz do gotowania na parze (pojemnik do gotowania na parze). Program umożliwia gotowanie na parze potraw dietetycznych, które najlepiej nadają się dla wegetarian. Proces gotowania na parze można połączyć z gotowaniem na głównej patelni w tym samym czasie. W ten sposób potrawy w parowarze wchłaniają aromat dolnego naczynia.


Dodatkowe programy i funkcje:

"Smażenie" - należy wcześniej dodać olej na dno misy, rozgrzać multicooker i smażyć potrawy jak na zwykłej patelni. Temperatura przy "smażeniu" może osiągnąć 160 stopni.
"Pilaw" - pozwala ugotować kruchy ryż z warzywami i mięsem. Niektóre modele multicookerów mają osobne ustawienia dla rodzaju ryżu, prędkości gotowania.
"Dough" - program służy do garowania ciasta z drożdżami. Czas gotowania wynosi około jednej godziny.
"Wędzenie" - pozwala na wykonanie wędzenia potraw na zimno i na gorąco.
"Jogurt" - do zrobienia jogurtu w multicookerze potrzebne będą specjalne słoiki, które kupuje się dodatkowo. Czas gotowania wynosi 35-40 minut.
"Własny przepis" - za pomocą tego programu można skonfigurować cały proces gotowania według własnego uznania.
Automatyczne odgrzewanie - funkcja ta jest dostępna w prawie wszystkich modelach multicookerów. Umożliwia on oddzielne odgrzewanie potrawy, a także automatycznie włącza się po zakończeniu programu gotowania.
"Opóźniony start timera" - funkcja ta pozwala na gotowanie potrawy podczas nieobecności użytkownika. Czas opóźnionego startu programu może wynosić do 13 godzin.
Wybierz swój multicooker na podstawie tego, które programy i funkcje są dla Ciebie najważniejsze. Jeśli masz w domu małe dzieci, lepiej kupić urządzenie z możliwością gotowania dziecięcego menu i parowaru. Jeśli jesteś miłośnikiem smażenia, lepiej kupić model z programem do smażenia i dodatkowym wyposażeniem, takim jak kosz do smażenia. Ogromna różnorodność programów i funkcji pozwoli Ci wybrać najlepszy multicooker dla Twojej rodziny.







Szybkowar Multicooker

Istnieje jeszcze jeden podzbiór multicookerów - szybkowary. Wyróżnia się szczególną szczelnością. Pokrywa wyposażona jest w dwa zawory - zawór roboczy i zawór bezpieczeństwa. Podczas pracy zawór roboczy wytwarza w urządzeniu ciśnienie, które kilkakrotnie zwiększa prędkość gotowania.
Podczas gotowania w szybkowarze nie wolno otwierać pokrywy, ponieważ ciśnienie zostanie uwolnione i mogą Państwo ulec poważnemu poparzeniu.

W tym urządzeniu wszystkie etapy gotowania przebiegają znacznie szybciej. Na przykład gotowanie takich potraw jak fasola czy groch zajmuje tylko 15-20 minut.

Szybkowar Redmond RMC-PM381

Jak dbać o multicooker

Podobnie jak inne urządzenia, multicooker wymaga prostej pielęgnacji.
Przyjrzyjmy się podstawowym wskazówkom dotyczącym pielęgnacji:

- Zanim zaczniesz dbać o swój multicooker, upewnij się, że urządzenie całkowicie ostygło.
- Po użyciu należy wytrzeć obudowę, usuwając wszelkie zachlapania i plamy. Oczywiście multicooker musi być najpierw odłączony od zasilania. Wnętrze pokrywy powinno być osuszone z kondensatu.
- Miska do gotowania powinna zostać wyczyszczona, w razie potrzeby najpierw namoczona w wodzie. Nie należy używać detergentów ściernych ani ostrych, ponieważ mogą one uszkodzić nieprzywierającą powłokę patelni.
- Lepiej jest odłączyć zawór pary na pokrywie i usunąć z niej skropliny suchą gąbką (jeśli to konieczne, pozostawić do wyschnięcia).


- W dolnej części obudowy multicookera znajduje się oddzielny zbiornik, do którego odprowadzany jest kondensat. Po zakończeniu pracy urządzenia należy usunąć zebraną wodę i osuszyć pojemnik.

Dzięki tym prostym zasadom Twój multicooker będzie służył dłużej.

Spraw, aby Twój zakup był udany i jak najbardziej przydatny w kuchni.

Życzymy udanych zakupów!

Czy podobał Ci się artykuł?

0 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się za pośrednictwem mediów społecznościowych

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy