Lody, które się nie roztopią

Kto nie kocha lodów? Ten słodki i chłodny przysmak lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. To właśnie w ciepłej porze roku lody stają się niezwykle popularne: co drugą osobę można spotkać na świeżym powietrzu z tym chłodzącym deserem, w kubeczku lub na patyku. Niestety, wysoka temperatura na zewnątrz sprawia, że lody szybko się topią, a jeśli nie zostaną szybko roztopione, słodycz zamienia się w wodę.

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Guelph w Kanadzie próbuje znaleźć rozwiązanie tego problemu. Naukowcy przeprowadzili szereg eksperymentów i odkryli, że nanowłókna z bananów pomagają zachować integralność lodów! Miniwłókna to celuloza, nada ona lodom gęstszą konsystencję i bardziej kremowy smak. Dzięki dodatkowi celulozy produkt nie będzie się tak szybko topił na słońcu.

Równolegle z naukowcami z Kanady, japońscy eksperci również znaleźli nowe rozwiązanie problemu lodów. Pewien kucharz eksperymentował w kuchni z wyrobami cukierniczymi i przypadkowo odkrył nową "prawdę": po dodaniu do śmietany ekstraktu z truskawek następuje proces krzepnięcia. Dowiedziawszy się o tym odkryciu, japońscy naukowcy przeprowadzili serię testów: umieścili nowy rodzaj lodów w ciepłym pomieszczeniu, poddali je działaniu pary wodnej - nawet w takich warunkach lody nie topiły się i zachowały kremową konsystencję.

Wyniki tych dwóch badań pozwalają mieć nadzieję, że wkrótce wszystkie sklepy będą oferowały nowe "nietopiące się" lody o bogatym kremowym smaku, które przede wszystkim ucieszą dzieci. Czekajmy na świeże odkrycia w dziedzinie technologii i dzielmy się nimi z Państwem ????.