Jak wybrać uniwersalną i niezawodną patelnię?

Gotowanie jest integralną częścią naszego życia i zajmuje sporo naszego czasu. Podczas gdy zwykle omawiamy wybór urządzeń, dziś porozmawiamy o patelni. Ten przyrząd kuchenny ma również różne cechy, typy i właściwości. Jakość wybranej patelni decyduje o smaku przyrządzanych przez nas potraw i naszym zdrowiu. Co zatem należy wiedzieć wybierając patelnię?

Materiał

Na wiele czynników ma wpływ to, z czego wykonana jest patelnia. Materiał wpływa na wydajność patelni, a mianowicie jej czas nagrzewania, wytrzymałość i żywotność naczynia, a materiał musi być bezpieczny do gotowania. Ogólnie rzecz biorąc, istnieją cztery główne metale, które mogą być używane do produkcji patelni: żeliwo, miedź, aluminium i stal nierdzewna.

Patelnie żeliwne

cieszą się popularnością od czasów starożytnych. Materiał ten jest bardzo mocny, ma doskonałą przewodność cieplną, jest trwały i ma właściwości antyadhezyjne. Żeliwne patelnie są doskonałe do gulaszu. Jedyną wadą żeliwa jest jego waga - patelnie wykonane z tego materiału są dość ciężkie. Dlatego, jeśli nie jesteś przygotowany na codzienne obcowanie z dość masywnymi naczyniami, ten materiał nie jest dla Ciebie.

Patelnia żeliwna BIOL

Patelnie wykonane z aluminium

są bardzo lekkie i to jest ich wyróżniającą zaletą. Aluminium szybko i równomiernie się nagrzewa i równie szybko stygnie. Aluminium może wchodzić w reakcję z kwasami i nadawać potrawom metaliczny posmak, a patelni aluminiowych nie można używać na płytach indukcyjnych.

RONDELL RDA-593 patelnia aluminiowa

Miedziane patelnie

cieszą się dużym zainteresowaniem wśród koneserów gotowania. Popularni szefowie kuchni na całym świecie wybierają miedziane patelnie, ponieważ materiał ten doskonale się nagrzewa i szybko stygnie, dając kulinarnemu ekspertowi pełną kontrolę nad procesem gotowania. Mosiężne patelnie są lekkie i łatwe w użyciu, ale wymagają ostrożnego i prawidłowego obchodzenia się z nimi.

Jeśli chodzi o stal nierdzewną

, jest to również popularny materiał w patelniach, który nie wpływa na smak gotowanych potraw i jest łatwy w pielęgnacji. Patelnia ze stali nierdzewnej jest łatwa do czyszczenia, trwała i nie wymaga specjalnej powłoki nieprzywierającej.

Patelnia nierdzewna PYREX EXPERT

Powłoka nieprzywierająca

Oprócz materiału bazowego, patelnia ma zazwyczaj dodatkową powłokę na dnie i bokach. Ta powłoka jest zazwyczaj nieprzywierająca i pozwoli Ci usmażyć każdą potrawę bez obawy, że przyklei się do patelni. Istnieją również różne powłoki dostępne dla patelni.

Teflon.

Ten znany rodzaj powłoki patelni jest bardzo popularny, ponieważ teflon nie pozwala żywności "spalić", w patelniach z powłoką teflonową i termosem (czerwone kółko w środku patelni, które wskazuje jej stopień ciepła) można smażyć potrawy bez oleju. Jednak powłoka teflonowa nie może wytrzymać temperatury powyżej 200 stopni Celsjusza, ponieważ struktura powłoki zaczyna się rozpadać. Patelnie teflonowe należy czyścić bardzo ostrożnie, nie używając twardych gąbek, a jedzenie mieszać tylko silikonową lub drewnianą szpatułką, aby nie porysować powłoki. Wszelkie zadrapania na teflonie powodują jego dalsze niszczenie i uwalnianie szkodliwych substancji.

Patelnia z powłoką teflonową Fagor Forza

Ceramiczne.

Powłoka ceramiczna jest bardziej praktyczna - wytrzymuje temperaturę nagrzewania do 450 stopni Celsjusza, nie tracąc swojej struktury i nie wydzielając żadnych szkodliwych substancji. Dzięki powłoce ceramicznej patelnia nagrzewa się równomiernie w najkrótszym możliwym czasie. Wadą tej powłoki jest to, że jest podatna na uszkodzenia mechaniczne - łatwo się rysuje i pęka przy upadku z wysokości. Patelni ceramicznych nie można myć w zmywarkach i nie nadają się one do stosowania na płytach indukcyjnych.

Patelnia GRANCHIO Macchiato

Emalia.

Patelnie emaliowane można stosować na wszystkich rodzajach powierzchni do gotowania, dzięki czemu są niezwykle uniwersalne. Powłoka emaliowana zapobiega rozwojowi i rozprzestrzenianiu się bakterii na patelni, a także chroni żywność przed szkodliwymi metalami. Patelnie emaliowane nie wymagają specjalnego traktowania, ale należy je chronić przed odpryskami. Jeśli to zrobisz, stal będzie się utleniać.

Powłokimarmurowe, granitowe, diamentowe i tytanowe

są najmocniejsze i najbardziej trwałe. Składają się one z cząsteczek mineralnych, które zapewniają twardą, odporną na zużycie powierzchnię. Tego typu powłoki nie "boją się" zarysowań czy odprysków, są bezpieczne dla żywności i w pełni nieprzywierające, ale ich koszt jest znacznie wyższy niż wszystkich powyższych typów powłok.

LAMART LT1059 patelnia

Przeznaczenie

Patelnie rozróżnia się ze względu na rodzaj ich zastosowania - decyduje to o kształcie naczynia. Najczęściej spotykanym typem jest klasyczna okrągła patelnia, która nie jest zbyt głęboka. Nadaje się do codziennego gotowania.

RONDELL RDA-593 patelnia

Ten Wok jest głęboki i obfity. Pozwala na gotowanie dużych posiłków. Stożkowaty kształt i cienkie ścianki są cechą szczególną Woka. Dzięki takiej konstrukcji patelnia błyskawicznie się nagrzewa i umożliwia smażenie potraw w kilka minut. Prawdopodobnie widziałeś, jak profesjonalni kucharze wrzucają jedzenie na patelnię, odwracając je do góry nogami. To jest dokładnie to, co robi patelnia Wok, jest ona umieszczona na dużym palniku (specjalny palnik Wok), który zapewnia silny płomień i właściwe gotowanie.

TEFAL Revelation Plus Wok patelnia do smażenia

Patelnia do naleśników z niskimi bokami i małą średnicą. Płaskie dno patelni jest nieprzywierające i sprawia, że ciasto błyskawicznie się "trzyma", a naleśnik jest równomiernie upieczony.

TEFAL patelnia do naleśników

Patelnia sauté jest innym rodzajem patelni i wyróżnia się swoim głębokim kształtem. Wysokie boki pozwalają zmieścić duże ilości jedzenia, a ciężkie dno pozwala gotować przez długi czas bez przypalania lub przegotowywania.

RONDELL Mustang griddle

Ta patelnia grillowa ma żebrowaną powierzchnię dna. Steki i befsztyki, ryby i warzywa okazują się wspaniałe. Do grillowania nie używa się dużej ilości oleju - soki spływające do rowków sprawiają, że potrawy są soczyste.

RONDELL Zeita patelnia grillowa

Uchwyt

Przy wyborze patelni grillowej należy zwrócić uwagę na kształt uchwytu - musi być łatwy do trzymania jedną ręką. Materiał, z którego wykonana jest rączka może być również różny: bakelit i plastik, silikon i drewno, lub może to być podstawowy materiał, z którego wykonana jest podstawa patelni. Należy pamiętać, że uchwyt jest często narażony na działanie płomieni, więc najlepiej wybrać mocny, niepalny materiał. Rączka patelni może być zdejmowana, co jest świetnym rozwiązaniem do przechowywania przyborów kuchennych, lub patelnia może być wyposażona w dwa uchwyty, co bardzo pomaga w użytkowaniu naczynia.

RONDELL Rondel Escurion z wyjmowanym uchwytem

Średnica

Zanim kupisz patelnię, zdecyduj o jej średnicy. Jeśli planujesz używać patelni do gotowania dla jednej lub dwóch osób, możesz wybrać małą średnicę - 22-26 centymetrów. Większe patelnie mogą pomieścić dużą ilość jedzenia i mają średnicę około 28 centymetrów lub więcej. Dopasuj średnicę patelni do pokrywy.

Decydując się na wybór patelni warto wziąć pod uwagę: w jakim celu kupujemy patelnię, dla ilu osób jest ona w stanie pomieścić oraz jaką powierzchnią do smażenia dysponujemy w domu.

Powodzenia przy zakupie ????

Czy podobał Ci się artykuł?

1 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy