Warunki wstępne dla eksploatacji młynka do żywności wieloczynnościowego

Pokaż treść

  1. Jak prawidłowo czyścić elektryczny młynek do mięsa
  2. Jak wyczyścić maszynkę do mięsa z chleba?
  3. Czyszczenie maszynki do mięsa za pomocą ziemniaków
  4. Jak czyścić ruszt młynka?
  5. Jak usunąć rdzę z młynka do żywności?
  6. Czego mogę użyć do skutecznego czyszczenia maszynki do mięsa w domu?
  7. Suszenie rozdrabniacza do żywności

Elektryczna maszynka do mięsa to niezastąpiony pomocnik, z pomocą którego łatwo zrobić mielonkę i przetworzyć wiele innych produktów na papkę. Doskonale zmieli mięso z twardymi żyłkami, boczek, warzywa, owoce, a różnorodność przystawek w zestawie pozwala na eksperymentowanie z teksturą i konsystencją. Nie jest łatwo obejść się bez maszynki do mięsa w kuchni, zwłaszcza jeśli przetwarzasz żywność na dużą skalę.

Dlaczego z maszynki do mielenia mięsa wydobywa się czerń? Jest to nieuniknione, jeśli szlifierka nie jest czyszczona na czas po użyciu. To nie jest takie proste, jak się wydaje. Ale my wiemy jak to zrobić.

Prawidłowy sposób czyszczenia elektrycznej maszynki do mięsa

Tłuszcz na wirniku, nożu i płetwach, utrzymujący się zapach czosnku, cebuli, ryby - wszystko to musi mieć kontakt z żywnością. Nie ma możliwości pozostawienia młynka brudnym: części organiczne szybko się zniszczą, spleśnieją i będą wydzielać nieprzyjemny zapach. Dla troskliwej gospodyni domowej to nie wchodzi w grę! Dobra gospodyni wie, że prawidłowe użytkowanie młynka do żywności przedłuża jego żywotność. A ona trzyma się dobrze znanych zasad: myj i czyść urządzenie po każdym użyciu. Jak czyścić aluminiowy lub plastikowy młynek do żywności? Prześledźmy najpopularniejsze i najczęściej sprawdzane metody.

Jak wyczyścić maszynkę do mięsa z tłustego mięsa z chlebem?

Najprostszą metodą czyszczenia jest oczywiście przełączenie szlifierki na bieg wsteczny. Odwrotna strona usunie większość żyłek i lepkiej żywności ze ślimaka. Ale tłuszcz pozostanie. Co robisz w takich przypadkach? Włożyć kilka kromek bochenka, które bardzo dobrze wchłaniają płynne konsystencje: tłuszcz, smalec, soki warzywne i owocowe. Chleb działa w tym przypadku jak gąbka.

Używanie chleba jest znacznie wygodniejsze niż czyszczenie części urządzenia rękami, spłukiwanie wodą i przecieranie szmatą. Po wyczyszczeniu młynka do mielenia żywności należy go opłukać ciepłą wodą, dobrze wysuszyć i wytrzeć do połysku. Dzięki temu części metalowe i plastikowe są dłużej chronione.

Czyszczenie rozdrabniacza do żywności przy użyciu ziemniaków

Należy używać surowych ziemniaków, najlepiej soczystych. Metoda ta jest najbardziej skuteczna, gdy tłuszcz został zmielony, a jego pozostałości gęsto pokryły wszystkie części rozdrabniacza do żywności. Używając obranego ziemniaka (lub kilku kawałków), można łatwo wyczyścić urządzenie.

  • Uruchomić młynek do mielenia żywności i dodać surowe warzywa.
  • Odczekać, aż ślimak rozdrobni ziemniaki i nasmaruje części wewnętrzne i zewnętrzne.
  • Wyłączyć urządzenie i wypłukać wszystko pod bieżącą wodą.

W końcu tłuszcz zniknie, a urządzenie wystarczy tylko dokładnie wysuszyć.

Jak czyścić ruszt młynka do żywności?

Niezależnie od tego, czy używasz elektrycznej maszynki do mięsa produkcji krajowej czy europejskiej, ruszt jest najtrudniejszym elementem do czyszczenia. Część ta składa się z małych lub bardzo małych otworów, przez które mięso i tłuszcz są wypychane na zewnątrz. W naturalny sposób grill zapycha się włóknami mięsa i żyłami, które mocno się na nim zwijają. W rezultacie szlifierka staje się trudna do zmielenia, a silnik jest narażony na naprężenia, co nie jest "dobre" dla żadnej elektrycznej szlifierki. Jak mogę wyczyścić młynek do żywności?

  • Pierwszą rzeczą, którą robią kucharze, jest użycie noża do zeskrobania resztek mięsa z zewnątrz. Ale to nie jest wystarczająco skuteczne - stałe fragmenty jedzenia nadal zatykają otwory w grillu.
  • Możesz użyć wykałaczek lub zapałek. Jest to bardziej efektywne, ale najpierw należy zdjąć grill.
  • Sprawdzoną i popularną metodą jest zastosowanie specjalnej konstrukcji. W tym celu należy wziąć małą drewnianą deskę i wbić w nią gwoździe, tak aby pokrywały się z otworami w ruszcie maszynki do mięsa. Następnie, po jego użyciu, wystarczy nałożyć go na paznokcie i w ten sposób wycisnąć cały nadmiar. Uwaga! Do konstrukcji należy użyć gwoździ o średnicy mniejszej niż otwory. W przeciwnym razie nie będzie można ich przewlec przez kratkę. Zaleca się również wbicie dwóch długich gwoździ w otwory z boku i na środku, będą one służyć jako prowadnice.

Kiedy praca jest zakończona, a szlifierka się nie spieszy, można włożyć część do wrzącej wody na chwilę. Wysoka temperatura zmiękczy mięso i żywność i łatwo je oczyści. Można również użyć metalowego skrobaka do patelni, ale ta metoda jest bardziej kłopotliwa i niezbyt wygodna.

Po zakończeniu czyszczenia wytrzyj młynek elektryczny i umieść go w suchym miejscu. Nie jest łatwo znaleźć go w kuchni, ale wilgoci jest pod dostatkiem. W takim przypadku umieszczamy maszynkę do mięsa w pudełku z ryżem - ziarno wchłonie skropliny, zapobiegając rdzewieniu części urządzenia.

Jak usunąć rdzę z młynka do żywności?

Jeśli na częściach metalowych pojawiła się korozja, to, co zrozumiałe, nie należy ich używać. Konieczne jest dokładne oczyszczenie oksydacji. Oto kilka wypróbowanych metod.

  • Użyj zwykłego octu stołowego. Wlać płyn do pojemnika i zanurzyć w nim części młynka. Po pewnym czasie rdza zacznie schodzić. Jak tylko rdza zniknie, części należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć.
  • Soda oczyszczona. Weź szmatkę, zanurz ją w sodzie oczyszczonej i dobrze natrzyj nią zardzewiałe części. Możesz też użyć sody oczyszczonej, aby zrobić pastę, która będzie szorować rdzę z dyszy.
  • Pasta do zębów i szczoteczka do zębów. Mogą one być stosowane do usuwania drobnej rdzy, która nie wnika głęboko w metal.
  • Coca-Cola lub Fanta. Wielu użytkowników twierdzi, że po namoczeniu zardzewiałych przedmiotów w tym napoju, rdza również znika.

Aby części młynka do żywności nie uległy zniszczeniu, podczas montażu należy koniecznie mocno dokręcić obręcz. Jeśli nóż jest luźno osadzony na wale, może się stępić podczas pracy i uszkodzić inne części, takie jak wał lub grill.

Po wyczyszczeniu urządzenia dobrze jest pokryć jego części gliceryną. Płyn odświeży wygląd składników, nie nadając przy tym żadnych niepożądanych smaków przetwarzanej żywności.

Czym można skutecznie wyczyścić maszynkę do mięsa w warunkach domowych?

Tłuszcz i fragmenty mięsa zostały więc usunięte. Ale co by było, gdyby na pasztet była cebula, czosnek lub gotowana wątróbka? Jak usunąć zapach z maszynki do mięsa?

  • Użyj sody oczyszczonej z sokiem z cytryny. Mieszanka jest nakładana na części podczas mycia, co nadaje im przyjemny cytrusowy aromat.
  • Specjalne detergenty. Doskonale sprawdzają się detergenty domowe. Po użyciu, nie bądź leniwy, aby opłukać części w bieżącej wodzie, aby usunąć pozostałości mydła.

Ogólnie rzecz biorąc, nieprzyjemny zapach w maszynce do mięsa wynika z faktu, że nie została ona wystarczająco dobrze wyczyszczona. Sam metal nie pochłania zapachów, więc zastosuj się do tych prostych wskazówek, aby zdezynfekować swój młynek do żywności, a będziesz mógł cieszyć się jego długim i zdrowym życiem. Prawie wszystkie porady są proste, nie wymagają drogich detergentów i większość składników prawdopodobnie można znaleźć w domu każdego z nas.

Suszenie maszynki do mięsa

Wiele gospodyń, po użyciu elektrycznego młynka do mięsa, próbuje przyspieszyć proces suszenia części za pomocą płyty grzewczej. To nie jest dobry pomysł! Może to spowodować uszkodzenie ostrzy tnących. O wiele lepszym pomysłem jest naoliwienie ich i zawinięcie w suchą szmatkę.

Ogólnie rzecz biorąc, lepiej jest suszyć części maszynki do mięsa w sposób naturalny, kładąc je gdzieś na powierzchni do mycia lub na stole. Dopiero po całkowitym wyschnięciu można ponownie złożyć młynek do żywności i przechowywać go w szafce.

Czy podobał Ci się artykuł?

1 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy