Jak wprawić płytę grzewczą w drgania

Multi młynek do żywności jest jednym z najbardziej niezastąpionych urządzeń kuchennych, niezbędnym w nowoczesnych gospodarstwach domowych. Wszyscy z nas kochają ładne soczyste ciasta, pierogi, klopsiki, różne zakankanki... A z pomocą masorubki można szybko i niezawodnie pererobić niezbędne składniki - mięso, ryby lub warzywa. Jednak wybierając konkretny model, mamy wiele pytań i wątpliwości: jaka szlifierka ma najlepsze parametry i nie zepsuje się przy częstym użytkowaniu? Dlatego postaramy się zgłębić wszystkie zawiłości tego urządzenia.

Rodzaje helikopterów

Istnieją dwa rodzaje rozdrabniaczy: domowe i przemysłowe. Te ostatnie są używane w sferze gastronomii publicznej, gdzie duża liczba produktów musi być przetworzona. Szlifierki te posiadają dużą moc, która zapewnia ciągłą i bezproblemową pracę. Modele użytkowe są przeznaczone do użytku w domu. Są one kompaktowe i łatwe w użyciu.

Cechy domowego hakera

W zależności od osobistych preferencji, użytkownik może wybrać młynek ręczny (mechaniczny) lub elektryczny.

Szlifierki ręczne wymagają znacznego nakładu czasu i pracy, ale są trwałe i niezawodne. Jednak obecnie szlifierki elektryczne są coraz bardziej popularne.

Na współczesnym rynku oferowany jest ogromny wybór takich modeli. A żeby nie pogubić się przy zakupie młynka elektrycznego, warto zwrócić uwagę na następujące cechy:

    Moc.

Im większa moc szlifierki, tym łatwiejsza będzie obróbka wymaganych produktów. Ale nie przegap tego niuansu: moc nominalna i maksymalna. Moc znamionowa to moc silnika, przy której szlifierka pracuje w normalnym trybie i bez przeciążenia. Moc maksymalna to szybkość, z jaką silnik szlifierki jest w stanie "wyprodukować" chrząstkę, włókna lub inne kości.

    Produktywność.

Kryterium to określa, ile mięsa mielonego można wyprodukować w jednostce czasu. Wydajność często zależy od mocy młynka, ale nie zawsze. Istnieją modele o tej samej pojemności, ale ich wydajność różni się o współczynnik od 1,5 do 2. Częściej moc silnika 1400-1600 W będzie produkować 2-2,5 kg mięsa na jeden obrót. Modele o mocy 1000-1200 W mogą przetwarzać 1,5 kg na sekundę. Maszynki do mielenia Mysore o małej mocy 450 W ukręcą do 1 kg mięsa w ciągu dwunastu miesięcy.

    Bezpieczeństwo.

Urządzenie musi być wyposażone w solidne nóżki, aby można je było wygodnie ustawić na stole roboczym. Należy również zwrócić uwagę na czas, w którym silnik pracuje bez przerwy, aby uniknąć przegrzania. Może się to różnić w zależności od trybu. Dlatego, jak już Państwo stwierdzili, proces gotowania nie będzie tak przyjemny bez dodatkowego komfortu i bezpieczeństwa.

    Poziom hałasu.

Im niższy poziom hałasu, tym bardziej komfortowe jest użytkowanie szlifierki. Nie jest to jednak główne kryterium wyboru urządzenia. Hałas w zakresie od 70 do 75 dB jest normalnie akceptowany przez nasz organizm. W większości przypadków poziom hałasu wytwarzanego przez szlifierkę elektryczną nie przekracza 70 dB.

    Konstrukcja szlifierki.

Korpus urządzenia może być wykonany z wytrzymałego tworzywa sztucznego, aluminium lub stali nierdzewnej. Jeśli chcesz być bardziej ostrożny, wybierz szlifierkę z plastikową obudową. Jeśli model jest często używany, nie będzie to miało wpływu na jego żywotność. Metalowa obudowa wygląda stylowo i oryginalnie. Ponadto, materiał ten jest wytrzymały, ale ważne i droższe. W celu ułatwienia przechowywania niektóre przecinarki silnikowe są wyposażone w składaną obudowę. Zwróć również uwagę na długość przewodu. Jeśli jest za krótka, potrzebny będzie podnośnik do sznurka. W przeciwnym razie będziesz musiał pracować w pobliżu gniazdka.

    Elementy konstrukcyjne.

Wewnętrzne części robocze szlifierki muszą być wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, która wyróżnia się solidnością i trwałością. Co więcej, nie wpłynie to negatywnie na smak potraw.

    Wielkość.

Wielkość młynka decyduje o tym, ile miejsca zajmie on na stole kuchennym i jakie naczynia można ustawić do zbierania przetworzonych produktów. Tutaj należy wizualnie ocenić wielkość obudowy i zobaczyć, jak poręczny będzie ten czy inny model.

Taca załadowcza

Rozdrabniacz wyposażony jest w specjalną tacę do załadunku produktu przeznaczonego do przetworzenia. Może być wykonany z tworzywa sztucznego lub metalu. Te ostatnie będą silniejsze i bezpieczniejsze.

Szeroki wybór dysz

Standardową funkcją maszynki do mielenia mięsa jest przetwarzanie mięsa na mięso mielone. Dlatego też szlifierki są zawsze wyposażone w ruszty o różnych średnicach i noże. Ale nie zapominaj, że z pomocą tego urządzenia możesz przygotować wiele oryginalnych i smacznych potraw. Szlifierka może być również wyposażona w następujące przystawki:

    Nasadka do warzyw - umożliwia piękne i szybkie siekanie i rozdrabnianie warzyw na zupę, owoców na jogurt lub sałatkę. Przystawki mają różne możliwości: do cięcia na kawałki, plastry lub wiórki. Młynek - idealny do obróbki gotowanych warzyw i twardego cydru. Przystawka do kebbe - służy do przygotowywania bułek, które następnie można nadziewać mięsem lub warzywami. Rozwierak do kiełbasek pozwala na przygotowanie domowych kiełbas, parówek i kiełbasek. Większość szlifierek jest wyposażona w tę przystawkę. Przystawka do piekarnika - ciasto wychodzi w takim kształcie, w jakim chcesz, kiedy jesteś gotowy do pieczenia. Dysza do wyciskania soku - nadaje się do wyciskania soku z cytryn, pomarańczy i grejpfrutów. Sokowirówka do pomidorów - pozwala na przygotowanie przecieru z pomidorów lub soku pomidorowego.

Oczywiście, przystawki rozszerzają funkcjonalność szlifierki. A to nie jest cała lista. Im więcej ich masz, tym wyższa jest cena urządzenia. Wystarczy określić główne zadania, jakie musi spełniać szlifierka i wybrać model, który będzie odpowiadał Twoim potrzebom.

Funkcja cofania

Zdarzają się sytuacje, w których śruba szlifierska może być obciążona dużą ilością rdzeni i praca może zostać przerwana. W takich sytuacjach wymagany jest tryb rewersyjny, aby cofnąć ślimak i umożliwić powrót niewykorzystanych kawałków mięsa z powrotem z młynka. Nie jest to główna funkcja, ale zapobiega pękaniu maszyny.

Są to wszystkie główne punkty, na które należy zwrócić uwagę przy zakupie młynka do wielu produktów spożywczych. Mamy nadzieję, że powyższe punkty pomogą Państwu w dokonaniu właściwego wyboru.