Główne zasady dbania o kuchenki

Nienowoczesna kuchenka zawsze będzie podstawą w naszych kuchniach. Różnorodność typów kuchenek daje użytkownikowi szeroki wybór. Gazowe lub elektryczne, indukcyjne lub kombinowane - każde urządzenie wymaga pewnej dozy ostrożności.

Kuchnie gazowe

Kuchenki tego typu nie wymagają specjalnej konserwacji. Trzeba tylko zwracać uwagę na podstawy:

    Optymalne dopasowanie połówek garnka. Należy zwrócić uwagę na to, aby płomień palił się na średnim poziomie, aby nie "lizał" boków garnka lub nie wystawał poza jego krawędź. Zawsze dbaj o czystość powierzchni do gotowania, usuwając rozlaną rdzę, brud lub resztki jedzenia. Czyść płytę grzewczą produktami, które nie zawierają chloru ani cząsteczek ściernych, ponieważ mogą one spowodować poważne uszkodzenia materiału powierzchniowego. Przed włączeniem palników płyta musi być dokładnie wysuszona. Nie należy używać garnków z zagiętym dnem. Regularnie czyścić piekarnik. Po każdym użyciu należy je wyczyścić niestrzępiącą się ściereczką.

Płyty elektryczne

Przy odpowiedniej konserwacji taka kuchenka może służyć nawet do 15 lat.

    Do gotowania na płycie elektrycznej należy używać wyłącznie naczyń z płaskim dnem o tej samej średnicy co palniki. Upewnij się, że naczynie i dno są suche. Kontakt z mokrymi naczyniami na strefach gotowania może prowadzić do korozji. Nie należy włączać palnika bez naczynia na pełną moc. Może to spowodować rozpadnięcie się strefy gotowania. Palnik powinien być chłodzony w sposób naturalny poprzez wyłączenie palnika. Nie należy kłaść zimnej wody na rozgrzany palnik w celu jego schłodzenia.

Płyty indukcyjne i ceramiczne

Oto, co powinieneś wiedzieć o tych typach kuchenek:

    Bardzo ważne jest, aby prawidłowo i regularnie czyścić powierzchnię. Nadają się do tego specjalne środki czyszczące, nawet jeśli są one rzadkie. Do czyszczenia powierzchni należy używać ściereczki (bagietki). Używaj naczyń z płaskim dnem - bez nierówności i wgnieceń. Do płyt indukcyjnych wymagane są specjalne garnki z magnesami. Na tego typu naczyniach często znajduje się oznaczenie informujące, że dany model jest przeznaczony do indukcji. Producenci nie są zadowoleni z używania naczyń, w których gotowano na kuchenkach gazowych, ponieważ po palnikach gazowych dno naczynia ulega odkształceniu. Płyty ceramiczne powinny być chronione przed uderzeniami. Upuszczenie naczynia lub innego przedmiotu, nawet z niewielkiej wysokości, może spowodować poważne uszkodzenie powierzchni.

Szczególną popularnością wśród konsumentów cieszą się kuchenki konwekcyjno-parowe. Klienci preferują połączenie płyty gazowej i piekarnika elektrycznego. Modele te wymagają takiego samego poziomu opieki jak inne rodzaje płyt grzewczych.

Czyszczenie płyty grzewczej może być wykonywane tylko przy włączonym i zimnym urządzeniu.

Najlepsze wskazówki na każdy dzień:

    Aby nie musieć kupować specjalnego skrobaka do czyszczenia płytek, można użyć zwykłej maszynki do golenia, uprzednio tworząc "warstwę ochronną" z chlorku sodu. Aceton może być użyty do łatwego usunięcia wszelkich nagromadzonych kropel wody. Soda oczyszczona może z łatwością usunąć nawet nieświeży brud z ceramiki. Aby wyczyścić lustro sodą oczyszczoną, najpierw namocz naczynie kuchenne lub lustro ciepłą wodą, a następnie nałóż niewielką ilość sody oczyszczonej i delikatnie usuń cegły.

Aby zapoznać się z asortymentem powiązanych produktów do kuchenek, proszę kliknąć na link:

Chemikalia do płyt kuchennych

Akcesoria do kuchenek