W trosce o ducha Shafa

Regularnie używamy piekarnika do gotowania potraw, w wyniku czego na ściankach i wewnętrznej stronie drzwiczek pozostaje brud i resztki tłuszczu. Oznacza to, że urządzenia muszą być czyszczone bezpośrednio po gotowaniu. Dlatego przyjrzyjmy się bliżej czyszczeniu piekarnika.

1. Jeśli czyścisz piekarnik bezpośrednio po pieczeniu, wystarczy wyczyścić ścianki i wewnętrzną stronę drzwiczek za pomocą drucianej szczotki, ciepłej wody i płynu do mycia naczyń. W przypadku nieświeżych plaż należy użyć specjalnego skoncentrowanego detergentu do czyszczenia sprzętu gospodarstwa domowego.

2. Jeśli Twój piekarnik jest przystosowany do czyszczenia katalitycznego, nie jest wymagany dodatkowy wysiłek. Wnętrza tych pieców wykonane są z porowatej emalii. Pory tej emalii zawierają specjalny skład chemiczny i cząsteczki tłuszczu wytrącają się w nich podczas pracy pieca. Wysoka temperatura powoduje, że tłuszcz rozpada się i zamienia w sadzę. Wystarczy je po prostu wytrzeć.

3. Niektóre modele PYRAMIDA posiadają funkcję czyszczenia pirolitycznego. Ten system czyszczenia nazywany jest również czyszczeniem automatycznym. Zasada działania opiera się na rozkładzie cząsteczek smaru w wysokich temperaturach. Tylko w tym przypadku czyszczenie musi być wykonane oddzielnie poprzez usunięcie wszystkich kratek i liści. Następnie zetrzeć sadzę suszarką do włosów. Wadą tego czyszczenia jest nieprzyjemny zapach, który jest widoczny w trakcie procesu. W tym przypadku pomocny będzie wydajny okap w kuchni.

4) Piekarnik można również czyścić za pomocą hydrolizy - czyszczenia parą. Po zakończeniu procesu pieczenia wlać do garnka niewielką ilość wody, dodać specjalny środek do hydrolizy i ponownie włączyć piekarnik. Podczas tego procesu tłuszcz jest rozdrabniany i odsączany do pojemnika na wodę. Na koniec procesu wytrzyj ściany i drzwi piekarnika szczotką, aby usunąć resztki wody. Następnie pozostawić otwarty piekarnik do wyschnięcia.

Ważne! Do czyszczenia ścian i drzwi nie należy używać twardych gąbek i metalowych skrobaczek. Powoduje to uszkodzenie powłoki urządzenia, a tym samym skrócenie jego żywotności.

Jak używać płyty grzewczej:

    Do gotowania używaj naczyń ceramicznych lub w ciemnych kolorach: przepływ ciepła jest znacznie lepszy, a zatem proces gotowania przebiega łagodniej. Rozgrzej piekarnik w tym samym czasie, aby skrócić czas gotowania potraw. Przed gotowaniem schładzaj żywność: w ten sposób zachowa ona więcej swoich zdrowych właściwości. Do szybkiego przyrządzania potraw używaj funkcji grill. Dzięki temu potrawy będą miały chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki turbo wentylatorowi możesz grillować każdą potrawę do perfekcji, a także gotować jednocześnie na kilku poziomach.

Aby zapoznać się z pełną gamą produktów powiązanych z piecami, kliknij tutaj:

Akcesoria do piekarników