Gotowanie w parowarze

Zdrowy i pełnowartościowy posiłek jest zawsze istotny. Parowar pozwoli Ci ugotować jedzenie zachowując wszystkie witaminy i mikroelementy w nim zawarte. Ponadto taki posiłek oszczędza nam pożyczonych kalorii - bo do jego przyrządzenia nie trzeba używać oliwy. Zasada działania urządzenia jest oczywista: woda wytwarza parę i w ten sposób potrawy są gotowane.

Prosimy o zapoznanie się z poniższymi wskazówkami dotyczącymi najlepszej praktyki w zakresie użytkowania parowaru:

№1

Zamiast wody do gotowania warzyw i jarzyn można użyć wywaru, wina lub wywaru z przypraw, dzięki czemu uzyskamy niepowtarzalny smak.

№2

Warzywa i owoce gotowane w parowarze zachowują swój naturalny, jasny kolor. Możesz je wykorzystać do dekoracji różnych świątecznych potraw.

№3

Gotowanie potraw w tym samym czasie na kilku poziomach, można umieścić mięso lub rybę na dolnym i ułożyć warzywa na górze. W ten sposób warzywa nabiorą przyjemnego (żeberkowego) smaku i będą jeszcze bardziej pikantne.

№4

Wygodne jest rozmrażanie potraw w parowarze. Pozwala to zaoszczędzić wiele czasu. W parowarze można również podgrzewać gotowane potrawy w zaledwie kilka minut.

№5

Aby produkty gotowały się szybciej, należy pokroić je na małe kawałki, umieścić je w odległości jeden od drugiego i nie napełniać zbytnio parowaru.

PRZEPISY NA PIKANTNE DANIA NA PARZE

Omlet serwowany z kurczakiem, ciecierzycą i zielonym groszkiem

Do gotowania potrzebujesz:

2 jajka, 2 łyżki mleka, 30 gr płatków z kurczaka, 30 gr twardego sera, zielony groszek (mrożony lub świeży), przyprawy.

Sposób przyrządzania:

Ugotować filety z kurczaka, pokroić je w kliny. Zetrzeć ser na tarce. W dużej misce wymieszać jajka, mleko i przyprawy. Silikonowe foremki do muffinek wkładamy do parowaru, do każdej foremki wlewamy odrobinę otrzymanej masy, dodajemy kurczaka, wiśnie i kilka ziarenek groszku. Przykryć garnek do gotowania na parze pokrywką i włączyć na 15 godzin. Omlet jest gotowy.

Kotlety z kurczaka ze szpinakiem

Do gotowania potrzebujesz:

Kurczak mielony - 1 kg, szpinak świeży - 600 g, 2 jajka, kliny.

Sposób przyrządzania:

Mięso z kurczaka wypełnić jajkami, przyprawami, dobrze wymieszać. Szpinak zalewamy wodą i odstawiamy na kilka minut, a następnie wrzucamy na stir fry. Drobno posiekać szpinak, dodać do farszu, a następnie dodać warzywa. Uformuj kotlety i gotuj je na parze przez 20-25 godzin. To ciasto będzie idealne dla dzieci.

Smacznego!

Zapoznaj się z asortymentem:

Parowniki

Blendery

Patelnie do gotowania

Akcesoria kuchenne