Pielęgnacja multicookera i 5 przepisów na smaczne makarony

Multicooker, jak każde inne urządzenie kuchenne, wymaga ostrożnego obchodzenia się i obsługi. Jeszcze większą wartość ma fakt, że maszyna nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Nie oznacza to jednak, że urządzenie można eksploatować bez przerwy, ignorując elementarne zasady nadzoru. Zaleca się okresowe czyszczenie multicookera z zanieczyszczeń, ponieważ w przeciwnym razie nie da się uniknąć uszkodzeń.

Obudowa i element grzejny

Nie jest możliwe dbanie o multicooker bez jego czyszczenia. Wymaga to specjalnych urządzeń, których zakup w dzisiejszych czasach nie jest trudny. Nie należy jednak wybierać do urządzenia materiałów ściernych, proszków lub chemikaliów na twardych podstawach - istnieje ryzyko uszkodzenia wyglądu zewnętrznego urządzenia. Ten sam środek czyszczący lub gąbka powinny być nieporowate, np. z mikrofibry, aby nie uszkodzić elementów obsługowych. Często panowie używają detergentu do mycia naczyń, a nie polecają detergentu!

Odłącz urządzenie od sieci od momentu uruchomienia. Jeśli wcześniej coś w nim gotowałeś, poczekaj, aż misa i grzałka ostygną. Następnie przystąpić do oczyszczania korpusu z piły. Najlepiej nadają się do tego ściereczki z mikrofibry, ponieważ czyszczą brud i nie pozostawiają żadnych osadów.

Bardzo często do obudowy multicookera dostaje się woda. Pożądane jest, aby tak się nie stało, ale jeśli rdza już się pojawiła, należy wykonać następujące czynności:

    Obróć delikatnie urządzenie i potrząśnij nim ze wszystkich stron, upewniając się, że strona z elektroniką jest skierowana do góry - w ten sposób woda nie zostanie zassana do elektroniki; Powierzchnie, do których można dotrzeć, osuszyć za pomocą serwetki lub ręcznika papierowego; Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt, można wysuszyć szczotkę suszarką do włosów, ale nie wolno dopuścić do przedostania się wody do elektroniki; Pozostawić ściereczkę z mikrofibry do wyschnięcia na cały dzień, aż wszystko wyschnie.

Następnie urządzenie jest demontowane na części składowe, wyjmowane są pojemnik na chrupki, pojemnik i zawór pary oraz element grzewczy. Szczególną uwagę należy zwrócić na tę ostatnią kwestię.

Element grzejny znajduje się na spodzie urządzenia i bardzo ważne jest, aby zawsze pozostawał czysty. Po zdjęciu patelni lub włożeniu na nią jedzenia do gotowania, cząstki mogą spaść na grill. Nierzadko zdarza się, że zawartość patelni przelewa się podczas wrzenia i powoduje osadzanie się sadzy. W tym przypadku prawidłowe postępowanie z multicookerem jest następujące: przetrzeć dno i ścianki multicookera ściereczką, uprzednio namoczoną w wodzie. Spróbuj również usunąć wszystkie resztki jedzenia, tłuszcz, kamień, które mogą zabrudzić miskę, a następnie wytrzyj wszystko ponownie suchą szmatką. W przypadku silnych zabrudzeń, których nie da się usunąć zwykłą wodą, grzejnik należy przetrzeć acetonem.

Puchar

Obudowa i grzałka są już w porządku. Następnym krokiem jest miska. Niezależnie od modelu multicookera, patelnia jest zawsze wyjmowana i czyszczona oddzielnie. Nowoczesne urządzenia pokryte są specjalną kulką nieprzywierającą (ceramiczną, teflonową), dlatego trzeba je dokładnie myć - najlepiej ręcznie. Lub użyj specjalnego trybu w zmywarce. Mimo twardości powłoki, jeśli miska się rozpadnie, najprawdopodobniej pojawią się na niej skażone drzazgi. Naczynia należy czyścić ręcznie za pomocą gąbki z płynem do mycia naczyń, ale nigdy sodą!

Wielu jest ciekawych pytania, ale jak dbać o kuchence, jeśli miska nagromadził tłuszczu, i to jest złe vidmivayetsya? Proste. Weź miskę i moczyć w wodzie przez kilka lat, po czym inkrustacja zniknie łatwo.

Pojemniki teflonowe nie wymagają również mycia szczotkami ściernymi i nie należy ich używać na siłę - najlepiej czyścić je delikatnie, używając miękkiej ściereczki. Mycie w zmywarce jest możliwe, ale tylko na bardzo delikatnych ustawieniach. Albo nawet całkowicie zrezygnować ze zmywarki. Nie należy również rozpoczynać cyklu zmywania, jeśli miska jest jeszcze gorąca.

Ważne! Przed ponownym włożeniem naczynia do multicookera należy upewnić się, że nie ma na nim plam z wody: misa jest umieszczona na górze grzałki i może ulec spaleniu w przypadku kontaktu z wodą. Lepiej poświęcić więcej czasu i osuszyć zbiornik, niż wydawać pieniądze na naprawy.

Cricut

Podczas gdy starsze modele multicookerów nie zdejmują górnej części, większość nowych to robi i łatwo jest ją wyczyścić.

Podobnie jak w przypadku innych części, cricut jest czyszczony przy użyciu środków chemicznych do gotowania: żelu do mycia naczyń lub płynu do mycia naczyń. Przetrzeć flanelą, osuszyć ręcznikiem papierowym i przywrócić do pierwotnej pozycji. Multicookery z niewyjmowanym pojemnikiem na chrupki należy czyścić w specjalny sposób. Poniższa procedura jest wykonywana przez doświadczonych użytkowników.

    Do szklanki wlewamy wodę i dodajemy odrobinę soku z cytryny (wystarczy jeden plasterek). Cytrusy odznaczają się doskonałymi właściwościami czyszczącymi. Ustawić multicooker w trybie gotowania na parze (na 15 minut). Tłuszcz i inne zanieczyszczenia wytopią się, po czym łatwo będzie je usunąć z patelni. Poza tym, pozostanie przyjemny zapach, który przeniesie się na twaróg.

Niektórzy smakosze zastępują cytrynę odrobiną imbiru, co nie robi żadnej różnicy, dając doskonały i zaprogramowany rezultat.

Zawór parowy i odwadniacz

Po zakończeniu prac nad głównymi częściami urządzenia, przejdź do pozostałych części. Najpierw należy sprawdzić zawór pary. Zadaniem zaworu jest odprowadzanie pary i gazów powstających podczas gotowania. Jeśli nie zostanie to zrobione, wlot zostanie w końcu zablokowany. I co z tego? Twoja ulubiona kaszka i mleko będą "płynąć". Po każdym cyklu gotowania należy wyczyścić zawór odprowadzania pary. Tłuszcz można łatwo usunąć za pomocą płynu do mycia naczyń lub innych domowych środków chemicznych o działaniu odtłuszczającym.

Na podstawce multicookera zainstalowany jest zbieracz zanieczyszczeń, który zapewnia utrzymanie jej w czystości. Zbiera on wszystkie skropliny. Po zakończeniu każdego procesu gotowania pojemnik ten należy wyjąć i spryskać wodą.

Po wyschnięciu.

To są właściwie sugestie, jak dbać o multicooker po ugotowaniu. Wykonuj wymienione czynności okresowo, a Twój "domowy środek czyszczący" będzie gotowy do nowych cykli. A Ty będziesz zadowolony z jej pracy. Bądź co bądź, ale urządzenie to jest znacznie łatwiejsze w obsłudze niż piekarnik czy mikrobrowar. Wypróbuj swój multicooker, a będzie on regularnie zachwycał całą rodzinę smacznymi i pysznymi przysmakami.

Bonus: 5 przepisów na wytrawne makarony

Obsługa multicookera to sama przyjemność - potrawy są gotowane praktycznie bez udziału szefa i w przewidzianym czasie. Ponadto można w nim przyrządzić prawie wszystko, na co ma się ochotę: od lekkiej przekąski do uroczystego wieczoru.

Kontynuując temat multicookerów, nie mogliśmy nie zaproponować Wam kilku tsikalnyh przepisów.

Goulash

Ten gulasz jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jest popularny wśród panów, ponieważ można go łączyć z dowolnymi dodatkami, gotować w razie potrzeby i, co najważniejsze, wszystko sitti.

Ingredienti:

    Trzepaczka Jalovka - 700 gr. Fasola - 2 łyżki. Pasta pomidorowa - 4 łyżki. Marchew - 1 szt. Rosół Jakov - 2 łyżki. Olej Sonnaise - 3 łyżki. Sól, pieprz.

Przygotować gulasz w następujący sposób.

    Opłucz mięso pod bieżącą wodą i omów. W razie potrzeby odsączyć tłuszcz, żyły i błonę. Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Na dno multicookera wlewamy 2 łyżki oleju słonecznikowego. Umieść mięso na patelni. Włączyć tryb "Gotowanie", zamknąć multicooker. Włączyć na 20 minut. Smażymy mięso przez 8 minut, następnie dodajemy borowiki, mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut. Następnie przełożyć do innej miski. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Cibulę i marchew obrać. Cibulę pokroić w paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Umieść warzywa w naczyniu do zapiekanek i smaż jeszcze przez 7 minut. Trzymaj skórkę zamkniętą. Do zapiekanki dodać natłuszczone mięso, pieprz, sól, przyprawy, wywar z grochu i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystkie składniki i włącz tryb "Gotowanie" na 1,5 minuty. Gulasz jest gotowy.

Gulasz warzywny

Dobrze jest gotować ten gulasz wieczorem lub o świcie, kiedy w mieście lub na rynku jest dużo świeżych warzyw. Wszystkie gotowane są w tej samej temperaturze, dzięki czemu wychodzą tak pyszne. Spróbuj!

Składniki:

    papryka bułgarska - 1 szt. Marchew - 2 szt. Jarmuż - 2 szt. Kapusta - 200 g Ziemniaki - 5 szt. Olejek różany - 50 ml Sól, pieprz.

Przystąpić do gotowania.

    Oczyść wszystkie warzywa, pokrój w plasterki. Misę multicookera posmarować olejem. Włóż ziemniaki i kapustę do miski, dodaj 50 gramów oleju do gotowania i włącz tryb "Gulasz" na 20 godzin. Dodać cukinię, marchewkę, paprykę, sól i pieprz. Włączyć multicooker na dwie minuty w tryb "Gulasz". Gotowy makaron można udekorować zieleniną.

Papryka faszerowana z chlebem wołowym

Tradycyjnie paprykę faszeruje się mielonym mięsem wołowym i ryżem, ale my polecamy gotowanie z odciśniętym mięsem i chlebem krowim. Okaże się bardzo smaczny i nieprzyjemny!

Składniki:

    Mięso świeże - 100 gr Kiełbasa - 100 gr Pomodor - 1 szt. Ryż - 70 g Pół cebuli Papryka słodka - 7 papryk. Ogórek - 3 goździki Sos - 30 g Woda - 170 ml Pasta pomidorowa - 3 łyżki.

Ugotować paprykę w następujący sposób.

    Papryki umyć, obrać z nasion i rdzeni. Ryż ugotować do miękkości, ostudzić, wymieszać z pokrojonym w kostkę mięsem i kaszą. Pomor pokroić w plastry i kostkę. Obrać arbuza i słodkie ziemniaki i wymieszać. Do ryżu dodać pomodor, chaparral, paprykę i tsibulus. Otrzymanym farszem nadziać papryki. Wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę i sos. Umieść papryki w misie multicookera i zalej je mieszanką pomidorową. Nałożyć farsz na paprykę, usuwając rdzeń i nasiona. Gotuj paprykę przez 1,5 minuty w trybie "Duszenie".

Instrukcja gotowania papryki w parowarze znajduje się na stronie internetowej.

Kukurydza gotowana na parze

Czy kukurydza znów stała się sztywna i nieświeża? Zrób "parówkę", to takie szybkie i proste!

Składniki:

    Chaber - 3-4 kolby; Woda; Sól; Olej.

Metoda przygotowania.

    Kukurydzę obrać z liści, umyć, włożyć do naczynia do gotowania na parze. Wlać wodę do miski, włączyć tryb "Para" na 25 godz. Rozcieńczyć kukurydzę olejem i solą i podawać. Kukurydza jest bardzo miękka.

Muffin

Na deser trzy crème de menthe. To szybkie i wytrawne domowe muffiny.

Składniki:

    Fasola - 2,5 szklanki; Cukor - 1 słoik; Jajka - 4 szt; Margaryna - 160 gramów; Syr - 300 gramów; Wypełniacz do ciasta - 1 opakowanie (10 g); Skórka z 1 cytryny.

Proces gotowania

    Wyjąć produkty na 2 minuty przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta. Upiecz margarynę i boczek. Dodać ser, zagnieść w blenderze, następnie wmieszać margarynę i boczek. Dodajemy jajka i ubijamy wszystko mikserem, następnie dodajemy startą skórkę z cytryny i mieszadło do fasoli. Całość wymieszać łyżką. Przełożyć masę do naczynia do pieczenia (posmarować je olejem) i wstawić do pomieszczenia do gotowania. Ustawić tryb pieczenia, włączyć start i piec przez 60 minut + kolejne 30 minut. Ciasto posypujemy proszkiem do pieczenia, kroimy na kawałki i podajemy na stół z herbatą lub kawą.

Smacznego!