Lekkie letnie dania

W gorący letni czas często tracimy apetyt na bogate i "gęste" jedzenie. Wszystko dlatego, że nasz organizm wymaga większej ilości płynów, a my tak bardzo chcemy napojów chłodzących, prostych zup i lekkich dań. Proponujemy przygotować kilka oryginalnych i "orzeźwiających" przepisów, które sprawią przyjemność Tobie i Twoim bliskim.

Hiszpańska zupa Gazpacho

Zupy mogą być na ciepło lub na zimno - w sam raz na upalne dni. Jedną z popularnych i oryginalnych letnich zup jest gazpacho. Nie jest skomplikowany w wykonaniu. Potrzebne będą składniki:

  • Dojrzałe, miękkie pomidory - 6-7 szt;
  • 2 ogórki;
  • 2 papryki;
  • Lekko czerstwy bochenek;
  • 100 ml oliwy z oliwek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Przyprawy: 50 ml octu winnego, mały kawałek papryczki chili, szczypta soli.

Opcjonalnie do zupy można dodać oregano, listki bazylii, anchois lub kapary.

Aby zrobić gazpacho, najpierw zblanszuj pomidory. Namocz je we wrzącej wodzie przez 30 sekund, następnie odcedź i obierz z cienkiej skórki. Konieczne jest również usunięcie rdzenia. Przygotuj resztę warzyw: obierz i oskórkuj ogórki, usuń nasiona z papryczek chilli, czosnek również obierz. Włóż chleb (czerstwy bochenek) do wody na kilka minut, aby zmiękł.

Połączyć wszystkie składniki w misce i zmiksować blenderem zanurzeniowym na gładką masę, dodając olej, ocet i sól. Jeśli dodajesz inne składniki - kapary, bazylię i tak dalej - dodaj je również i ubijaj.

Zupę gazpacho podawać schłodzoną, udekorowaną ziołami.

Sałatka z truskawek, szpinaku i awokado

Zdrowa i równie pyszna sałatka, która nasyci i orzeźwi latem. Połączenie szpinaku, truskawek i awokado jest jasne i oryginalne w smaku. Przygotowanie tego dania zajmie Ci maksymalnie 20 minut. Przygotuj się:

  • Świeży, młody szpinak;
  • truskawki;
  • 1 awokado;
  • ¼ filiżanki tostowanych migdałów;
  • 1 mała czerwona cebula i trochę sera pleśniowego (gorgonzola lub innego).

Wszystkie składniki dokładnie umyć, losowo posiekać i pokruszyć ser. Na sos do sałatki, wymieszać razem: ½ szklanki oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 3 łyżki octu jabłkowego, trochę maku, szczypta soli, pieprz do smaku. Ubierz sałatkę tuż przed podaniem. Danie to nadaje się jako danie główne na lekką przekąskę lub jako przystawka do ryby lub mięsa.

Zapiekane młode cukinie

Na koniec, oto łatwy i niskokaloryczny przepis na młodą cukinię, który zajmie minimum czasu. Aby się przygotować, trzeba się przygotować:

  • 4 młode cukinie;
  • 4 łyżki śmietany o średniej zawartości tłuszczu;
  • 100 g twardego sera;
  • 100g suszonych moreli;
  • sól i olej roślinny.

Cukinie lepiej ugotować w multicookerze - dzięki temu danie będzie w pełni upieczone, a Ty zaoszczędzisz czas. Obierz warzywa i przekrój je na pół. Drobno posiekać morele, zetrzeć ser na grubej tarce. Wymieszać składniki, dodać śmietanę i sól. Posmarować misę multicookera, włożyć do niej cukinie i równomiernie rozprowadzić na nich sos. Gotować w trybie multicooker lub piec w innym odpowiednim programie przez 30 minut.

Bon appetit!

Czy podobał Ci się artykuł?

0 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się za pośrednictwem mediów społecznościowych

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy