Jak wybrać ekspres do kawy?

zobacz nową ofertę w media-expert Kupuj tanio

"Są pewne rzeczy, którym warto być wiernym. Jak kawa."

John Galsworthy.

Jak zaczynasz swój dzień? Może z filiżanką aromatycznej, gorącej kawy? Jest to napój, który "robi" nasz dzień. Po wypiciu filiżanki świeżo zaparzonej kawy czujemy się orzeźwieni i pełni energii. Prawdziwi entuzjaści kawy pozwalają sobie na więcej niż jedną filiżankę dziennie. Przecież to naprawdę jest pyszne! I nie mówimy tu o napoju instant, który smakuje zupełnie inaczej niż naturalny. Mówimy tu o prawdziwej parzonej kawie o nieporównywalnym aromacie i bogatym smaku.

Niektórzy parzą kawę tylko z pomocą indyka, inni nie przywiązują do tego wagi - nowoczesne urządzenia pozwalają zaparzyć prawdziwą kawę bez większego wysiłku. Proponujemy porozmawiać o takim profesjonalnym sprzęcie jak ekspres do kawy - o jego rodzajach i o tym, jak wybrać to urządzenie.

Rodzaje ekspresów do kawy

Aby zaparzyć kawę w ekspresie do kawy, oczywiście potrzebny jest ten składnik. Możesz używać kawy od razu zmielonej lub w ziarnach - zależy to od tego, czy masz młynek do kawy. Prawdziwi smakosze wolą przygotować napój z ziaren poprzez ich wstępne zmielenie.

Kawa mielona lub wstępnie zmielona

ekspres do kawy z kroplówką

Bardzo popularnym typem ekspresu do kawy jest ekspres ciśnieniowy. Kupujący często zwracają uwagę na to właśnie urządzenie, ponieważ jest ono łatwe w obsłudze i stosunkowo niedrogie. Ekspres do kawy drip używa tylko kawy mielonej, proces parzenia jest następujący: gorąca woda przechodzi przez filtr z kawą, "dostaje" kolor, smak, aromat, a następnie - podawany do dzbanka kawy zainstalowanego poniżej.

Ekspresy przelewowe są najczęściej wykorzystywane w biurach, urządzenia takie możemy również zobaczyć w popularnych amerykańskich filmach i serialach. Jest to ten typ ekspresu do kawy nazywa się "tanie i siarkowe", jak koszt modelu kapania nie jest bardzo wysoka, ale na wyjściu produkuje dużą ilość napoju w czasie, co jest wygodne dla dużej firmy. Smak takiej kawy nie jest zbyt bogaty, a jeśli chcesz spróbować prawdziwej kawy, to lepiej zwrócić uwagę na droższe typy ekspresów do kawy.

Ekspres do kawy MOULINEX FG 1528.

Przy wyborze ekspresu do kawy należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

    Materiał, z którego wykonany jest pojemnik (zbiornik na gotową kawę) - może być szklany lub plastikowy. Szklana kolba nie wpływa na smak napoju, ale jest też mniej trwała. Kolba z tworzywa sztucznego jest bardziej wytrzymała, ale właściwości tworzywa sztucznego nie są zbyt pozytywne dla napoju; Moc jest ważnym kryterium, które omówimy szczegółowo poniżej. Wyprzedzając historię, należy powiedzieć, że optymalna moc dla ekspresu do kawy w kroplówce - 750-800 watów; Filtr - ekspres do kawy typu drip wykorzystuje filtr wody, który może być jednorazowy, nylonowy i "złoty". O pierwszym typie nie trzeba będzie wiele mówić - taki filtr wykonany jest z papieru i przeznaczony jest tylko do jednorazowego użytku, po którym pozostaje tylko go wyrzucić. Bardziej popularne są filtry nylonowe - przeznaczone są na 50-60 zaparzeń kawy. Filtry "złote" są najdroższe. Jest to zaawansowany filtr nylonowy wielokrotnego użytku, którego powierzchnia pokryta jest azotkiem tytanu. Zapewnia to trwałość osprzętu i dłuższy okres użytkowania; Regulacja mocy kawy jest bardzo ważną cechą ekspresów przelewowych. Pozwala on na regulację stopnia intensywności kawy, co jest bardzo wygodne.

Ekspres do kawy

Kolejnym najpopularniejszym rodzajem ekspresu do kawy jest ekspres do kawy. Nazywa się je również ekspresami do kawy typu espresso. Takie ekspresy do kawy dzielą się na dwa podgatunki w oparciu o zasadę działania: ekspresy parowe i pompowe.

Ekspresy parowe do kawy działają na zasadzie działania pary wodnej: podgrzana woda tworzy parę, która dociera do zaworu i otwiera go. Następnie para wodna przechodzi przez komorę na zmieloną kawę, dając w efekcie nasz ulubiony napój.

Ekspresy z pompką do kawy działają na tej samej zasadzie, z tą różnicą, że zamiast pary wodnej używana jest bardzo gorąca woda. Oczywistą różnicą między tymi dwoma rodzajami ekspresów do kawy jest ciśnienie: poniżej 15 barów w przypadku ekspresu parowego i ponad 15 barów w przypadku ekspresu ciśnieniowego.

Espresso to napój, który pomaga szybciej obudzić się rano. Ma bogaty i żywy smak, jak również długotrwały efekt po jego spożyciu (będziesz czuć się pobudzony przez dłuższy czas).

Ekspres do kawy DELONGHI ECP 33.21

Przy wyborze ekspresu do kawy należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

    Materiał, z którego wykonany jest stożek do kawy - występuje w wersji plastikowej lub żeliwnej. Ten ostatni materiał ma lepszy wpływ na kawę, pomagając jej się ogrzać i zachowując pełnię smaku; Stopień zmielenia kawy: Każdy ekspres do kawy może być wykonany w zależności od stopnia zmielenia kawy i należy wziąć go pod uwagę; Liczba "spustów" (dysz) - w różnych modelach ekspresów do kawy znajduje się jedna lub dwie dysze. Za ich pomocą kawa jest nalewana do przygotowanych wcześniej filiżanek.

Jeśli w rodzinie są dwie lub więcej osób, lepiej jest kupić ekspres do kawy z dwoma "dziobkami".

Ekspresy do kawy mogą przygotować nie tylko napój zwany espresso, ale również kawę lungo lub ristretto (w zależności od modelu).

Ekspres do kawy na kapsułki

Ten ekspres do kawy produkuje równie pyszną kawę. Dostarczany jest z gotowymi kapsułkami z kawą mieloną. Można je kupić w sklepach, ale w dzisiejszych czasach znalezienie takich kapsułek może być trudne. Czasami w ekspresach kapsułkowych stosuje się saszetki, czyli saszetki z porowatego papieru wypełnione kawą.

W procesie przyrządzania aromatycznego napoju przy użyciu kapsułek, wewnątrz ekspresu znajduje się specjalna ostra wylewka, która przebija saszetkę, a jej zawartość wlewana jest bezpośrednio do kapsułki z gorącą wodą. Dzięki temu napój jest nalewany bezpośrednio z kapsułki do filiżanki. W przypadku kawy espresso z torebki proces parzenia przypomina proces parzenia w ekspresie do kawy, z tą różnicą, że zamiast zlewki na kawę, torebkę zalewa się gorącą wodą.

Główną wadą tego typu maszyn jest to, że nie można w nich stosować kapsułek lub specjalnych saszetek. Smak kawy jest zwyczajny, ale szybkość parzenia jest praktycznie natychmiastowa. Jest to istotna zaleta ekspresów kapsułkowych.

Ekspres do kawy na kapsułki KRUPS KP 1000

Ekspres do kawy Geyser

W tym ekspresie do kawy stosuje się kawę mieloną. Urządzenie składa się z dwóch komór: do dolnej wlewa się wodę, a do górnej wsypuje się kawę. W tym procesie woda gotuje się i unosi do góry, przechodzi przez zmieloną kawę i wraca do dolnej części ekspresu. W ten sposób uzyskuje się napój.

Ekspresy do kawy z gejzerem mogą być elektryczne lub konwencjonalne. W tym drugim przypadku ekspresy do kawy parzą kawę za pomocą kuchenki - stawia się je bezpośrednio na palniku. Wielu miłośników szlachetnego napoju uważa ekspresy do kawy z gejzerem za najlepszą opcję dla siebie.

Zestaw śniadaniowy z ekspresem do kawy ARIETE 1344 geyser

Wybierając ekspres do kawy z gejzerem, należy wziąć pod uwagę następujące kwestie:

    Uchwyt - wygodniej jest, gdy jest wykonany z materiału termoizolacyjnego (nienagrzewającego się); Wskaźnik uzupełnienia - obecność wskaźnika pomoże Ci określić wymaganą ilość wody; Pojemność - zbiornik ekspresu do kawy może być mały lub duży. Wybierz najlepszą opcję dla swojej rodziny.

Kawa po turecku

Napój ten znany jest z oryginalnych smaków. Kawa po turecku jest przygotowywana w specjalny sposób, dlatego jej smak jest bogatszy. Tradycyjnie taką kawę parzy się w moździerzu i kilkakrotnie doprowadza do wrzenia. Ale w tym przypadku trzeba się upewnić, że crema nie ucieka i fusy są zachowane. Z ekspresem do kawy jest to o wiele łatwiejsze - wszystkie procesy są regulowane automatycznie. Wystarczy załadować do ekspresu pojemnik z kawą i wodą (w odpowiednich proporcjach), a rozpocznie się proces parzenia kawy. Nic się nie zagotuje ani nie "ucieknie".

Tak naprawdę nie ma zbyt dużego wyboru tureckich ekspresów do kawy. Są one zazwyczaj wyceniane wyżej niż przeciętnie.

BEKO BKK 2113 Turecki ekspres do kawy

Automatyczny ekspres do kawy

Ten ekspres do kawy może mieć różne warianty kombinacji. Istnieje odmiana ekspresu przelewowego i ekspresu do kawy espresso, w którym to przypadku urządzenie nazywane jest kombinacją.

Automatyczny ekspres do kawy nie wymaga Twojego udziału w przygotowaniu napoju. Cały proces jest w pełni zautomatyzowany i to jest podstawowa różnica między ekspresem do kawy a kawiarką.

Ekspres do kawy jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które może posiadać wiele dodatkowych funkcji i cech. Na przykład ekspres do kawy z wbudowanym młynkiem do kawy, oddzielnym pojemnikiem na mleko, wbudowanym cappuccinatorem i termosem, a także z wieloma dodatkowymi funkcjami. Za pomocą tego ekspresu można przygotować cappuccino, crema, espresso, lungo, latte, ristretto, macchiato i inne kawy specjalne, w zależności od jego możliwości.

Twój ekspres do kawy może pomieścić jedną lub dwie filiżanki jednocześnie. Bardziej funkcjonalne modele mogą mieć kilka opcji przygotowania kawy i wiele funkcji jednocześnie. Istnieją modele, którymi można sterować zdalnie za pomocą aplikacji na smartfonie.

Wybierając ten typ ekspresu do kawy, należy zwrócić uwagę na wszystkie funkcje i cechy wskazane na nim - niektóre z nich mogą być dla Ciebie niezbędne lub zbędne.

DELONGHI ECAM650.75.MS

Dodatki i wyposażenie

Jak już wspomnieliśmy powyżej, w ekspresach do kawy można znaleźć wiele dodatkowych funkcji i cech, w które wyposaża je producent.

Automatyczne wyłączanie to przydatna funkcja, która pozwala Ci się zrelaksować i nie musisz kontrolować procesu przygotowywania kawy. Proces zostanie zaprogramowany na określony czas, po którym urządzenie wyłączy się automatycznie.

Quick Steam - dodatkowy system grzewczy w ekspresie do kawy, który zapewnia szybkie podgrzewanie wody i pozwala na przełączanie się z trybu wodnego (espresso) na parowy (cappuccino) bez przerwy.

Podgrzewacz do kawy i filiżanek - podstawka podgrzewająca utrzymuje dzbanek z kawą lub filiżanki w stanie gorącym, podgrzewając napój.

Regulacja stopnia zmielenia (mocy kawy) - funkcja pozwala na wybór mocy napoju za pomocą osobnego pokrętła. Zazwyczaj wyróżnia się kawę "łagodną" i "mocną".

Drop-stop - dzięki tej funkcji możesz zatrzymać proces parzenia kawy w dowolnym, dogodnym dla siebie momencie. W tym czasie specjalna migawka natychmiast zatrzymuje podawanie kawy, zapobiegając rozlaniu napoju.

Samoczynne odkamienianie to wygodny system w ekspresie do kawy, dzięki któremu nie będziesz musiał samodzielnie czyścić ekspresu. Specjalny system "zrobi wszystko sam" - wystarczy tylko nacisnąć odpowiedni przycisk.

Płukanie systemu kawy jest ważną funkcją, która zapobiega zabrudzeniu systemu ekspresu do kawy. Złoża i osady ze składników pozostają w systemie podczas przygotowywania, co powoduje, że po wielokrotnym użyciu kawa nie smakuje już tak naturalnie. Aby uniknąć ręcznego demontażu i płukania ekspresu, producent wbudował wygodny system płukania, który automatycznie czyści ekspres.

Opóźniony start - jeśli załadowałeś już składniki na kawę i jesteś gotowy do rozpoczęcia procesu parzenia, ale nagle musisz wyjść i nie masz już czasu - to też się zdarza. W takim przypadku z pomocą przyjdzie funkcja opóźnionego startu - pozwala ona odłożyć rozpoczęcie przygotowywania kawy na określony czas.

Programowanie ustawień ekspresu do kawy - pozwala na osobiste skonfigurowanie niektórych funkcji urządzenia, takich jak twardość wody, ilość wody, wybór 1 lub 2 porcji kawy na raz.

Sterowanie smartfonem - w niektórych ekspresach do kawy możliwe jest sterowanie procesem za pomocą smartfona. Wymaga to specjalnej aplikacji i podłączenia do ekspresu, a następnie można kontrolować wszystkie procesy w ekspresie na odległość.

Ciśnienie i objętość zbiornika na wodę

Na koniec warto wspomnieć o dwóch ważnych kwestiach, które również są istotne przy wyborze ekspresu do kawy.

W specyfikacjach modeli ekspresów do kawy zawsze podany jest poziom ciśnienia. Co to jest i jak wpływa na proces warzenia piwa? Ciśnienie odnosi się do pary wodnej, to właśnie ona wpływa na "poprawność" napoju i jego smak. Krótko mówiąc, para wodna pod wysokim ciśnieniem przechodzi przez masę kawową, w wyniku czego powstaje napój kawowy.

Ciśnienie można regulować. Poziom ciśnienia 15 barów jest uważany za dopuszczalny do przygotowania wystarczająco mocnego napoju. Ogólnie rzecz biorąc, ciśnienie można regulować w szerokim zakresie: od 3,5 do 20 barów. Im wyższe ciśnienie, tym lepsza i bogatsza jest kawa.

Zbiornik na wodę może mieć różne pojemności. Tutaj wszystko jest proste: im więcej kawy planujesz zrobić za jednym razem, tym pojemniejszy powinien być zbiornik.

Życzymy wszystkim radosnego i zdrowego nastroju przy filiżance gorącej i aromatycznej kawy ????