5 najlepszych dań z dyni
Dynia nadaje się do przygotowania wielu potraw, które udekorują Twój stół i zachwycą Twoich bliskich. Kilka oryginalnych przepisów i będziemy rozważać w naszym artykule.
Ciasto z dynią, serem brie i szpinakiem
Ten przepis stał się już popularny w Internecie. Ciasto przygotowywane jest z dyni, z dodatkiem delikatnego sera, szpinaku, orzechów, a nawet miodu. Tak więc, do przygotowania będziesz potrzebował:
- 200-220 g dyni; 250g sera brie; 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego); 700 g ciasta kruchego; 5-10 g orzeszków piniowych; 2 łyżki miodu; 1 łyżka sosu sojowego i octu balsamicznego; 10 g kolendry; 1 łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowanie zaczynamy od dyni - obieramy ją i cienko kroimy (można zetrzeć na tarce). Gotowe ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko i układamy w naczyniu do pieczenia (natłuszczamy naczynie lub wykładamy je papierem pergaminowym). Nakłuwamy ciasto widelcem i układamy warstwę posiekanego szpinaku. Następnie umieścić dynię, posiekany ser i orzeszki piniowe. Wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podczas gdy ciasto się piecze, możesz przygotować dressing: wymieszaj ocet balsamiczny, sos sojowy, miód, oliwę z oliwek i posiekaną kolendrę. Po upieczeniu polać ciasto dressingiem i danie jest gotowe do podania.
Dynia faszerowana warzywami i wieprzowiną
Kolejny szykowny przepis, który można podać na każde święto. Dynia faszerowana wygląda bardzo pięknie, jej nadzienie okazuje się miękkie i soczyste. Do tego dania będziemy potrzebować:
- 1 cała dynia; 300 gramów wieprzowiny; 1 słodka papryka; 1 średnia marchewka; ananas z puszki (1 słoik); przyprawy i olej roślinny.
Umyj dynię i odetnij górę tak, aby uzyskać "pokrywkę". Następnie oczyść wnętrze dyni z pestek i części miąższu. Mięso pokroić na małe kawałki, marchew zetrzeć na grubej tarce, paprykę i ananasa pokroić w kostkę lub posiekać.
Kolejnym etapem gotowania jest smażenie. Na średnim ogniu podsmażyć cebulę na złoty kolor, dodać wieprzowinę - podsmażyć, dodać marchewkę.
Po - podsmażone produkty wymieszać z papryką i ananasami, włożyć do dyni i przykryć pokrywką. Pieczemy dynię w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 2-3 godziny. Im większa dynia - tym dłuższy czas duszenia. Po ugotowaniu jego miąższ powinien być miękki. Nadziewana dynia jest gotowa. ????
Zupa z puree dyniowego
Taka zupa zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Istnieje kilka rodzajów zupy dyniowej, my chcemy zaproponować Wam klasyczną wersję - ze śmietaną. A więc to, co musimy przygotować:
- 400-500 g obranej dyni; 200 ml śmietany (lub mleka o wysokiej zawartości tłuszczu); 200 ml wody (lub mleka, jeśli w poprzednim akapicie wzięłaś śmietanę); 1 cebula; 20g masła; 3 łyżki oliwy z oliwek; pietruszka; Sól, pieprz - do smaku.
Przejdźmy teraz do gotowania. Cebulę i marchewkę obrać, drobno posiekać (marchewkę można zetrzeć na tarce) i podsmażyć na patelni z przyprawami przez około 10 minut. Dodać drobno pokrojoną dynię, wszystkie pozostałe składniki, podlać wodą i dusić pod przykryciem 20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, przełóż je do misy blendera i posiekaj na wysokich obrotach. Dodać gorące mleko i ponownie zmiksować.
Jako ostatni krok, wlej mieszaninę do rondla i podgrzewaj na delikatnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę i masło. Wymieszać do połączenia.
Zupa z puree dyniowego gotowa! Wylać na talerz i udekorować zieleniną.
Zapiekanka z dyni i twarogu
Przejdźmy teraz do deserów. Dynia może być wykorzystana nie tylko do dań głównych, ale również do zaspokojenia słodkiego apetytu ????.
Dynia doskonale łączy się z takim produktem jak twarożek. Dlatego zapiekankę z tych składników pokocha cała Twoja rodzina. Aby go przygotować, będziesz potrzebować:
- 600 g obranej dyni; 200 g średnio tłustego twarogu; 50 g semoliny; 3 jajka; cukier, cynamon - według uznania.
Aby rozpocząć główny proces gotowania potrawy, należy przygotować dynię - pokroić ją na małe kawałki lub zetrzeć na grubej tarce. Dynię włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości pod przykryciem.
Po ugotowaniu dyni, należy ją ostudzić i zrobić z niej purée za pomocą blendera zanurzeniowego. Następnie - zmiksować jajka z twarogiem, kaszą manną (także cukrem i cynamonem, jeśli dodajemy je do potrawy), wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę delikatnie i małymi porcjami wprowadzamy do puree z dyni, jednocześnie regularnie mieszając.
Weź naczynie do zapiekania, posmaruj je odrobiną oleju i wylej masę. Piec w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowość zapiekanki można sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca. Kiedy danie będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź, a następnie wyjmij z formy.
Taka zapiekanka świetnie nadaje się na śniadanie lub lekką kolację, na podwieczorek, można ją też dać jako przekąskę dziecku do szkoły.
Muffiny dyniowe
Kolejny przykład pysznego i zdrowego deseru. Muffinki dyniowe są lekkie i niskokaloryczne, mogą być spożywane nawet przez osoby stosujące dietę. Aby przygotować to danie, będziesz potrzebował:
- 200-300 g obranej dyni; 2 łyżki stołowe kaszy manny; 200 g mąki; 10g proszku do pieczenia; 200 g cukru; 3 jajka; 100g rodzynek (opcjonalnie); 110 ml oleju roślinnego.
Zaczynamy ????
Aby muffiny były lekkie i zwiewne, lepiej na początku zamienić dynię w puree. Dynię obieramy i dusimy w niewielkiej ilości wody, aż stanie się miękka (około 10 minut). Rozdrobnij dynię za pomocą blendera lub rozdrabniacza.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać kaszę mannę (kilka łyżek mąki zostawić na później). Osobno ubić jajka i cukier do uzyskania gęstej, białej masy (można to zrobić mikserem na wysokich obrotach). Kiedy puree z dyni jest całkowicie ostudzone - dodajemy olej roślinny i dokładnie mieszamy. Dodać mąkę (rodzynki) i ponownie wymieszać.
Wlać ciasto do foremek na muffinki (około ¾ foremki). Jeśli Twoja forma jest metalowa - powinna być wstępnie nasmarowana olejem. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Podobnie jak w poprzednim przepisie, gotowość muffinek możesz sprawdzić również za pomocą drewnianego szpikulca.
Zrobione!
Bon appetit ????