Jak wybrać suszarkę do owoców i warzyw?

 Zawartość:

Wstęp Modele suszarek Objętość, pojemność, liczba sekcji Materiał obudowy Temperatura Kontrola Wygodne funkcje Co można suszyć

W środku lata, czas na jagody, owoce i warzywa. Chcemy zachować wszystkie ich witaminy i użyteczne właściwości. Ale jak to zrobić, skoro sezon kończy się tak szybko? To proste - z łatwością możesz suszyć owoce i warzywa. Wiele gospodyń domowych robiło to za pomocą piekarnika i blachy, ale teraz jest o wiele wygodniejszy i szybszy sposób - jest to suszarka elektroniczna. Obecnie wybór wśród nich jest dość szeroki. W tym artykule, będziemy ujawniać główne punkty, które są ważne przy wyborze tego urządzenia.

Rodzaje suszarek

Suszarki są różne - wyróżnia je zasada działania: istnieją modele na podczerwień i konwekcyjne. Co to za różnica?

Pierwszy typ działa w oparciu o promienie podczerwone: powietrze w przestrzeni wewnętrznej, w której suszone są produkty, jest ogrzewane przez te promienie. W tym procesie z kawałków owoców i warzyw usuwany jest nadmiar wilgoci. Suszarka na podczerwień zapewnia szybkie suszenie, produkty zachowują swój kolor, zapach i witaminy. Ten typ suszarek jest droższy.

Suszarka na podczerwień

Suszarki konwekcyjne działają w oparciu o gorące powietrze: wbudowany element grzewczy ogrzewa wewnętrzną przestrzeń za pomocą ciepła, po czym wilgoć zawarta w produktach odparowuje. Ten rodzaj suszenia jest wolniejszy. Niektóre modele posiadają zintegrowany wentylator, który przyspiesza proces suszenia. Suszarki konwekcyjne są tańsze, w porównaniu z pierwszym typem.

Suszarka konwekcyjna

Trudno powiedzieć na pewno, który typ suszarki jest lepszy. Każdy rodzaj ma swoje zalety. W tym przypadku każdy użytkownik sam określa, co jest dla niego ważniejsze i praktyczniejsze.

Objętość, moc, liczba sekcji

Kolejnym najważniejszym kryterium wyboru suszarki - jej objętość, od której bezpośrednio zależy i pojemność. Istnieją małe modele o pojemności 4 - 5 litrów. Z reguły w takich suszarniach znajduje się około 5 sekcji (tac). Znajduje się w sekcjach i suszonych produktach siekanych. Moc tych modeli jest odpowiednio mała - 200 - 300 watów.

Kompaktowa suszarka

Z reguły sekcje suszarni są przezroczyste - w procesie suszenia można łatwo obserwować przebieg procesu. Opcja suszarek z przezroczystymi tacami jest uważana za najlepszy wybór. Dostępne są modele suszarek o pojemności 10-11 litrów. W tym przypadku, liczba tac jest od 4 do 8 sztuk, moc - 450 - 600 watów. Dzięki takiej suszarce można ugotować o wiele więcej owoców i warzyw na raz. Wymiary tych modeli, odpowiednio, są większe.

Suszarnia do materiałów sypkich

Przy wyborze suszarki należy również zwrócić uwagę na wysokość boków tac. Dla cienkich plasterków pasują niezbyt głębokie tace, ale jeśli planujesz zrobić duże owoce i warzywa w całości, lepiej wybrać suszarkę z głębszymi tacami.

Materiał obudowy

Dzisiaj można zobaczyć plastikowe i metalowe suszarki w sprzedaży. Aby wybrać najlepszą opcję, należy znać ważne punkty:

  • Modele plastikowe są znacznie lżejsze, łatwiejsze do transportu i czyszczenia; Modele metalowe są cięższe, ale ich zaletą jest lepsze suszenie: metalowe tace lepiej się nagrzewają i są w stanie dłużej utrzymać ciepło, dzięki czemu produkty będą suszone dokładnie i równomiernie. Suszarki metalowe kosztują więcej niż modele plastikowe.

Suszarka wykonana z tworzywa sztucznego

Ważne jest również, aby wiedzieć, że podstawa tac suszarki może być wykonana z siatki lub być solidna. Tace siatkowe są znacznie lepsze w przepuszczaniu strumieni gorącego powietrza, co jest logiczne. Tace z solidnym dnem doskonale nadają się do suszenia materiału roślinnego, jak również do przygotowywania pojedynczych potraw, takich jak kisiele owocowe, dressingi do zup/czosnków i inne smaczne przetwory.

Temperatura

Prawie wszystkie nowoczesne suszarki do warzyw i owoców umożliwiają samodzielne ustawienie temperatury suszenia za pomocą regulatora. Są to modele z wbudowanym termostatem. Często użytkownicy są zainteresowani pytaniem: jaka powinna być temperatura podczas suszenia określonych produktów? Ważne jest, aby pamiętać, że poziom temperatury musi być ustawiony tak, aby jedzenie było traktowane "delikatnie". W tym przypadku owoce i warzywa będą stopniowo "marnieć", a wszystkie ich użyteczne właściwości zostaną zachowane. Na przykład przy suszeniu jabłek wystarczy ustawić temperaturę na 70-75 stopni Celsjusza, wtedy produkt będzie miękki i nie przesuszony.

Kontrola

Sposób sterowania w suszarniach może być mechaniczny i elektroniczny. Pierwszy typ wiąże się z regulatorem, który ręcznie ustawia poziom temperatury. Osobny przycisk włącza samą suszarkę.

Modele z elektronicznym sterowaniem są droższe, zazwyczaj posiadają wyświetlacz i panel "przycisków" lub czujników. Wybór sposobu sterowania należy do użytkownika, dzięki czemu suszarnia może być obsługiwana w najlepszy możliwy sposób.

Sterowanie mechaniczne

Wygodne funkcje

Oprócz tego, że suszarnia do owoców i warzyw spełnia swoje główne zadanie - suszenie produktów, posiada dodatkowe funkcje, dzięki którym proces eksploatacji staje się łatwiejszy.

Timer - ta wbudowana funkcja pozwoli Ci zaprogramować urządzenie na określony czas pracy. Zazwyczaj maksymalny czas wynosi 48 godzin. Dzięki timerowi proces suszenia może zostać wstrzymany, a później ponownie uruchomiony.

Automatyczne wyłączanie jest przydatną funkcją, która uwalnia użytkownika. Nie ma potrzeby monitorowania procesu suszenia, aby sprawdzić, kiedy się zakończy. Dzięki tej funkcji suszarka wyłączy się automatycznie po zakończeniu pracy.

Zabezpieczenie przed przegrzaniem - funkcja ta ochroni technikę przed przegrzaniem, zapobiegając tym samym awarii suszarki.

Tryb zimnego powietrza zapewnia równomierne suszenie, nie wysuszając żywności równomiernie i przez dłuższy czas.

 

Co można suszyć

Wybierając suszarkę, wielu kupujących zadaje sobie pytanie: jakie produkty można w niej suszyć? Odpowiedź brzmi - prawie wszystko! Suszyć można nie tylko sezonowe owoce i warzywa, ale także jagody, zioła, a nawet mięso i ryby! Stanowią doskonałą przystawkę.

Jak już wspomnieliśmy powyżej, można tworzyć asortymenty w suszarce: na przykład, dressingi do zup, barszcz, słodkie pianki i wiele innych. Tu już zależy od wyobraźni użytkownika ????

Suszona żywność powinna być przechowywana w ciemnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Temperatura przechowywania wynosi od 0 do 10 stopni Celsjusza.

Różnorodność suszarek na naszej stronie.