Sezonowe zbiory, czyli jak wykorzystać obfitość owoców i warzyw
Jesień w pełni, obfitość różnorodnych owoców i warzyw... Wszystkie zdrowe witaminy znajdziemy w jesiennych produktach sezonowych. Czasami zebrane jabłka, gruszki, cukinia czy pomidory przekraczają nasze możliwości - nie mamy gdzie ich przechowywać, a co ugotować z takiej obfitości? Dobre pytanie! Aby Twoje plony nie poszły na marne, mamy dla Ciebie kilka smacznych i łatwych przepisów, którymi możesz się podzielić.
Jabłka
Pożyteczny i popularny owoc. Jabłka są bogate w żelazo, magnez, wapń, błonnik, witaminy A, B1, B2, B5, B6, B9, C, K i E oraz wiele innych witamin. Jabłka są pyszne zarówno w postaci naturalnej - świeże, jak i gotowane. Ale to wszystko zależy od przepisu ???? Jakie oryginalne rzeczy można zrobić z jabłek i jak to się robi? Odpowiemy na to pytanie.
Chipsy jabłkowe
Kto nie kocha chipsów? Bekon, ser, krewetki... Ale to nie jest zbyt zdrowe jedzenie, nie zgadzasz się ????. Ale naturalne chipsy jabłkowe lub chrupki jabłkowe są smacznym i zdrowym pożywieniem. W niektórych supermarketach zaczęły się już pojawiać gotowe opakowania chipsów jabłkowych, ale - po co kupować, skoro można łatwo zrobić własne? Zatem szczegółowy proces przygotowania przekąski poniżej.
Aby zapobiec nadmiernemu wysuszeniu chipsów jabłkowych, lepiej nie suszyć ich jak zwykle, ale gotować z dodatkiem syropu. Aby go przygotować, rozpuść 4 łyżki cukru i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego w szklance wody na małym ogniu. Gdy składniki całkowicie się rozpuszczą, wyłącz syrop i pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie myjemy jabłka i kroimy w cienkie plasterki (kółka) - około 0,5 centymetra. Umieść plasterki jabłek w syropie i pozostaw na 15 minut. Następnie usuń nadmiar płynu z plastrów jabłka za pomocą papierowego ręcznika. Na koniec umieść plasterki jabłek w suszarce do owoców i warzyw lub w piekarniku na blasze (ten proces będzie trwał dłużej). Poznasz, że chipsy jabłkowe są gotowe po ich wyglądzie: jabłka nabiorą złotobrązowego koloru, ich brzegi będą pofalowane. Smaczna przekąska dla dzieci i dorosłych, gotowa ????
Chipsy jabłkowe
Oczywiście z jabłek robi się soki, nektary i wszelkiego rodzaju placki na zimę. Ale nie tylko - jabłka świetnie nadają się do dań niesłodkich, a nawet mięsnych.
Wieprzowina z jabłkami
Na patelni rozgrzać niewielką ilość (1 łyżka) oleju roślinnego, dodać pokrojoną w plastry wieprzowinę. Dodajemy przyprawy - sól, pieprz, 1 łyżkę mąki i smażymy na średnim ogniu około 7-8 minut. Przełóż mięso na inną patelnię.
Na tej samej patelni ponownie dodajemy olej - 1 łyżkę, 1 pokrojoną cebulę, trochę kminku (do smaku) - smażymy aż cebula stanie się przezroczysta. Następnie dodajemy wieprzowinę, 3 grubo pokrojone zielone jabłka, gotowy bulion drobiowy lub warzywny i 1 łyżkę musztardy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i przykryć - dusić przez 10 minut. Podawać przyozdobione świeżymi ziołami. Mięso będzie bardzo delikatne, o niesamowitym aromacie i oryginalnym smaku.
Wieprzowina z jabłkami
Naleśniki jabłkowo-nugatowe
Z jabłkami można zrobić pyszne risolki wieprzowe. Wystarczy obrać i pokroić jabłka na średniej wielkości kawałki, a następnie dodać jabłka, cukier, cynamon, rodzynki sułtańskie i orzechy (opcjonalnie) na patelnię rozgrzaną z masłem. Dusimy nadzienie przez 5 minut, następnie studzimy. Nałóż nadzienie na arkusze naleśnikowe i uformuj kształt "koperty naleśnikowej".
Suwaki z jabłkami
Gruszki
A co z gruszkami? Rosną one również w dużych ilościach w ogrodach i na podwórkach. Co ciekawego można by z nimi zrobić? Powiemy ci.
Kiszone gruszki
Kiszenie gruszek nie jest tak popularne jak innych owoców, ale nie bez powodu - ten przepis smakuje niesamowicie. Kiszone gruszki można wykorzystać jako samodzielne danie - przystawkę, lub podać jako dodatek do mięsa lub drobiu. Połączenie smaków jest niezapomniane!
Aby zrobić marynowane gruszki, potrzebujesz głównego składnika - dojrzałych gruszek, cukru, octu, cytryny i przypraw. Po pierwsze, należy umyć i obrać gruszki, przekroić je na dwie części i usunąć rdzeń. Do rondla wlać trochę wody, tak aby przykryła gruszki, dodać skórkę i sok z 1 cytryny. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować przez 5-7 minut. Następnie odlać wodę spod gruszek, dodać cukier i przyprawy: liść laurowy, anyż, ziele angielskie, rozmaryn, cynamon (do smaku), skórkę z cytryny, doprowadzić do wrzenia i gotować 7-10 minut. Dodać ocet - gotować jeszcze przez 5 minut i zdjąć z ognia.
Włożyć gruszki do wysterylizowanych słoików, zalać marynatą do samej góry (można wyjąć przyprawy) i zamknąć. Oryginalna konserwa jest gotowa.
Kiszone gruszki
Ciasto z gruszką i serem Dor Blue
Niewiarygodnie delikatny przepis. To idealny przysmak na świąteczny stół i wcale nie jest trudny do zrobienia. Jako bazy możesz użyć gotowego ciasta francuskiego. Do przygotowania nadzienia potrzebne są 2 dojrzałe gruszki, 250 gramów sera Dor Blue, 1 jajko i 2 łyżki brązowego cukru.
Ciasto francuskie powinno być bez drożdży, już rozmrożone. Lekko rozwałkowujemy, podsypujemy mąką i układamy na blasze (oczywiście lepiej wyłożyć blachę papierem pergaminowym). Następnie przygotować nadzienie.
Gruszki umyć, zdjąć skórkę, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry średniej grubości. Ułóż plastry gruszek na blasze ciasta, pozostawiając brzegi płaskie. Teraz uformuj obręcz, "spinając" brzegi ciasta. Ser Dor Blue pokruszyć na małe kawałki i ułożyć na gruszkach, posypując brązowym cukrem. Ostatnim krokiem jest posmarowanie brzegów tarty żółtkiem, aby "zrumieniły się" w piekarniku.
Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Ciasto z gruszkami i serem niebieskim Dor
Kalafior
Niesamowicie zdrowy produkt! Choć kalafior nie jest powszechnie lubiany i "rozumiany", jest źródłem wielu składników odżywczych i witamin. Warzywo to zawiera Omega 3, witaminę K, witaminę C, kwas foliowy, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, korzystnie wpływa na układ pokarmowy i służy jako profilaktyka antynowotworowa. Ponadto, kalafior jest całkowicie niskokaloryczny i istnieje wiele potraw, które można z nim przygotować.
Gratin z kalafiora
Piękna nazwa "Gratin" pochodzi z Francji i oznacza potrawę pieczoną w piekarniku do uzyskania chrupiącej skórki. Zapiekanka z kalafiora wygląda bardzo apetycznie po ugotowaniu i jest najlepszą ozdobą stołu.
Do przygotowania tego przepisu potrzebne będą 2 główki kalafiora, 1 litr mleka, 200 mililitrów śmietany o średniej zawartości tłuszczu, 200 gramów sera Gruyere (można zastąpić innym serem, który dobrze się topi), czosnek, masło i przyprawy.
Przed gotowaniem umyć kapustę i rękami połamać ją na różyczki. Zmieszaj mleko i wodę - w równych proporcjach - i postaw na delikatnym ogniu, aby doprowadzić do wrzenia. Jak tylko płyn się zagotuje, dodajemy szczyptę soli i wrzucamy różyczki kapusty - gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Wyjąć kapustę i pozostawić do ostygnięcia.
Ser zetrzeć na grubej tarce, połowę wymieszać ze śmietaną, dodać drobno posiekany czosnek, mielony biały pieprz i gałkę muszkatołową. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć kapustę i zalać ją masą śmietanowo-serową. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Posypać zapiekankę pozostałym serem i wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut. Zapiekanka może być teraz podawana.
Zapiekanka z kalafiora
Cukinia i cukinia
Zgodnie z zasadą poprzedniej żywności, chcielibyśmy najpierw wymienić korzystne właściwości i witaminy tych warzyw. Cukinia jest bogata w witaminy A, B1, B2, C, wapń, potas, magnez i cynk, żelazo, cynk, fosfor, sód.... lista jest bardzo długa. Kto by pomyślał, że to prosto wyglądające warzywo ma tak szeroką listę zdrowotnych substancji! Dokładnie. Cukinia również nie pozostaje daleko w tyle na tej liście. Proponujemy więc nie zwlekać i od razu przyrządzić pyszne dania z tymi warzywami.
Zupa przecierowa z cukinii
Lubisz zupy przecierowe? A jeśli jest zrobiony z cukinii? Tak jest - oto przepis na zupę z puree cukiniowego. Po pierwsze, spójrzmy na składniki. Wśród warzyw potrzebne będą 2 średniej wielkości cukinie (młode są lepsze), 2 główki cebuli, 2 ziemniaki. Następnie: mięta - mały świeży pęczek (około 15 gałązek), oliwa z oliwek i masło, gotowy bulion warzywny - 600 ml i 150 ml śmietany.
Aby przygotować zupę przecierową z cukinii, przygotuj warzywa: umyj, obierz i posiekaj. Na głębokiej patelni (sauté patelnia) rozgrzać olej, dodać ziemniaki, cebulę i smażyć przez 5 minut (aż cebula będzie przezroczysta). Dodaj bulion i doprowadź do wrzenia.
Kiedy bulion się zagotuje, dodajemy cukinię i gotujemy przez około 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Na koniec dodać śmietanę i miętę, ostudzić. Zmiksuj zupę na gładką masę.
Zupa z cukinii purée
Makaron z cukinii
To brzmi niewiarygodnie. Zazwyczaj, gdy słyszymy słowo "makaron", myślimy o produkcie na bazie mąki - makaronie. Ale makaron może być również zdrowszy, zwłaszcza jeśli jest zrobiony z cukinii. Czy wiesz, że cukinia jest cukinią europejską? Jest to warzywo pochodzące z USA. Jest bogata w węglowodany (świetny zamiennik słodyczy ;)), potas, błonnik, fosfor, wapń oraz witaminy A i C. Proponujemy przygotować klasyczny przepis na makaron carbonara.
Aby zrobić makaron, weź 3 średniej wielkości cukinie i pokrój je w cienkie paski, tak aby przypominały makaron. Lepiej użyć do tego celu robota kuchennego ze specjalnymi przystawkami - to znacznie ułatwi i przyspieszy proces. Następnie - na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku, czerwoną papryczkę chili (na brzegu łyżeczki), posiekaną cebulę i mieszając smażymy kilka minut. Następnie na patelnię dodajemy pokrojony w plastry boczek - smażymy 5 minut.
Wrzuć makaron z cukinii na patelnię i wymieszaj z pieczenią, dodaj starty parmezan i zdejmij z ognia. Danie dnia jest gotowe. Doskonale nadaje się na obfity obiad i zachwyci Twoich bliskich ????
Cukiniowy makaron Carbonara
Oto wybór wyjątkowo smacznych przepisów. Rozumiemy, że obudziłeś już wszystkie swoje kubki smakowe... Nie ma czasu do stracenia - pospiesz się i zacznij gotować!
Bon appetit ????
Czy podobał Ci się ten artykuł?
1 0 Zostaw komentarzZaloguj się przez media społecznościowe
Facebook Google lub
zostaw komentarz