Łatwe letnie menu: 5 przepisów dla blendera

 Lato, słońce, upał... obfitość zdrowych owoców, warzyw i zieleniny. Chciałbyś spróbować wszystkiego naraz! Lepiej jednak mądrze łączyć produkty, aby później nie było niepotrzebnych problemów zdrowotnych ????.

Najlepszym sposobem na przygotowanie urozmaiconych i pysznych dań z owoców jest użycie... blendera! Tak, blender, a nie potężny robot kuchenny. Z pomocą blendera jest bardzo szybko i wygodnie przygotować smoothie, schłodzony koktajl.... Ale, o wszystko w porządku. Więc, przynosimy do twojej uwagi wybór łatwych i użytecznych letnich przepisów, które są wykonane z pomocą blendera.

Lemoniada arbuzowa

Ten napój ochłodzi Cię w najgorętszym okresie, a przygotowuje się go po prostu elementarnie. Aby zrobić lemoniadę arbuzową, będziesz potrzebować:

  • miąższ dużego arbuza 200 ml wody 2 liście mięty 1 limonka 1 łyżeczka miodu

Zajmuje to około dziesięciu minut, ale nie więcej. Najpierw pokrój miąższ arbuza na małe kawałki i usuń pestki. Następnie połączyć wszystkie składniki i ubić. Jeśli używasz blendera stacjonarnego, produkty są umieszczane bezpośrednio w jego misie. Jeśli masz blender zanurzeniowy, przygotuj mocną i głęboką miskę do blendowania. Efekt będzie taki sam: otrzymasz pyszną i bogatą w smaku lemoniadę, do której możesz dodać kilka kostek lodu. Przy okazji, wygodnie jest kruszyć lód również za pomocą blendera - wiele modeli ma właśnie taką funkcję. Oryginalny napój arbuzowy z pewnością zasmakuje Tobie i Twoim gościom.

Lemoniada arbuzowa

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni, lub jak to się nazywa - zupa krem, jest bardzo popularna, i to nie tylko wśród rodzin z małymi dziećmi. To danie przywędrowało do nas z europejskiej kuchni arystokratycznej. Wcześniej proces gotowania zupy kremu był bardzo czasochłonny, ponieważ wszystkie składniki musiały być zmielone ręcznie. Wraz z pojawieniem się blendera, problem ten został rozwiązany, a danie to stało się popularne w wielu restauracjach. Chcielibyśmy zaproponować Państwu przepis na zupę z puree dyniowego, która jest bardzo korzystna dla organizmu.

Aby przygotować zupę krem z dyni, będziesz potrzebować:

  • 1 kg obranej dyni 1 l bulionu (warzywnego lub mięsnego) 150 ml śmietany 25-35% tłuszczu masło - 50 g sól, pieprz - do smaku Posiekana zielenina może być dodana według uznania

Dynię gotujemy lub dusimy na małym ogniu z wodą. Kiedy miąższ jest gotowy, przełóż go do miski, dodaj bulion i resztę składników. Ubijać za pomocą blendera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed podaniem posypać zieleniną.

Zupa krem z dyni

Zielony sos letni

Sos ten ma oryginalny i lekki smak. Przygotowuje się go bardzo prosto. Do tego trzeba wziąć:

  • pęczek zieleniny (koperek, pietruszka) kwaśna śmietana musztarda przyprawy (sól, pieprz)

Zieleninę drobno poszatkować (w tym celu nie jest konieczne użycie noża kuchennego - wystarczy wrzucić koperek i pietruszkę do blendera i nacisnąć "tryb turbo". W ciągu kilku sekund zioła będą gotowe do dalszego użycia.

Do misy blendera (wersja stacjonarna, ale jeśli masz blender immersyjny - w osobnej głębokiej misce) dodajemy odrobinę kwaśnej śmietany, musztardę, zioła, sól, pieprz i miksujemy wszystkie składniki na wysokich obrotach.

Domowy i niskokaloryczny sos jest gotowy ????. Podawać do mięs, ryb, ziemniaków i innych drugich dań.

Zielony sos letni

Sorbet truskawkowy

No bo gdzież można się obejść bez słodkiego ????. Każdy chyba uwielbia truskawki. Można z nich przygotować wspaniałe potrawy. Chcielibyśmy zaproponować Państwu przygotowanie bardzo smacznego deseru truskawkowego - sorbetu. Sorbet truskawkowy ma delikatny słodki smak z nutą kwasowości.

Aby przygotować sorbet truskawkowy, należy przygotować:

- 300-400 g truskawek - 1 cytryna - gałązka mięty - 75g cukru

Przede wszystkim umyj truskawki i oddziel je od "ogonków". Następnie - jagody kroimy, przekładamy do naczynia i zasypujemy cukrem, dodając sok z 1 cytryny i wodę (wg podanych proporcji). Odczekać 15-20 minut, po czym całą masę ubić blenderem (zanurzeniowym lub stacjonarnym - nie ma znaczenia).

Gotową masę lepiej przecedzić przez drobne sitko, aby sorbet okazał się całkowicie jednorodny. Przełóż puree truskawkowe do płaskiego naczynia i umieść w zamrażarce na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij je i wymieszaj widelcem lub trzepaczką. Ponownie musi być przechowywany w chłodnym miejscu. Procedurę tę należy powtórzyć 3 razy w odstępie 1 godziny. Na koniec zostaw sorbet truskawkowy na noc w zamrażarce. Doskonały letni deser będzie gotowy już następnego dnia rano.

Sorbet truskawkowy

Smoothie z banana i gruszki

Na zakończenie przygotowaliśmy oryginalny przepis na chłodzące smoothie. Ten napój jest nie tylko pyszny, ale również bardzo pożywny. Aby go przygotować, należy przygotować główne składniki:

  • 2 gruszki 2 banany 1 szklanka wody 2 korzenie selera

Umieść gruszkę i banana w misie blendera, uprzednio je oczyszczając. Wygodniej jest przygotować smoothie w blenderze stacjonarnym, dzięki czemu nie będzie rozpryskiwać się podczas procesu ubijania. Do miski dodajemy również 1 szklankę wody i, uwaga - korzeń selera ????. To właśnie ten produkt doda niesamowitego smaku do Twojego smoothie, które na pewno będzie pyszne (nie martw się:)).

Ubij wszystkie składniki aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Letnie, zdrowe i pożywne smoothie jest gotowe.

Smoothie bananowo-gruszkowe
Bon appetit ????