Gotowanie w parowarze

Kwestia zdrowej i pełnowartościowej żywności jest zawsze aktualna. Parowar pozwoli ugotować potrawy, zachowując w nich wszystkie witaminy i mikroelementy. Ponadto, takie jedzenie uchroni nas przed zbędnymi kaloriami - nie trzeba bowiem używać oleju do gotowania. Zasada działania urządzenia nie wymaga dodatkowego opisu: woda tworzy parę, z pomocą której gotuje się potrawy.

Proponujemy przeczytać kilka przydatnych wskazówek dotyczących korzystania z parowaru:

№1 Do gotowania warzyw lub mięsa zamiast wody można użyć bulionu, wina lub przypraw, co nada potrawom niepowtarzalny smak.

№2 Warzywa i owoce zachowują swój naturalny, jasny kolor podczas gotowania na parze. Możesz je wykorzystać do dekoracji różnych świątecznych potraw.

№3 Podczas gotowania na kilku poziomach jednocześnie, można ułożyć mięso lub ryby na dolnym poziomie, a warzywa na górnym. W ten sposób warzywa nasiąkną smakiem mięsa (ryby) i będą smakować jeszcze lepiej.

№4 Rozmrażanie żywności w parowarze jest wygodne. W ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu. Ugotowane danie można również odgrzać w parowarze w ciągu zaledwie kilku minut.

№5 Aby szybciej ugotować potrawy, należy pokroić je na małe kawałki, ułożyć w pewnej odległości od siebie i nie wypełniać kosza parowaru po brzegi.

Pyszne przepisy kulinarne w parowarze

Omlet na parze z kurczakiem, serem i zielonym groszkiem

Do przygotowania będziesz potrzebować:

2 jajka, 2 łyżki mleka, filet z kurczaka - 30 g, ser twardy - 30 g, groszek zielony (mrożony lub świeży), przyprawy.

Metoda przygotowania:

Ugotować filet z kurczaka, pokroić go drobno. Zetrzeć ser na tarce. W głębokiej misce wymieszaj jajka, mleko, przyprawy. Umieść w parowarze silikonowe formy do muffinek, wlej odrobinę powstałej masy do każdej formy, dodaj kurczaka, ser i kilka ziarenek groszku. Przykryj parowar pokrywką i włącz na 15 minut. Omlet jest gotowy.

Kotlety z kurczaka ze szpinakiem

Do przygotowania będziesz potrzebować:

Mięso mielone z kurczaka - 1 kg, szpinak świeży - 600 g, 2 jajka kurze, płatki owsiane.

Metoda przygotowania:

Do zmielonego kurczaka dodać jajka, przyprawy, dobrze wymieszać. Szpinak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, po czym przekładamy na durszlak. Drobno posiekać szpinak i dodać do mięsa siłaczy. Formujemy kotlety i gotujemy je na parze przez 20-25 minut. Takie danie jest idealne dla dzieci.

Ciesz się posiłkiem!

Zobacz asortyment:

Parowniki

Blendery

Garnki do gotowania

Akcesoria kuchenne