Pielęgnacja frytownicy
Niektórzy uważają, że frytownica nie jest niezbędnym urządzeniem, a nawet jest szkodliwa: jedzenie we frytownicy nie jest zbyt zdrowe. Często jednak chcemy się rozpieszczać pysznymi smakołykami. Aby nie zaszkodzić zdrowiu, podczas korzystania z frytownicy należy przestrzegać najważniejszych punktów.
Wymień olej na czas
Jeśli olej był używany do gotowania więcej niż raz i wielokrotnie się przegotował - należy go wymienić. To jest to, co lekarze zalecają zrobić. Dlaczego? Ponieważ tłuszcz w oleju, który był gotowany więcej niż jeden raz, tworzy nowe związki chemiczne, szczególnie akroleinę, która negatywnie wpływa i podrażnia drogi żółciowe. Ponadto, wielokrotnie używany olej ma nieprzyjemny ostry zapach i smak goryczy.
Wymień całkowicie olej - nie uzupełniaj go tylko świeżym olejem. W ten sposób unikniesz nieprzyjemnej mieszanki smaków.
Utrzymuj frytownicę w czystości
Terminowe czyszczenie frytownicy z nagromadzonego tłuszczu chroni również Twoje zdrowie: w ten sposób nie dopuścisz do przeniknięcia do Twojego organizmu bakterii i innych szkodliwych substancji powstałych w resztkach jedzenia i tłuszczu.
Wymieniaj filtry na czas: filtr węglowy powinien być wymieniony po 80 użyciach, okrągły filtr węglowy po 35 użyciach, filtr siatkowy kwadratowy po 20 użyciach.
Lifechecks
№1 Po ugotowaniu ryby lub mięsa olej we frytownicy nieuchronnie ciemnieje. Aby nadawał się do innego użytku, rozgrzej olej do 160 stopni i włóż do niego 2 kromki białego chleba. Poczekaj, aż bąbelki wokół chleba znikną i nabierze on jednolitego brązowego koloru. Po tym czasie można wyciągnąć kromki chleba. W ten sposób pozbędziesz się charakterystycznego zapachu masła i poprawisz jego kolor.
№2 Aby wyczyścić mocno zabrudzone wewnętrzne części frytkownicy, należy wypełnić cały pojemnik wodą, włączyć urządzenie i doprowadzić je do temperatury 70-80 stopni. Następnie wlewamy do środka 2 łyżki stołowe kwasku cytrynowego lub octowego. Pozwól, aby płyn trochę się gotował, a następnie przepłucz frytownicę dużą ilością wody.
Przepis na krążki cebulowe we frytownicy
To danie może być świetną przystawką.
Składniki: Cebula - 300 g Mąka pszenna - 200 g Oliwa z oliwek (roślinna) - 200 ml Przyprawy - sól, pieprz
Przygotowanie: Cebulę pokroić w krążki. Sól i pieprz i wymieszać. Obtoczyć krążki cebuli w mące i wrzucić na wrzący olej. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik lub serwetkę, aby odsączyć nadmiar oleju.
Przeczytaj więcej o naszym wyborze:
Frytownice