Odrobina grillowania: oryginalne marynaty i grillowane warzywa

Odpoczynek na łonie natury z rodziną i przyjaciółmi podczas grillowania wśród zielonych liści - co może być lepszego? Gdy tylko pojawia się dzień wolny lub po prostu wolny od pracy, każdy chce go spędzić w ten sposób. Myśl o grillu i zapach grillowanego mięsa i warzyw jest szczególnie mile widziana. Istnieje wiele przepisów na marynaty do mięs i ryb, a dziś chcemy podzielić się z Wami specjalną - jak również przepisem na grillowane warzywa. Jesteśmy pewni, że Ci się spodoba ????

Marynata do kurczaka zrobiona z sosu sojowego i soku jabłkowego

Marynata ta jest dość nietypowa w smaku. Dzięki temu mięso kurczaka będzie soczyste i delikatne. Składniki podane w tym przepisie są przeznaczone na 1 kg szynki lub udek z kurczaka.

Wymieszaj razem:

  • 4-5 łyżek stołowych sosu sojowego;
  • 5 litrów soku jabłkowego;
  • kilka ząbków czosnku;
  • 2 łyżki stołowe cukru.

Kurczak powinien być marynowany przez 3-4 godziny. Następnie - można grillować: po upieczeniu mięso uzyska ładną, złocistą skórkę, będzie soczyste i miękkie.

Grecka marynata do piersi z kurczaka

Prosta i aromatyczna marynata, która sprawi, że mięso kurczaka będzie soczyste i oczywiście pyszne. Aby przygotować, wymieszaj razem:

  • ½ szklanki oliwy z oliwek;
  • sok z 1 cytryny;
  • przyprawy: ½ łyżeczki papryki, 1 łyżeczka soli, odrobina mielonego czarnego pieprzu i 2 rozgniecione ząbki czosnku.

W razie potrzeby do marynaty można dodać kilka gałązek rozmarynu.

Przygotowane 4 piersi z kurczaka (robimy nożem małe nacięcia w mięsie) dokładnie mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 6 godzin. Następnie smażymy piersi z kurczaka z obu stron na złoty kolor (nie za długo, w przeciwnym razie mięso będzie rozgotowane).

Marynata ziołowa do golonki

Marynata obliczona jest na 2 kg golonki wieprzowej. Podczas gotowania najlepiej jest pokroić mięso na średnie plastry. Wymieszaj razem:

  • bazylia (czerwona lub zielona) - 1 pęczek;
  • kolendra - 1 pęczek;
  • tymianek - trochę (na pierwszy rzut oka);
  • rozmaryn - kilka gałązek;
  • 5 kg posiekanej cebuli w półkrążki;
  • przyprawy: ziarna pieprzu i sól.

Zioła lepiej nie siekać, ale rozerwać ręcznie, wymieszać wszystkie składniki i marynować wieprzowinę przez 4-5 godzin. Mięso okaże się soczyste i bardzo aromatyczne.

Marynata do baraniny z sokiem z granatu i przyprawami

Jagnięcina ma wielką przewagę nad innymi rodzajami mięsa, ponieważ jest uważana za bardzo niskokaloryczną, a jednocześnie zdrową i smaczną. Jagnięcina zawiera 2-3 razy mniej tłuszczu niż wieprzowina i 4 razy mniej cholesterolu niż wołowina. Mięso jagnięce jest również bogate we fluorki. Oto przepis na marynatę do kebabów jagnięcych lub steków.

Składniki są na 1,5 kg jagnięciny. Wymieszaj razem:

  • 5 filiżanek soku z granatów;
  • cebulę (drobno posiekać);
  • pokrojone pomidory - 2-3 sztuki;
  • przyprawy - sól i pieprz;
  • zioła i przyprawy: goździki, bazylia, kolendra.

Proces marynowania jagnięciny jest nieco inny, jeśli porównamy go z poprzednimi: w tym przypadku wszystkie składniki powinny być umieszczane stopniowo - warstwami. Najpierw kładziemy warstwę mięsa jagnięcego, następnie cebulę, przyprawy (bez goździków) i posiekane zioła. Następnie ponownie ułożyć mięso i składniki w tej samej kolejności. Dodajemy goździki i zalewamy wszystko sokiem z granatu. Marynować mięso przez około 4-5 godzin, od czasu do czasu mieszając wszystkie składniki. Po przygotowaniu mięso będzie soczyste i aromatyczne.

Miodowa marynata do ryb

Grillowana lub grillowana ryba jest również bardzo smacznym i zdrowym daniem na świeżym powietrzu. Jest to świetna alternatywa dla mięsa. Ten przepis jest dla 400-500 gramów ryby. Aby przygotować marynatę miodową, będziesz potrzebować:

  • 15 gramów miodu;
  • 1 papryczka chili;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100 mililitrów oliwy z oliwek;
  • Kilka gałązek świeżego rozmarynu;
  • sól - do smaku.

Drobno posiekać papryczkę chilli i rozdrobnić czosnek przez praskę. Wymieszaj wszystkie składniki, łącznie z miodem i oliwą z oliwek, i dokładnie mieszaj przez chwilę, aby uzyskać jednolitą masę. Marynować rybę najwyżej przez 30 minut. Można użyć czerwonej ryby lub jakiejkolwiek innej "mięsistej" ryby, którą przed zamarynowaniem należy pokroić na kawałki lub wyfiletować.

Marynata do warzyw

Grillowane lub grillowane warzywa to nie tylko danie wegetariańskie. Kebaby warzywne lub grillowane plastry warzyw są doskonałym dodatkiem do każdego mięsnego menu. Aby warzywa były soczyste, aromatyczne i wyraziste w smaku, należy je wcześniej zamarynować. Do marynaty przygotować:

  • oliwa z oliwek;
  • rozmaryn;
  • szafran;
  • liść laurowy;
  • sól; pieprz.

Wymieszaj wszystkie składniki w głębokim naczyniu i dodaj pokrojone warzywa: bakłażana, cukinię, paprykę, pomidory, pieczarki i inne warzywa, które lubisz. Jeśli lubisz, możesz dodać do marynaty sok z limonki. Pozostawić warzywa w marynacie na 20-30 minut. Następnie przygotuj kebab i połóż go na grillu.

Potrawy z grilla są zdrowe dla dzieci i dorosłych, ponieważ podczas gotowania zachowują wszystkie swoje właściwości i witaminy oraz nie są szkodliwe dla organizmu - ponieważ nie zawierają tłuszczu.

Bon appetit i miłego spędzania czasu na świeżym powietrzu!

Czy podobał Ci się artykuł?

4 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się za pośrednictwem mediów społecznościowych

Facebook Google lub



zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Marina 12.01.2021

O bogowie, nigdy nie sądziłam, że znajdę idealną marynatę do mięsa, ale ten sos z soku z granatów po prostu rozwala moje kubki smakowe! Moje kubki smakowe po prostu eksplodowały. Ciekawostką jest to, że wcześniej wypróbowałam wiele przepisów, ale wszystkie były nietrafione i wtedy przez przypadek natknęłam się na ten artykuł. To prawda, przyrządziłam mięso na grillu, myślę, że będzie o wiele smaczniejsze na zewnątrz, z dymem! Gorąco polecam wszystkim! Goście będą zachwyceni.

Reply Pokaż odpowiedzi (3) Svetlana-09 13.01.2021

Jest oczywiście wiele zaleceń, w artykule zebrano wszystkie najpopularniejsze przepisy, ja mogę polecić skropienie mięsa sokiem z pomarańczy, to właśnie on nadaje potrawie takiej pikanterii i bardzo bogatego smaku.

Reply Jana Vladimirovna 14.01.2021

Ja zawsze używam marynaty miodowej. Na skrzydełka z kurczaka, a tu jest przepis na rybę, oczywiście ciekawy, będę musiała spróbować, nie wyobrażam sobie jeszcze jak to jest. Może ktoś już tego próbował? Podziel się swoimi wrażeniami.

Reply Rusłan 17.01.2021

Gałązka rozmarynu, trochę gruboziarnistej soli morskiej + zioła prowansalskie to najlepsza marynata do mięsa, i to każdego mięsa. Nie dziękuję;)))

Reply Galina Smirnova 15.01.2021

Zawsze zastanawiałam się, jak wszystkim udaje się zrobić skrzydełka z kurczaka z taką ładną, chrupiącą skórką. Od ponad roku korzystam z przepisu z sosem sojowym i sokiem jabłkowym, ale dla mojej rodziny nieco go ulepszyłam, dodając dwie łyżki miodu. Nie jestem w stanie powiedzieć jak bardzo jest pyszne + chrupiąca i chrupiąca skórka to 100% gwarancja.

Reply Pokaż odpowiedzi (2) Lana SvetLana 15.01.2021

Wypróbowałam podobny przepis, ale mój kurczak bardzo się przypalił. Nie wiem, wyszło, nie chrupiące pudełko, ale węgielki:)) Tak, i czosnek też się spalił.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Galina Smirnova 15.01.2021

Po pierwsze, czosnek pokroić w duże kawałki, aby nie dostał się na ruszt podczas pieczenia. Po drugie, węgle powinny mieć umiarkowaną temperaturę - to nie jest pieczenie wielbłąda). Po trzecie, jak obracasz mięso, polej je sosem, będzie bardziej soczyste i smaczniejsze.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Lana SvetLana 15.01.2021

Co za mistrzowską pracę wykonałeś. Wspaniale, bardzo dziękuję!

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Galina Smirnova 18.01.2021

Pfft, a to, że uwielbiam potrawy z ogniska to moja szczególna miłość.

Reply Sergei 19.01.2021

Dzięki za przepisy i rekomendacje, myślę, że lwia część trafi w gusta każdego. Świetna propozycja na uroczystą ucztę.

Reply Miotła 17.01.2021

Ups, w artykule wygląda to tak łatwo i prosto, a kiedy zaczynasz stosować to w praktyce, okazuje się, że bycie szefem kuchni wcale nie jest Twoją mocną stroną i lepiej nie truć ludzi. W każdym razie testowałem marynatę ziołową do oshake'a (miałem steki, ale nie o to chodzi). Zrobiłem wszystko, co mi kazano, ale na mięsie pozostała gorzka skórka. A więc, koneserzy, co poszło nie tak?

Reply Pokaż odpowiedzi (3) Kor_6754 19.01.2021

Za dużo tymianku. Przyprawa jest tak podstępna.

Reply Nina Surgunova 21.01.2021

Tak, to dużo cebuli. Jak to możliwe, że na 2 kg mięsa przypada 5 kg cebuli? To po prostu nierealistyczne, jak może nie być odrobiny cebuli.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Miotła 25.01.2021

Nie ma nic złego w cebuli, nadaje mięsu soczystości i ostrości. Nawet 10 kg cebuli nie zepsuje mięsa, to pewne.

Reply Roman 23.01.2021

Prawdopodobnie po prostu za dużo pieprzu, u mnie to standard.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Miotła 26.01.2021

Nie grzeszył nawet papryką, ale to całkiem prawdopodobne, bo miałem mieszankę papryk.

Reply Zlatoslava Panova 21.01.2021

Do marynaty warzywnej zawsze dodaję potrójne zboże. Nie wiem dlaczego myślałam, że będzie pyszny, ale bez niego warzywa są zupełnie bezużyteczne. Jak dla mnie wszystkie marynaty są dobre, robię ich dużo po prostu wykorzystując to, co jest w lodówce i też wychodzą pyszne.

Reply Pokaż odpowiedzi (3) Viola 23.01.2021

Ja ogólnie uwielbiam marynatę z masikiem + różne zioła + pilnować, żeby było uczciwie + zioła. Używam tego przepisu od lat. Tak, nie jest do końca niskokaloryczna, ale u nas wszyscy są chudzi, to dobrze)))

Reply Svetlana Coton 24.01.2021

Ahaha, nie mogę, 'chudy'))) Teraz rozumiem, dlaczego moja teściowa gotuje wszystko z majonezem, uważa, że wszyscy w mojej rodzinie też są "chudzi" i muszą jak najszybciej utyć.

Reply Ulyana 26.01.2021

Popieram opcję marynaty z tego co jest w lodówce. Robię to cały czas, również na oko. Czasami jest bardzo smaczna, ale nie mogę jej powtórzyć, bo nie pamiętam co i w jakich proporcjach włożyłam, to oczywiście fiasko.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Svetlana Coton 26.01.2021

Nagraj to na wideo, to na pewno gdzieś zostanie.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Ulyana 01.02.2021

Pomysł jest jak najbardziej trafiony! Będę ćwiczył.

Reply