5 wskazówek dotyczących przechowywania żywności w zamrażarce

 Rachunek za zakupy spożywcze to zazwyczaj największy wydatek dla każdej rodziny. Dlatego bardzo ważne jest, aby upewnić się, że każda hrywna zostanie wydana mądrze, a żywność, którą kupisz, nie zmarnuje się. Dlatego też dla wielu osób bardzo ważne będzie odpowiednie korzystanie z zamrażarki i dbanie o to, aby żywność przez długi czas zachowała świeżość.

Jeżeli ty kupujesz jedzenie w masie lub w wielkich ilościach i ty jesteś krótki na chłodni przestrzeni w twój fridge, wielki pomysł był używać wolno stojącą chłodnię. Niezależnie od techniki ty decydujesz używać, te pięć prostych chłodni składowych porad pomaga ciebie utrzymywać jedzenie świeży.

Idealna temperatura do zamrażania

Wiele osób może nie zdawać sobie z tego sprawy, ale istnieje idealna temperatura do przechowywania mrożonek. Żywność zamrożona w temperaturze -17°C lub niższej jest prawie zawsze bezpieczna do spożycia i pomaga zachować wiele ważnych właściwości odżywczych, w tym:

  • Zawartość witamin; Smak; Tekstura; Kolor.

Zamrażanie żywności w szczytowym momencie jej świeżości również będzie bardzo korzystne. Chociaż jakość żywności może się pogorszyć z powodu długiego okresu zamrażania, żywność przechowywana w temperaturze -17°C lub niższej jest zazwyczaj bezpieczna do rozmrożenia i spożycia.

Pamiętaj o umieszczeniu

Od tego, jak szybko zamraża się jedzenie, zależy, jak dobrze będzie się ono trzymać w stanie zamrożonym, dlatego ważne jest, aby zapewnić szybkie zamrażanie żywności.

Utrzymywać temperaturę przy -17°C lub niżej jest oczywistą koniecznością, ale ty możesz także przyspieszyć proces zamrażania zwracając baczną uwagę na umieszczenie jedzenia w zamrażarce. Jeśli umieścisz żywność bezpośrednio przy ścianie zamrażarki, czas potrzebny do zamrożenia znacznie się skróci. Gdy żywność jest już całkowicie zamrożona, można ją odsunąć od ściany bocznej, aby szybciej zamrozić inne produkty.

Oznaczenie produktów przeznaczonych do zamrożenia

Labelling twój jedzenie zanim ono umieszcza w chłodni robi mię dużo łatwy identyfikować je opóźniony. Użyj ciemnego markera, który jest dobrze widoczny na plastikowych torbach lub innych pojemnikach, tak aby Twoje notatki były łatwe do odczytania. W ten sposób, gdy opakowania różnych mięs są zamrożone, nie będziesz miał problemu z wyborem odpowiedniego opakowania.

Pamiętaj, aby zamieścić jak najwięcej informacji, takich jak to, co znajduje się wewnątrz opakowania lub pojemnika, data zamrożenia i liczba porcji. Przechowywanie tych informacji w sposób prosty i dostępny jest kluczem do łatwego zarządzania zawartością zamrażarki.

Wiedzieć, co jest bezpieczne, a co nie

Niektóre produkty spożywcze po prostu nie nadają się do zamrażania. Na przykład, nie jest bezpieczne zamrażanie produktów w puszkach. Jajka pozostawione w skorupkach są również niebezpieczne przy zamrażaniu.

Wszystkie inne produkty spożywcze, w większości, można zamrażać, ale nadal istnieją pewne produkty, których jakość może ulec pogorszeniu w wyniku zamrażania. Konsystencja niektórych produktów spożywczych, takich jak twaróg, jogurt, majonez i gotowane jajka, ulega pogorszeniu. Inne pokarmy, takie jak smażone, mogą stać się zjełczałe z powodu zamrożenia. Wysokotłuszczowe sosy mogą się zsiadać lub rozwarstwiać pod wpływem mrożenia.

Chociaż większość żywności można bezpiecznie zamrażać, zawsze najlepiej jest się upewnić, że przechowywana żywność nadaje się do zamrożenia.

Zgrzewanie próżniowe, nawet bez specjalnych urządzeń

Próżniowo zamykane torby są świetne do użytku w zamrażarce. Usuwając powietrze z torby, żywność może pozostać świeża w zamrażarce przez dłuższy okres czasu. Ale do próżniowego pakowania żywności niekoniecznie potrzebne są specjalne woreczki.

Możesz użyć rurki i osiągnąć ten sam cel. Wystarczy zamknąć worek wokół plastikowej rurki, a następnie usunąć całe pozostałe powietrze z worka. Kiedy już to zrobisz, zamknij całkowicie torebkę i umieść ją w zamrażarce.