Warunki wstępne dla długiej żywotności okapu
Okap kuchenny jest jednym z tych przedmiotów, bez których nie wyobrażamy sobie już naszej egzystencji w kuchni. Wśród gotujących się garnków i skwierczących patelni okap kuchenny jest nieodzowny. Jak więc prawidłowo o nią dbać?
Pierwszą zasadą jest czystość. Dbają o to elementy znajdujące się wewnątrz okapu kuchennego, które nazywane są filtrami. Istnieją dwa rodzaje filtrów: tłuszczowe i z węglem aktywnym.
Filtr tłuszczowy pochłania opary z tłuszczu, a filtr węglowy zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów w pomieszczeniu. Filtry takie wykonane są z metalu lub akrylu. Ale te ostatnie są dość niepraktyczne w gospodarstwie domowym, trwają tylko kilka miesięcy, a po tym czasie filtr akrylowy musi być wymieniony.
Metalowe filtry tłuszczu są najczęściej spotykane w okapach. Nie ma potrzeby ich wymiany. Filtr smaru należy czyścić co 1 lub 2 miesiące - w zależności od stopnia zanieczyszczenia.
Prawidłowy sposób czyszczenia okapu:
- Urządzenie musi być zawsze odłączone od napięcia.
Filtry muszą zostać usunięte.
Zawsze należy wytrzeć obudowę pokrywy silnika i wszystkie wystające części.
Filtry należy myć oddzielnie; filtry tłuszczowe można myć w zmywarce do naczyń.
Nie używać ściernych detergentów, ale używać miękkie gąbki i ściereczki, tak aby nie porysować ciała kaptura.
Po naniesieniu detergentu na części i obudowę, pozostaw go na kilka minut, a następnie usuń gąbką.
Na koniec wytrzyj wszystkie części do sucha.
Od czasu do czasu należy również wymienić żarówki w okapach. Procedura ta musi być wykonywana przy odłączonym urządzeniu od napięcia.
Właściwa konserwacja okapu zapewni długą i wydajną pracę urządzenia.
Tutaj możesz odkryć szeroką gamę akcesoriów do okapów:
Akcesoria do kaptura