Warunki wstępne dla długiej żywotności okapu

Okap kuchenny jest jednym z tych przedmiotów, bez których nie wyobrażamy sobie już naszej egzystencji w kuchni. Wśród gotujących się garnków i skwierczących patelni okap kuchenny jest nieodzowny. Jak więc prawidłowo o nią dbać?

Pierwszą zasadą jest czystość. Dbają o to elementy znajdujące się wewnątrz okapu kuchennego, które nazywane są filtrami. Istnieją dwa rodzaje filtrów: tłuszczowe i z węglem aktywnym.

Filtr tłuszczowy pochłania opary z tłuszczu, a filtr węglowy zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów w pomieszczeniu. Filtry takie wykonane są z metalu lub akrylu. Ale te ostatnie są dość niepraktyczne w gospodarstwie domowym, trwają tylko kilka miesięcy, a po tym czasie filtr akrylowy musi być wymieniony.

Metalowe filtry tłuszczu są najczęściej spotykane w okapach. Nie ma potrzeby ich wymiany. Filtr smaru należy czyścić co 1 lub 2 miesiące - w zależności od stopnia zanieczyszczenia.

Prawidłowy sposób czyszczenia okapu:

    Urządzenie musi być zawsze odłączone od napięcia. Filtry muszą zostać usunięte. Zawsze należy wytrzeć obudowę pokrywy silnika i wszystkie wystające części. Filtry należy myć oddzielnie; filtry tłuszczowe można myć w zmywarce do naczyń. Nie używać ściernych detergentów, ale używać miękkie gąbki i ściereczki, tak aby nie porysować ciała kaptura. Po naniesieniu detergentu na części i obudowę, pozostaw go na kilka minut, a następnie usuń gąbką. Na koniec wytrzyj wszystkie części do sucha.

Od czasu do czasu należy również wymienić żarówki w okapach. Procedura ta musi być wykonywana przy odłączonym urządzeniu od napięcia.

Właściwa konserwacja okapu zapewni długą i wydajną pracę urządzenia.

Tutaj możesz odkryć szeroką gamę akcesoriów do okapów:

Akcesoria do kaptura