Jak wybrać uniwersalną i niezawodną patelnię?

Proces gotowania jest integralną częścią naszego życia i zajmuje sporo czasu. I choć zwykle dyskutujemy o wyborze sprzętu AGD, dziś proponujemy porozmawiać konkretnie o patelni. W końcu ten element kuchni ma również różne cechy, rodzaje i właściwości. Jakość wybranej patelni decyduje o smaku przygotowywanych potraw i naszym zdrowiu. Co zatem powinniśmy wiedzieć wybierając patelnię?

Materiał

To, z czego wykonana jest patelnia, ma wpływ na wiele czynników. Materiał wpływa na wydajność patelni, a mianowicie jej czas nagrzewania; trwałość i żywotność naczyń, materiał musi być bezpieczny do gotowania. Ogólnie rzecz biorąc, istnieją cztery główne metale, które są używane do produkcji patelni: żeliwo, miedź, aluminium i stal nierdzewna.

Patelnie żeliwne cieszą się popularnością od czasów starożytnych. Materiał ten jest bardzo mocny, ma doskonałą przewodność cieplną, jest trwały i ma właściwości antyadhezyjne. Żeliwne patelnie są doskonałe do gulaszu. Jedyną wadą żeliwa jest jego waga - patelnie wykonane z tego materiału są dość ciężkie. Jeśli więc nie jesteś gotowy na codzienne zmagania z dość masywną patelnią - ten materiał nie jest dla Ciebie.

Patelnia żeliwna Biol

Patelnie żeliwne są bardzo lekkie, co jest ich wyróżniającą zaletą. Aluminium nagrzewa się szybko i równomiernie, i równie szybko stygnie. Materiał ten ma duże wady: aluminium może wchodzić w reakcję z kwasami, co może nadawać potrawom metaliczny posmak, a patelni aluminiowych nie można używać na kuchenkach indukcyjnych.

RONDELL RDA-593 patelnia aluminiowa

Miedziane patelnie cieszą się dużym zainteresowaniem wśród kulinarnych koneserów. Popularni szefowie kuchni na całym świecie wybierają miedziane patelnie do gotowania, ponieważ materiał ten doskonale się nagrzewa i szybko stygnie, pozwalając ekspertowi kulinarnemu w pełni kontrolować proces gotowania. Miedziane patelnie są lekkie i łatwe w użyciu, ale wymagają ostrożnego i właściwego obchodzenia się z nimi.

Co do stali nierdzewnej - również popularny materiał w produkcji patelni, który nie wpływa na smak gotowanych potraw i jest łatwy w pielęgnacji. Patelnia ze stali nierdzewnej jest łatwa do czyszczenia, trwała i nie wymaga specjalnej powłoki nieprzywierającej.

Patelnia nierdzewna PYREX EXPERT

Powłoka nieprzywierająca

Oprócz materiału bazowego, z którego wykonana jest patelnia, jej dno i boki są zazwyczaj dodatkowo powlekane. Najczęściej posiada właściwości nieprzywierające, które pozwalają na smażenie dowolnych potraw bez obaw o ich "przywieranie". Powłoka patelni również może być różna.

Teflon. Ten znany rodzaj powłoki patelni jest bardzo popularny, ponieważ teflon nie pozwala naczyniu "spalić się", na patelniach z powłoką teflonową i termosem (czerwone kółko w środku patelni, które wskazuje stopień jej nagrzania) można smażyć potrawy bez oleju. Należy jednak pamiętać, że patelnie z powłoką teflonową nie wytrzymują temperatury powyżej 200 stopni Celsjusza, ponieważ struktura powłoki zaczyna się rozpadać. Patelnie teflonowe należy czyścić bardzo ostrożnie, nie używając twardych gąbek, a jedzenie mieszać tylko silikonową lub drewnianą szpatułką, aby nie porysować powłoki. Wszelkie zadrapania na teflonie powodują jego dalsze niszczenie i uwalnianie szkodliwych substancji.

Ruszt z powłoką teflonową Fagor Forza

Ceramiczne. Powłoka ceramiczna jest bardziej praktyczna - wytrzymuje temperaturę do 450 stopni Celsjusza, nie tracąc przy tym swojej struktury i nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Ceramika pozwala na równomierne nagrzewanie się patelni w najkrótszym możliwym czasie. Wadą tej powłoki jest to, że jest podatna na uszkodzenia mechaniczne - łatwo ulega zarysowaniu, zniszczeniu przy upadku z wysokości. Patelnie ceramiczne nie mogą być myte w zmywarkach, nie nadają się do stosowania na powierzchni indukcyjnej.

Patelnia GRANCHIO Macchiato

Emalia. Patelnie emaliowane można stosować na wszystkich rodzajach powierzchni do gotowania, dzięki czemu są niezwykle uniwersalne. Powłoka emaliowana zapobiega rozwojowi i rozprzestrzenianiu się bakterii na patelni, a także chroni żywność przed szkodliwymi metalami. Patelnie z powłoką emaliowaną nie wymagają specjalnego traktowania, ale trzeba uważać, aby na ich powierzchni i krawędziach nie pojawiły się odpryski. W tym przypadku stal utlenia się.

Powłoki marmurowe, granitowe, diamentowe i tytanowe są najmocniejsze i najbardziej trwałe. Składają się one z cząsteczek mineralnych, które tworzą odporną powierzchnię. Te rodzaje powłok nie "boją się" zarysowań czy odprysków, są bezpieczne dla żywności i w pełni nieprzywierające, ale ich cena jest znacznie wyższa niż wszystkich powyższych rodzajów powłok.

LAMART LT1059 patelnia

Przeznaczenie

Patelnie rozróżnia się ze względu na rodzaj przeznaczenia - od tego zależy kształt naczynia. Najczęściej spotykanym typem jest klasyczna okrągła patelnia, która nie jest zbyt głęboka. Może być używany do codziennego gotowania.

RONDELL RDA-593 Wok

Ten Wok jest głęboki i obfity. Pozwala na gotowanie dużych posiłków. Wok charakteryzuje się stożkowym kształtem i cienkimi ściankami. Dzięki takiej konstrukcji patelnia błyskawicznie się nagrzewa i umożliwia smażenie potraw w kilka minut. Prawdopodobnie widziałeś, jak profesjonalni kucharze wrzucają jedzenie na patelnię, odwracając je do góry nogami. Ten konkretny wok pozwala na to, jest umieszczony na dużym palniku (specjalny palnik Wok), który zapewnia wysoki płomień i właściwe gotowanie.

TEFAL Revelation Plus Wok

Wok ten ma niskie spódnice i małą średnicę. Płaski spód jest nieprzywierający, dzięki czemu ciasto natychmiast zastyga, a naleśnik smaży się równomiernie.

TEFAL patelnia do naleśników

Patelnia sauté jest innym rodzajem patelni i ma głębszy kształt. Wysokie boki patelni umożliwiają umieszczenie w niej dużej ilości jedzenia, a ciężkie dno pozwala na długie gotowanie bez ryzyka zapalenia się lub rozgotowania.

RONDELL Mustang griddle

Ta patelnia grillowa ma żebrowaną powierzchnię dna. Steki i befsztyki, ryby i warzywa okazują się wspaniałe. Nie używając zbyt wiele oleju, soki przepływające przez rowki sprawiają, że potrawy są soczyste.

RONDELL Zeita patelnia grillowa

Uchwyt

Wybierając patelnię, zwróć uwagę na jej rączkę: jej kształt musi być wygodny do trzymania jedną ręką. Materiał, z którego wykonana jest rączka może być również różny: bakelit i plastik, silikon i drewno, lub może to być podstawowy materiał, z którego wykonana jest podstawa patelni. Należy pamiętać, że uchwyt jest często narażony na działanie ognia, więc lepiej wybrać mocny, niepalny materiał. Rączka patelni może być zdejmowana, co jest bardzo wygodne przy przechowywaniu naczynia, lub patelnia może być wyposażona w dwa uchwyty, co jest bardzo pomocne przy użytkowaniu naczynia.

RONDELL Escurion patelnia z wyjmowaną rączką

Średnica

Zanim kupisz patelnię, zdecyduj o jej średnicy. Jeśli planujesz używać patelni do gotowania dla jednej lub dwóch osób, możesz wybrać małą średnicę - 22-26 centymetrów. Większe patelnie mogą pomieścić dużą ilość jedzenia, a ich średnica wynosi około 28 centymetrów lub więcej. W zależności od średnicy patelni, należy również wybrać pokrywę.

Wybierając patelnię, należy jasno określić: w jakim celu ją kupujemy, dla ilu osób i jaki rodzaj powierzchni do gotowania mamy w domu.

Życzymy Państwu udanego zakupu ????