Zachowanie witamin: smaczne letnie przetwory

Lato powoli nas opuszcza. Chociaż jest to trochę smutne, ta pora roku hojnie obdarowała nas różnorodnymi owocami, warzywami i ziołami. Ci, którzy chcą zachować więcej witamin na zimę, zaczynają przygotowywać produkty sezonowe: warzywa w puszkach, gotować dżem owocowy, zamrażać zioła i tak dalej. Chcielibyśmy podzielić się z Wami kilkoma oryginalnymi przepisami na zimę - może jeszcze ich nie próbowaliście ????.

Dżem marchewkowy

Marchew - dość słodkie warzywo w smaku, z niego doskonale uzyskane i dania deserowe. Proponujemy wypróbować oryginalny i niesamowicie pyszny przepis na dżem.

Do tego potrzebne będą:

    1 kg dużych słodkich marchewek (z małym rdzeniem); 1 kg cukru; kwas cytrynowy; wanilina; kardamon.

Marchew należy umyć i obrać. Następnie - drobno posiekać (zetrzeć na drobnej tarce). Można to łatwo zrobić za pomocą przystawki do tarki w maszynce do mięsa - oszczędzasz więc czas i własny wysiłek.

Startą marchew gotujemy około 5 minut we wrzącej wodzie (4 szklanki). Następnie należy oddzielić połowę płynu, a do pozostałej wody dodać 1 kg cukru. Gotować na małym ogniu, regularnie mieszając, aż cukier się rozpuści, a syrop zacznie krzepnąć. W tym momencie marchewki powinny stać się półprzezroczyste, a co za tym idzie bardzo miękkie. Pod koniec procesu (5 minut przed gotowością) dodajemy 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, szczyptę kardamonu i wanilii. Dżem dokładnie wymieszać i w stanie gorącym przelać do słoików (oczywiście wcześniej przygotowanych do konserwowania) i zwinąć. Sterylizację słoików (i pokrywek), wygodniej jest przeprowadzić za pomocą parowaru - trzymając je na koszu parowym przez około 5 minut. Dżem marchewkowy gotowy!

Dżem marchewkowy

Do konserwowania warzyw najczęściej wykorzystuje się pomidory i ogórki - są to najczęściej spotykane produkty. Przepisy, które zostaną opisane poniżej są oryginalne i niestandardowe w smaku.

Cukinia z puszki o smaku ananasa

Cukinia - nic zaskakującego, powiecie. Ale cukinia, która będzie smakować jak ananasy, to coś niezwykłego. I będzie naprawdę pysznie, uwierzcie ????.

Do tego przepisu będziesz potrzebować:

    Kilka dużych cukinii - 2-3 szt; 1 kg żółtych czereśni; 600 gr. cukru; Woda - 3 litry; 5 łyżeczek kwasu cytrynowego; Goździki - 10 szt.

Na początek należy umyć i obrać cukinię. Z kompaktowym nożem do obierania będzie to bardzo wygodne. Następnie - pokroić cukinię w średnie kółka i wyciąć z nich rdzeń. Powinno się okazać, że są to "obrączki". (Forma nie jest istotna - cukinię można również pokroić w kostkę).

Do wysterylizowanych słoików (sterylizację można przeprowadzić za pomocą parowaru lub parowaru) wkładamy krążki cukinii, w pusty środek wkładamy umytą alychę i kilka goździków. (Jeśli cukinia jest pokrojona w kostkę, po prostu wymieszaj produkty razem. Oczywiście śliwki wiśniowe też trzeba umyć).

Zostało tylko trochę ????. Konieczne jest przygotowanie syropu do puszkowania. Aby to zrobić, rozpuść cukier, kwasek cytrynowy w wodzie i doprowadź płyn do wrzenia. Gotowy syrop wlewamy do słoików z cukinią i alychą i zamykamy pokrywką (nie "zwijamy"). Ostatnim krokiem jest sterylizacja słoików (20 minut). Najlepiej też przeprowadzić ją w misie multicookera - zaoszczędzi to czas. Zamknąć hermetycznie słoiki, odwrócić je pokrywką do góry i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Oryginalna cukinia o smaku ananasa jest już gotowa! Twoi goście będą mogli docenić smakowitą przekąskę podczas świąt noworocznych ????

Cukinia konserwowa o smaku ananasowym

Zielenina na zimę

Zieleninę można konserwować na kilka sposobów.

Zamrażanie

Oczyszczone i wysuszone zioła (koperek, pietruszka, zielona cebula, bazylia itp.) posiekaj - za pomocą rozdrabniacza lub po prostu drobno posiekaj, włóż do pojemnika lub specjalnych torebek do zamrażania i włóż do zamrażarki. Ten sposób przygotowania pozwala zachować 90% witamin zawartych w ziołach.

#2 - zielenina w oleju w formach

Ten rodzaj konserwowania zieleniny jest bardzo popularny wśród włoskich gospodyń. Zieleninę trzeba też dokładnie umyć i osuszyć, włożyć do małych foremek (można użyć foremek do lodu) lub słoików. Następnie polej zieleninę olejem (możesz użyć zarówno oliwy z oliwek, jak i zwykłego oleju słonecznikowego). Jeśli chcesz, możesz dodać szczyptę soli. Formę wstawić do lodówki na dolną półkę (nie trzeba zamrażać).

#3 - suszone zieleniny.

Można też ususzyć garść dowolnych ziół. Suszona zielenina jest świetnym dodatkiem do zup, sałatek i dań towarzyszących. Aby przygotować zieleninę, należy ją umyć, dokładnie osuszyć i posiekać. Proces suszenia jest łatwy do przeprowadzenia dzięki specjalnej suszarce do warzyw i owoców.

Zielenina w oleju

Kawior warzywny

Kup cukinię i inne warzywne kawioru w sklepach nie jest konieczne - jest o wiele bardziej przyjemne i użyteczne, aby kawior samodzielnie, w domu. Proponujemy przepis na kawior warzywny do konserwowania. Będziesz potrzebować:

    Cukinia młoda - 0,5 kg; Bakłażan - 0,5 kg; Papryka słodka - 0,5 kg; Cebula - 0,5 kg; Pomidory - 1,5 kg; Marchew - 0,5 kg (opcjonalnie); Czosnek (młody jest lepszy) - kilka ząbków; Ocet - 1 łyżeczka; Olej słonecznikowy - 2-3 łyżki stołowe; Przyprawy - sól, pieprz.

Ten przepis na kawior z pewnością przypadnie do gustu Tobie i Twojej rodzinie, ponieważ połączenie smaków, które powstaną w wyniku gotowania, nikogo nie pozostawi obojętnym.

Przejdźmy więc do gotowania. Wszystkie warzywa powinny być umyte i obrane / obrane / posiekane. Warzywa pokroić w średnie plasterki, marchew zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa (oprócz cebuli, marchewki i czosnku) wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez pół godziny. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy cebulę i marchewkę do miękkości.

Wyjąć upieczone warzywa z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Wyjąć pomidory i obrać je ze skórki. Wszystkie składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Gotową masę warzywną przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy olej słonecznikowy i dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet i dusić jeszcze chwilę, ciągle mieszając.

W przygotowanych naczyniach (obróbka cieplna) umieścić kawior i szczelnie zamknąć pokrywy. Odwróć słoiki z kawiorem i przykryj ciepłym kocem, aż do ostygnięcia. Cudowne zakonserwowanie na zimę jest gotowe ????. Ten przepis jest godny uwagi, ponieważ piekąc warzywa, zachowujesz wszystkie ich przydatne właściwości i witaminy.

Kawior warzywny

Suszone owoce i warzywa

Suszyć można również różne owoce i warzywa. W tym celu wygodnie jest użyć specjalnej suszarki. Suszyć można prawie wszystko: jak już wspomnieliśmy - zieleninę, grzyby i cukinię, pomidory i paprykę. Warzywa powinny być uprzednio umyte, obrane i pokrojone w plasterki.

Wygodnie jest suszyć owoce: śliwki i gruszki, jabłka i morele ... prawie wszystkie owoce można przygotować w ten sposób. Gdzie można wykorzystać suszone owoce? Wszędzie! W zupie i sałatce, gulaszu warzywnym i deserze. Najważniejsze to wykazać się wyobraźnią, a Twoja rodzina doceni Twoją pracę ????.

Liofilizator do owoców i warzyw Saturn ST-FP0112

Zamrażanie

Na koniec warto powiedzieć o mrożeniu jagód i owoców. Nie będziemy tu wydzielać osobnych kategorii, warto wspomnieć jedynie o zasadzie zamrażania i przechowywania.

Takie jagody i owoce jak porzeczki, winogrona, morele i inne powinny być dokładnie umyte i wysuszone przed zamrożeniem. Do zamrażania używaj specjalnych kompaktowych pojemników, aby jagody nie "zgniotły się". Lepiej jest używać szklanych pojemników, ponieważ plastik nie "wpływa" dobrze na produkty.

Do zamrażania należy używać lodówek z pojemnymi szufladami i systemem No Frost. System ten zamraża żywność "bez szronu" za pomocą zimnego powietrza.

Najlepiej, aby lodówka posiadała funkcję szybkiego zamrażania - jest ona specjalnie zaprojektowana do zamrażania owoców i warzyw na dłuższy okres czasu. "Szybkie zamrażanie" pomaga zachować wszystkie użyteczne witaminy i właściwości żywności, zachowuje ich strukturę po rozmrożeniu.

Mrożone owoce jagodowe, owoce i warzywa

Robienie letnich przetworów przy pomocy nowoczesnej technologii jest bardzo wygodne i szybkie. W zimnej porze roku możesz cieszyć się naturalnym smakiem owoców, warzyw i ziół, a także odżywiać swój organizm witaminami, których tak brakuje zimą.

Miłej zabawy podczas gotowania i ciesz się swoim apetytem ????