Wielkanoc w domu - wszystko, co musisz wiedzieć o grillach elektrycznych

Żadne wakacje nie są kompletne bez kebabu. Świeżo przyrządzone i pachnące potrawy z grilla wprost kuszą. Zwłaszcza, gdy na zewnątrz temperatura rośnie, kwitną kwiaty wiśni, a słońce ogrzewa czubek głowy.

Ale desperackie czasy wymagają desperackich środków. Podczas gdy nie można mieć pikniki w parkach, można mieć ucztę w domu, zwłaszcza jeśli masz elektryczny grill. Ten rodzaj grilla jest świetną alternatywą dla ogniska lub grilla na węgiel drzewny.

Grille elektryczne są idealne do mieszkań

Warzywa, mięso lub kanapki można szybko przyrządzić na grillu elektrycznym. Urządzenia z większą ilością funkcji mogą z łatwością przyrządzić steki z konkretną pieczenią. Główną zaletą grilla elektrycznego jest to, że wszystko to będzie dostępne dla Ciebie o każdej porze roku. Nawet jeśli masz małą kuchnię, możesz znaleźć odpowiedni model, który nie będzie zajmował dużo miejsca.

8 punktów, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze grilla

    Rozmiar

Liczba porcji, które można przyrządzić w tym samym czasie, zależy bezpośrednio od wielkości grilla. Nie należy się spieszyć z wyborem. Najpierw ustal, dla ilu osób średnio będziesz gotować. Uwielbiasz zebrać się w miłym towarzystwie i rozpieszczać wszystkich pysznymi smakołykami? Wolisz gotować tylko dla rodziny? Użyj tego jako punktu wyjścia.

Na kompaktowym grillu można przyrządzić do 5 posiłków jednocześnie. Ale jeśli lubisz mieć towarzystwo, są większe modele do wyboru. Wystarczy pomyśleć z wyprzedzeniem, gdzie będzie stał. Większe grille wymagają więcej miejsca.

    Powierzchnia i jej materiał

Powierzchnia może być żebrowana lub gładka. Jako materiał, to jest zwykle używany żeliwa lub aluminium. Zdarzają się urządzenia z powierzchnią szklano-ceramiczną.

Wszystkie trzy warianty dobrze spełniają swoje funkcje, ale są pewne osobliwości:

    Powierzchnia grzewcza wykonana z żeliwa lub aluminium musi być koniecznie pokryta warstwą nieprzywierającą, w przeciwnym razie potrawy będą się przypalać. Ceramika szklana wygląda bardzo pięknie, ale wymaga starannej i właściwej pielęgnacji. W końcu, jeśli zimna woda spadnie na ogrzewaną powierzchnię, może ona pęknąć lub ulec uszkodzeniu.
    Moc

Od tej cechy urządzenia zależy szybkość gotowania. Grill elektryczny o niskiej mocy będzie zużywał energię w sposób ekonomiczny, ale sam proces gotowania będzie trwał dłużej. Z drugiej strony, wyższa moc pozwoli na szybsze uzyskanie odpowiedniego dania.

    System kontroli temperatury

Niektóre grille elektryczne posiadają automatyczny system kontroli temperatury. Przed rozpoczęciem gotowania można wstępnie ustawić wymaganą temperaturę gotowania. Po osiągnięciu tej temperatury system grzewczy automatycznie się wyłączy. Teraz możesz przyrządzać mięso w różnych temperaturach w domu. Co więcej, funkcja ta zapobiega przypalaniu się potraw do czerwoności!

    Wskaźnik gotowości

Nowoczesne grille elektryczne mają lampkę kontrolną, która informuje, czy jedzenie jest gotowe. Zwróć uwagę na tę lampkę kontrolną, gdy wybierasz grill. Przyda się zarówno początkującym, jak i ekspertom, ponieważ nie trzeba będzie odmierzać dokładnego czasu gotowania.

Zasadniczo, istnieją trzy kolory wskaźnika, które pokazują stan gotowania:

    Żółty - oznacza, że potrawa jest ugotowana w jednej trzeciej. Pomarańczowy - do poziomu średniego. Czerwony, że jedzenie jest w pełni ugotowane.

Szczegółowe informacje na temat tej funkcji można znaleźć w instrukcji obsługi urządzenia.

    Rodzaj konstrukcji

Musisz zdecydować, czy jedna powierzchnia do gotowania jest wystarczająca dla Ciebie lub czy chcesz grillować jedzenie z obu stron. Istnieją dwie opcje:

    Grille otwarte - posiadają jedną powierzchnię, która zazwyczaj jest zdejmowana i łatwa do czyszczenia. Są one najczęściej używane do gotowania śniadań, naleśników, jajek i kiełbasek.2. Grille zamknięte - pozwalają na grillowanie potraw z obu stron. Nie trzeba będzie tracić czasu na obracanie mięsa. Ponadto, urządzenia tego typu emitują mniej dymu, ponieważ nie ma potrzeby otwierania pokrywy podczas gotowania. Niektóre modele posiadają pokrywę o regulowanej wysokości, co daje więcej możliwości gotowania mięsa o różnej grubości.
    Bezpieczeństwo

Gotowanie na grillu elektrycznym nie wymaga dużych umiejętności, jest to dość prosty proces. Ale w każdym przypadku jest to wykorzystanie energii elektrycznej. Przy wyborze grilla, należy zwrócić uwagę na takie parametry związane:

    Wyjmowana taca ułatwi Ci korzystanie z urządzenia, ponieważ możesz ją wyjąć i bezpiecznie wyczyścić zabrudzoną powierzchnię. Upewnij się, że uchwyt jest wystarczająco oddalony od elementów grzewczych i nie przegrzeje się zbyt szybko. Wybierz model, który można łatwo zmontować i zdemontować.
    Funkcje dodatkowe

Niektóre funkcje zapewnią komfort gotowania, a inne dodadzą smaku. Przyjrzyjmy się, jakie funkcje można znaleźć:

    Niektóre grille posiadają komorę wzmacniającą smak - służy ona do aromatyzowania potraw ziołami, przyprawami lub wędzeniem. Zwróć uwagę na dołączoną tackę ociekową na tłuszcz, zapobiegnie ona tłuszczowej katastrofie w Twojej kuchni. Zdejmowane części są o wiele łatwiejsze do czyszczenia w domu.

Elektryczny grill może być nawet używany na zewnątrz, tylko to będzie wymagało dostępu do energii elektrycznej. Tak czy inaczej, jego główną zaletą jest to, że można go używać przez cały rok.

Idealne grille elektryczne do gotowania w mieszkaniu można znaleźć teraz w serii Foxtrot.