Piec piekarniczy - podstawowe zasady działania
Wypiekacz do chleba jest popularnym elementem wyposażenia kuchni, ponieważ świeżo upieczone produkty mączne, przygotowane w domu, są o wiele smaczniejsze i zdrowsze niż kupne. Dlatego też wiele gospodyń domowych posiada wypiekacz wśród innych urządzeń kuchennych.
Ale czy wiemy, jak prawidłowo korzystać z tego urządzenia? Proponujemy zapoznać się z przydatnymi wskazówkami, jak korzystać z maszyny do chleba.
1. Przed użyciem nowego urządzenia, formę do ciasta i ostrza należy umyć płynnym detergentem przy użyciu miękkiej gąbki. Po całkowitym wyschnięciu posmaruj go olejem roślinnym. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do powierzchni formy i łopatek.
2. Nie wolno używać urządzenia bez załadowanego ciasta. Może to spowodować poważne uszkodzenie urządzenia.
3. Po rozpoczęciu procesu pieczenia nie otwierać pokrywy urządzenia, w przeciwnym razie ciasto nie wyrośnie.
4. Wszystkie składniki powinny być dodawane ściśle według przepisu i w odpowiednich dawkach. Wtedy konsystencja ciasta będzie respektowana, a bochenek chleba okaże się puszysty i pyszny.
5. Temperatura wszystkich używanych produktów powinna być temperaturą pokojową (wyjątek - jeśli w przepisie podana jest inna temperatura). To również przyczynia się do doskonałego wypieku.
6. Aby wyczyścić foremkę i ostrza maszyny do chleba, wystarczy opłukać je wodą, a jeśli na dnie foremki przywarło ciasto, namoczyć je na chwilę. Nie należy używać detergentów ściernych - mogą one uszkodzić powłokę nieprzywierającą.
Podczas przygotowywania produktów z mąki potrzebne będą dodatkowe akcesoria, bez których nie można się obejść. Przed rozpoczęciem procesu, trzeba zaopatrzyć się w:
- przesiać - przesiana mąka jest wzbogacona w tlen, a Twoje ciasto będzie idealnie pulchne;
druciany stojak - wygodnie jest położyć na nim gotowy bochenek chleba do schłodzenia. Zalecany jest druciany stojak z nóżkami, ponieważ chłodzi on również spód bochenka chleba, zapobiegając w ten sposób tworzeniu się skroplin;
silikonową lub drewnianą szpatułkę - łatwo wymieszać składniki i wyjąć gotowy chleb bez zarysowania powierzchni formy;
waga kuchenna - miarka nie zawsze jest poręczna, aby odmierzyć potrzebną ilość składników. Waga kuchenna zapewni, że wszystkie składniki będą dokładnie odmierzone;
rękawice kuchenne i ręcznik - po zakończeniu pieczenia bochenek chleba jest bardzo gorący i należy użyć rękawicy kuchennej (ręcznika), aby delikatnie go wyjąć, aby się nie poparzyć.
Nie zawsze pierwszy bochenek chleba jest idealny. Czasami potrzeba trochę czasu, zanim staniemy się prawdziwymi kucharzami i chleb wyjdzie taki, jaki chcemy. Chcemy podzielić się z Tobą kilkoma "małymi sztuczkami", które dodadzą Ci pewności siebie w kuchni.
№1 Jeśli pieczesz słodki chleb (np. muffiny), możesz zastąpić część dodawanej wody sokiem owocowym.
№2 Dla uzyskania oryginalnego smaku i aromatu, do ciasta można dodać startą marchewkę, paprykę lub cukinię (cukinię). Jednocześnie obserwuj konsystencję ciasta - takie warzywa wydzielają dużo wilgoci, ciasto może okazać się płynne. W ten sam sposób można dodać do ciasta nasiona, kandyzowane owoce, orzechy, suszone owoce, kminek.
№3 Masło i inne tłuszcze należy przed dodaniem pokroić na małe kawałki. W ten sposób szybciej i równomierniej wymieszają się z pozostałymi składnikami.
№4 Możesz posmarować wierzch bochenka roztrzepanym jajkiem i masłem za pomocą silikonowego pędzelka, dzięki czemu uzyskasz chrupiącą skórkę. Na wierzchu można posypać ziarnami lub płatkami - wygląd chleba będzie ładny i atrakcyjny.
Co robić, gdy...
Jeśli chleb nie wyrośnie dobrze, spróbuj:
- zastąpić drożdże;
dodać więcej wody;
do drożdży należy dodać co najmniej 1 łyżeczkę cukru;
Jeśli chleb jest za wysoki:
- zmniejszyć ilość drożdży o 25%;
Zmniejsz ilość cukru;
Zmniejszyć ilość płynu;
Przenieść piekarnię w chłodniejsze miejsce;
Jeśli chleb nie przypieka się na środku:
- dodano dużo płynu - następnym razem trzeba zmniejszyć;
Ilość składników została przekroczona - następnym razem spróbuj upiec mniej;
piekarnia znajdowała się w zimnym miejscu lub została otwarta pokrywa urządzenia. Następnym razem nie dopuść do tego.
Oto kilka oryginalnych przepisów na wypieki.
Pikantny chleb pomidorowy
Składniki:
Mąka pszenna - 500 g Pasta pomidorowa - 2 łyżki. Drożdże suche - 1,5 łyżki. Woda - 280 ml Cebula - 1 łyżka. Oliwa z oliwek - 1 łyżka. Olej roślinny - do smażenia Cukier - 2 łyżki. Sól - 2 łyżki. Bazylia, oregano - 1 łyżka.
Przygotowanie:
Pokrój cebulę na półpierścienie i usmaż na oleju roślinnym. Rozpuścić koncentrat pomidorowy w wodzie. Załaduj naczynie do pieczenia: dodaj wodę z pomidorów, mąkę, sól, cukier, bazylię i oregano, drożdże, podsmażoną cebulę i oliwę z oliwek. Ustawić tryb pieczenia na "podstawowy", wybrać kolor skórki na "średni".
Chleb cebulowy
Składniki:
Mąka - 600 g Woda - 320 ml Drożdże - 1,5 łyżki. Cebula - 1 łyżka Olej roślinny - 4 łyżki. Sól - 2 łyżki. Cukier - 3 łyżki.
Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Wymieszaj wodę, olej roślinny, sól, cukier i wlej do naczynia do pieczenia. Przesiej mąkę przez sito, dodaj drożdże. Ustawić tryb pieczenia "podstawowy", wybrać kolor skórki - "ciemny". Program trwa 3 godziny. Po pierwszych 40 minutach - podczas drugiego wyrabiania ciasta (w tym czasie rozlega się sygnał dźwiękowy), otwieramy pokrywę i dodajemy cebulę. Wymieszaj ręcznie z ciastem, aby uzyskać równomierną konsystencję. Podczas tych czynności należy włączyć pauzę w piecu. Następnie należy ponownie uruchomić wybrany program. Po zakończeniu programu, gotowy chleb powinien być natychmiast wyjęty i schłodzony na stojaku z siatką, aby zapobiec kondensacji. Przykryć ręcznikiem.
Ciasto makowe
Składniki:
Mąka - 150g Rozczyn do ciasta - 1 łyżka. 1 łyżeczka soli Cukier - 90 gr Jajka - 2 szt. Olej roślinny - 30 ml Mleko - 45 ml Sok z cytryny - 1 łyżka Mak - 50 gr Masło - do wysmarowania formy
Przygotowanie:
W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Osobno ubić za pomocą miksera (blendera) cukier i olej roślinny. Ubijaj, aż masa się wymiesza. Dodać jajka, po jednym na raz i sok z cytryny, ciągle ubijając. Wysmarować naczynie do pieczenia masłem i wlać do niego masę. Ustawić tryb "pieczenie" lub "muffin", czas trwania - 1 godzina. Odstawić gotowe ciasta do ostygnięcia na stojaku.
Bon appetit!
Sprawdź zasięg:
Wypiekacze do chleba Akcesoria do urządzeń