Jak najefektywniej wykorzystać blender

Wraz z nadejściem wiosny coraz częściej na ulicach można zobaczyć biegaczy, którzy starannie przygotowują się do nadejścia lata. Każdy chce wyglądać dobrze i pięknie. Prawidłowe odżywianie i niezbędna równowaga płynów w organizmie są kluczem do efektywnego treningu i dobrego samopoczucia. Do tego potrzebne są: entuzjazm, chęć bycia zdrowym i blender! Nie zdziwcie się, to jest blender! Z pewnością leży zapomniany, zbiera kurz na półce w szafce lub męczy się przy siekaniu i ubijaniu. Pospiesz się, wyciągnij go i zastanówmy się, jak jeszcze można wykorzystać blender z korzyścią dla Twojego portfela i żołądka.

Standardowy blender jest zazwyczaj wyposażony w trzepaczkę, przystawkę siekającą i miarkę. A Twój model prawdopodobnie posiada pełen zestaw przystawek niezbędnych do przygotowania różnorodnych potraw: zup kremów, sosów, przecierów, smoothie. Za pomocą tego urządzenia można ubijać jajka, siekać lód, cebulę, warzywa, orzechy i przygotowywać ciasta. Dziś opowiemy Wam o nowych sposobach wykorzystania blendera, o których wcześniej nawet nie myśleliśmy.

Są to jedne z najdrobniejszych rzeczy, które można zrobić za pomocą blendera:

Okruchy chleba. Nie musisz już kupować bułki tartej, możesz ją zrobić samemu z suszonego chleba;

Pasta orzechowa. Często kupowane w sklepach pasty orzechowe są drogie, ale jeśli masz blender, możesz zrobić je sama, używając orzechów, miodu, masła i innych ulubionych składników; Majonez. Wiele osób bardzo lubi ten sos i trudno z niego zrezygnować, ale sklepowy majonez zawiera wiele niezdrowych składników. Majonez domowej roboty to już inna sprawa! Może być podawany nawet dzieciom, ponieważ wszystkie jego składniki są naturalne; Ciasto na makaron. Można ją również przygotować w blenderze, który dokładnie zmiksuje wszystkie składniki. Musisz tylko cienko rozwałkować i wyciąć ciasto.

Blender może być również używany do przygotowywania smoothies i koktajli energetycznych, które poprawią Twoje samopoczucie fizyczne i pomogą Ci odzyskać siły po wyczerpującym treningu. Zebraliśmy kilka pysznych przepisów na smoothie dla sportowców i biegaczy.

1. Smoothie z marchwi i jabłka z miodem i imbirem

Potrzebne:

    Obrane i drobno pokrojone jabłko; imbir - 1 łyżeczka; miód - 1 łyżka stołowa; sok marchwiowy - 1 szklanka; sok pomarańczowy - 1 szklanka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i rozdrobnić do uzyskania gładkiej konsystencji. Aby nadać napojowi orzeźwiający efekt, można dodać do niego lodu lub zamrozić sok z marchwi, aby uzyskać smoothie z wiórkami lodu. Pyszne i zdrowe! 2. Herbata rumiankowa z bananem i miodem

Będziesz potrzebować:

    miód - 2 łyżki banan; napar z rumianku - 1 filiżanka; kefir odtłuszczony - 1 szklanka.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kefir można zastąpić jogurtem. Jako wiórki lodowe można wykorzystać lód lub wcześniej zamrożoną herbatę. Smacznego! 3. Śliwka i jagody Smoothie

Potrzeba:

    1 duża śliwka lub kilka małych; Świeże lub mrożone jagody - 1-2 filiżanki; sok pomarańczowy - 1 szklanka.

Przygotowanie:

Śliwki są obierane z pestki. Przełóż wszystko do blendera i zmiel na gładką masę. Proporcje składników można zmieniać do smaku. Szybko i łatwo! Bon appetit!

Sprawdź opcjonalne akcesoria:

Dysze do przyborów kuchennych