Jak wybrać płytę kuchenną: wszystko, co właściciele powinni wiedzieć przed zakupem

 Wiele osób uwielbia gotować, ale nie wszyscy lubią ten proces. A wszystko przez niewygodną kuchenkę do gotowania. Możesz naprawić tę sytuację! Wystarczy wybrać odpowiednią powierzchnię do gotowania. Jak to zrobić? Na co zwrócić uwagę przed zakupem? Jak radzić sobie z różnymi rodzajami płyt kuchennych? O tym i o wielu innych rzeczach opowiemy w tym artykule.

Jak wybrać płytę kuchenną

Na rynku ukraińskim szeroko reprezentowane są płyty gazowe, elektryczne i kombinowane, które łączą w sobie palniki gazowe i elektryczne. W zależności od okablowania w domu, zwyczajowo wybiera się najbardziej odpowiednią opcję. Kuchenka wielofunkcyjna jest odpowiednia w przypadkach, gdy w domu występują częste przerwy w dostawie prądu lub gazu. Zazwyczaj takie panele są droższe i trudniejsze w naprawie, ale uzasadnione ich funkcjonalnością.

Głównymi kryteriami przy wyborze powierzchni do gotowania są jej parametry opcjonalne, a następnie trwałość i niezawodność.

Gazowe lub elektryczne

Rynek hobów na Ukrainie składa się z rozwiązań różniących się źródłem zasilania i zasadą działania.

Gaz

Podczas przesuwania pokrętła na panelu sterowania otwiera się zawór odpowiedniego palnika, wypuszczając strumień "niebieskiego paliwa". Aby zapalić piec, wystarczy zbliżyć płomień do rozpraszaczy płomienia. W bardziej nowoczesnych modelach zapłon jest wbudowany - generuje iskrę i zapala gaz. Urządzenie podłączane jest do przewodu gazowego za pomocą węża. Odległość od punktu zasilania gazem musi wynosić co najmniej 4 metry.

Model gazowy jest droższy od elektrycznego, ale zdecydowanie warto go kupić. Taryfa gazowa jest niższa od elektrycznej, co przekłada się na spore oszczędności w rachunkach za media. Ponadto, płyta kuchenki gazowej:

  • Możliwość podłączenia do butli gazowej; ma wysoką wydajność cieplną; kompatybilny z każdym naczyniem kuchennym; ogień może być regulowany bezstopniowo; powierzchnia jest gotowa do pracy natychmiast po włączeniu.

Jeśli chodzi o wady tej techniki, są to: względne niebezpieczeństwo pożaru, pojawienie się sadzy na naczyniach, zanieczyszczenie powietrza w kuchni przez produkty spalania.

Ważne! W warunkach miejskich używanie piecyków gazowych jest dozwolone w pokojach do 10 piętra.

Płyty elektryczne

Jako palniki elektryczna płyta grzewcza wykorzystuje elementy grzewcze o wysokiej rezystancji. Gdy tylko pojawi się napięcie, nagrzewają się, przekazując ciepło na powierzchnię palnika, a tym samym na naczynia kuchenne.

Urządzenia kuchenne mają stylowy design, doskonale komponujący się z wnętrzem kuchni. Istnieją różne możliwości ogrzewania palników elektrycznych, umieszczonych pod szkłem lub szkłem ceramicznym.

Plusy pieców elektrycznych: bezpieczeństwo, piękny wygląd, szeroki zakres funkcji, nie jest konieczne, aby umieścić okap.

Wady: wymagają dużo energii elektrycznej, podłączenie do oddzielnej linii 3-fazowej, tylko naczynia z płaskim dnem są odpowiednie.

Powierzchnie kombinowane

Urządzenia te wyposażone są zarówno w palniki gazowe jak i elektryczne. Idealny wybór dla domów, które są narażone na częste przerwy w dostawie prądu. Jeśli nie ma światła, można użyć palnika gazowego i na odwrót.

Kuchenki konwekcyjno-parowe charakteryzują się oszczędnym zużyciem energii elektrycznej, kompatybilnością z dowolnymi naczyniami kuchennymi, dostępnością dodatkowych powierzchni grzewczych, np. do grilla. Urządzenia takie są jednak droższe od tradycyjnych modeli, wymagają ścisłego przestrzegania zasad instalacji i eksploatacji.

Materiał panelu

Wpisane w Google zapytanie "płyta elektryczna jako wybór"? W wyniku przeszukania koniecznie będą informacje o jego materiale, z którego jest wykonany. Parametr ten nie powinien być w żadnym wypadku ignorowany, w przeciwnym razie ryzykujesz zakup sprzętu, który nie spełnia Twoich potrzeb.

Tak więc powierzchnie do gotowania mogą być:

  • Emaliowane (mocne, niedrogie i mają kolorystykę prawie każdego koloru, ale nie są odporne na odpryskiwanie, z czasem dostają zadrapania); powierzchnie ze stali nierdzewnej (łatwiejsze w pielęgnacji niż emaliowane, ale mogą pozostawiać ślady palców - należy zakupić specjalne środki czyszczące); ceramika szklana (najczęściej czarna, może być również ze stali nierdzewnej, ale jest mniej odporna na uszkodzenia mechaniczne); gaz na szkle (powierzchnie do gotowania na gazie, pokryte warstwą ceramiki szklanej, lub wykonane ze szkła hartowanego: takie powierzchnie dobrze się czyści, świetnie wyglądają, ale nie są odporne na zarysowania).

Palniki

Jak wybrać płytę gazową lub elektryczną w zależności od tego parametru? W sumie może być od 2 do 5 palników. Zazwyczaj gospodynie preferują standardowy zestaw czterech elementów z dwóch powodów: są tak przyzwyczajone, lub planują często gotować kilka potraw w tym samym czasie.

Powierzchnie dla 5 palników są zazwyczaj duże, co nie zawsze jest wygodne dla małej kuchni.

Palniki na powierzchni gazu mają różną moc i wielkość, co daje gospodyni odpowiedni wybór do gotowania różnych potraw w naczyniach o różnej średnicy. W końcu płomienie powinny ogrzewać samo dno naczynia, a nie jego boki. Palnik z co najmniej dwoma pierścieniami płomienia jest uważany za wyjątkowo mocny i wygodny. Ciepło jest szybko rozprowadzane nie tylko po dnie naczynia, ale także po jego bokach, a potrawy szybko się podgrzewają i nie zapalają się.

Jeśli zdecydujemy się na elektryczną płytę grzewczą, to oprócz liczby palników należy określić rodzaj elementów grzewczych.

  • Spiralny element grzewczy stosowany jest w tradycyjnych płytach elektrycznych, gdzie znajdują się żeliwne palniki - naleśnikarki. Zazwyczaj długo się nagrzewają i długo stygną. Z czasem palniki mogą pękać, ale przy stosunkowo niedrogim koszcie - jest to uzasadniona opcja. Istnieje kilka rodzajów elementów grzewczych w płytach szklano-ceramicznych. Spiralne i wstęgowe elementy grzejne mają tendencję do szybkiego nagrzewania się i równie szybkiego stygnięcia. W niektórych płytach kuchennych zamiast spirali stosuje się cienki, falisty pasek metalu. Takie palniki są nazywane HiLight, na przykład w Gorenje. Grzałki wstęgowe są popularne wśród producentów Electrolux. Palniki halogenowe składają się z mocnej spirali i lampy halogenowej. Nagrzewają się i stygną jeszcze szybciej, ale z reguły ich żywotność nie przekracza 8 lat. Palniki indukcyjne. Nie posiadają one spirali, a jedynie zastosowana jest cewka indukcyjna. Powierzchnia do gotowania tego typu nie nagrzewa się sama, a ogrzewa jedynie dno naczynia i znajdujące się na nim potrawy. Aby korzystać z takiej powierzchni, należy kupić specjalne naczynia wykonane z żeliwa lub stali emaliowanej. Naczynia wykonane z innych materiałów albo nie nagrzewają się wcale, albo bardzo słabo.

Oprócz standardowych palników o okrągłym kształcie powierzchnie do gotowania mogą być trójkątne, owalne. Trójkątny - pozwala obejść się bez użycia rusztów, a owalny - najlepiej nadaje się do gotowania w odpowiedniej formie naczyń, takich jak kaczkownica.

Wymiary i wnętrze

Najczęściej spotykane są płyty prostokątne, dodatkowo są one wygodniejsze w montażu w blacie. Długość takich płyt wynosi zazwyczaj 60 cm. Jeśli chodzi o szerokość, jest ona różna: od 25 do 90 cm, w zależności od zamówienia i liczby palników. Istnieją również inne formaty paneli: okrągłe, trójkątne, "plaster miodu".

Zainteresowany wielkością powierzchni do gotowania, a ty myślisz, jaki rozmiar wybrać? Przede wszystkim należy z góry określić układ pomieszczenia i dokonać wszystkich niezbędnych pomiarów. Po wykonaniu obliczeń, stosując się do poniższych zaleceń.

  • Od ściany do boku, aby zostawić szczelinę co najmniej 0,3 m, gdzie będzie można umieścić pojemniki z gotowanym jedzeniem. Przeznaczyć 0,6-1,0 m powierzchni na stół do cięcia. Jeśli mniej, ryzykujesz poparzenia, a jeśli więcej, przestrzeń na stole będzie wykorzystywana nieracjonalnie. Umieść zlewozmywak w odległości 0,4-0,6 m od ściany z boku, tak aby nie był zachlapany. Nie zapomnij również zwrócić uwagi na szerokość samego zlewu, co przyda się w dalszych obliczeniach.

Następnie należy zsumować zalecane prześwity i szerokość wszystkich obszarów, a następnie odjąć sumę od całkowitej długości ściany, na której zostanie zainstalowany blat, kuchenka i zlewozmywak. Otrzymana wartość to maksymalna dopuszczalna szerokość płyty kuchennej.

Pod względem kształtów, zintegrowane płyty grzewcze pozostawiają wszystkie inne opcje daleko w tyle. Występują w wersji wielokątnej, okrągłej typu bumerang, montowane w narożniku kuchni lub rozciągnięte w linii. Rozwiązania ceramiki szklanej są dostępne w kolorze białym i kolorowym, ponieważ w przypadku czarnych powierzchni, cząsteczki kurzu są na nich bardziej zauważalne. Oznacza to, że takie kuchenki będą musiały być częściej czyszczone. Niemniej jednak, jest to o wiele łatwiejsze niż czyszczenie szkliwa wokół "naleśników".

Dodatkowe funkcje

Określając, jaką powierzchnię do gotowania wybrać, należy również zwrócić uwagę na jej dodatkowe cechy.

  • Kontrola gazu. Blokuje dopływ gazu w przypadku zgaśnięcia płomienia w strefie gotowania. Ochrona dzieci. Specjalna blokada panelu (przycisk) gwarantuje bezpieczną pracę urządzenia. Zapłon elektryczny. Albo automatyczne (gaz uwalnia się przez przekręcenie pokrętła), albo mechaniczne (zapala się po przekręceniu pokrętła i naciśnięciu specjalnego przycisku). Automatyczny ponowny zapłon. Funkcja jest podobna do sterowania gazem, tylko w tym przypadku, gdy ogień zgaśnie, palnik sam się zapala. W przypadku awarii urządzenia dopływ gazu zostaje odcięty. Spalanie. Możliwość drogich konfiguracji płyt kuchennych. Stałe podtrzymywanie płomienia utrzymuje ciepło potrawy aż do momentu, gdy jest ona gotowa do podania. Timer. Służy do kontroli czasu gotowania. Zazwyczaj element ten jest wbudowany w panel sterowania. Po zakończeniu procesu pieczenia, smażenia włącza się alarm dźwiękowy. Wskaźnik ogrzewania. Kombinacja dwóch palników.

Wnioski

Odkąd pojawiły się płyty grzewcze, w nowoczesnych kuchniach jest więcej miejsca. Jeśli dostępna jest mała powierzchnia pomieszczenia, to właśnie wbudowane płyty grzewcze mogą z łatwością wykonywać wszystkie te same opcje, co pełna kuchenka gazowa lub elektryczna. Aby zakup urządzenia był udany, należy skalkulować wszystkie punkty. Bardzo ważne jest, aby prawidłowo wybrać płytę grzewczą i zdecydować, które funkcje są potrzebne, a które można łatwo odrzucić.