Specyfika pielęgnacji robota kuchennego

Niezawodny wielofunkcyjny pomocnik, robot kuchenny od dawna cieszy się popularnością wśród prawdziwych entuzjastów kulinarnych. Bogactwo przystawek i części tego urządzenia wymaga od użytkownika regularnego ich monitorowania i zapewnienia im należytej opieki, gdyż dzięki temu maszyna będzie mogła służyć przez wiele lat, bez awarii i usterek.

Proponujemy zapoznanie się z prostymi zasadami pielęgnacji pomocnika kuchennego.

Zasada 1 Na początek - konieczne jest dokładne zapoznanie się z instrukcją obsługi urządzenia. Określa ona główne punkty, które należy wziąć pod uwagę podczas korzystania z robota kuchennego: montaż, czyszczenie części. Należy również zwrócić uwagę na to, jakie części kombajnu można myć w zmywarce.

Zasada nr 2 Ważne jest, aby utrzymywać robot kuchenny w czystości. Części robota kuchennego należy myć ciepłą wodą przy użyciu miękkiej gąbki po każdym użyciu. Ważne jest, aby myć noże natychmiast po użyciu, aby zapobiec utlenianiu się metalu od soku z owoców i warzyw.

Przed myciem urządzenia zawsze odłączaj je od zasilania.

! Nie należy używać środków ściernych i proszków do szorowania, które mogą uszkodzić powierzchnię urządzenia. ! Nie należy czyścić komory silnika robota kuchennego. Zewnętrzną powierzchnię tej części należy ostrożnie przetrzeć wilgotną gąbką. Jeśli robot kuchenny jest wyposażony w sokowirówkę, należy wyjąć sitko i umyć je osobno pod bieżącą wodą. Łatwiej będzie to zrobić z pomocą specjalnej szczoteczki, która zazwyczaj jest dołączona do urządzenia. Po umyciu, obowiązkowo należy wysuszyć części i noże kombajnu, aby zapobiec pojawieniu się rdzy.

Zasada #3. Konieczne jest okresowe ostrzenie ostrzy robota kuchennego. Można to zrobić w specjalistycznych warsztatach i niektórych sklepach z narzędziami. Jeśli nóż jest całkowicie niesprawny - można go wymienić na nowy, który łatwo znaleźć w specjalistycznych sklepach. W ten sposób kombajn z łatwością poradzi sobie z dużą ilością produktów bez przeciążania silnika. Ważne jest również, aby przechowywać noże i inne przystawki robota kuchennego w przeznaczonych do tego przegródkach urządzenia lub w dowolnym wygodnym, suchym miejscu.

Zasada #4. Należy robić przerwy w obsłudze urządzenia. Silnik robota kuchennego został zaprojektowany na 15 minut ciągłej pracy. Dlatego należy dać "odpocząć" podczas pracy robota kuchennego, a będzie on działał prawidłowo przez wiele lat.

Proponujemy zapoznać się z kilkoma przepisami, które można przygotować przy użyciu robota kuchennego.

Lody z jagodami

Dodaj 500g lodów śmietankowych, 500g jagód (świeżych lub mrożonych), 500g budyniu do miski do ubijania. Założyć trzepaczkę i włączyć tryb "Puls". Ubijać przez ok. 1 minutę. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania i ostudzić. Podawać z herbatnikami lub biszkoptami.

Frittata z warzywami

Do krojenia wszystkich składników użyj tarczy do krojenia. W robocie kuchennym posiekać ziemniaki, paprykę, cebulę, czosnek, pomidory i wędzony (ugotowany) boczek. Ziemniaki gotujemy osobno w osolonej wodzie, smażymy na oliwie z oliwek przez 5 minut. Osobno, na małym ogniu podsmażamy paprykę, cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, mieszamy i doprawiamy pieprzem. Jeśli chcesz, dodaj bazylię i kolendrę i wymieszaj do połączenia. Dodać fasolę i dusić pod przykryciem przez 3-4 minuty. Dodać boczek, warzywa i ziemniaki. Wymieszać. Kolejnym krokiem jest ubicie 4 jajek ze szczyptą soli (używając nasadki do ubijania). Umieść warzywa w naczyniu do zapiekania i pokryj jajkiem. Ser zetrzeć na tarce i posypać nim warzywa. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do uzyskania chrupiącej skórki).

Bon appetit!

Sprawdź zasięg:

Kombinezony kuchenne

Akcesoria do robotów kuchennych