Odrobina grillowania: oryginalne marynaty i grillowane warzywa

Relaks na łonie natury z rodziną i przyjaciółmi, grillowanie wśród zielonych liści - co może być lepszego? Gdy tylko pojawia się dzień wolny lub po prostu wolny od pracy, każdy stara się go spędzić w ten sposób. Szczególnie myśl o grillu i zapach grillowanego mięsa i warzyw sprawia, że jesteś szczęśliwy. Istnieje wiele przepisów na marynaty do mięs i ryb, dziś chcemy podzielić się z Wami specjalną marynatą, a także przepisem na grillowane warzywa. Jesteśmy pewni, że spodoba Ci się ????

Marynata do kurczaka z sosem sojowym i sokiem jabłkowym

Marynata ta jest dość nietypowa w smaku. Dzięki temu mięso kurczaka nabierze soczystości i stanie się delikatne. Składniki przepisu przeznaczone są na 1 kilogram szynek lub udek z kurczaka.

Mix:

    4-5 łyżek stołowych sosu sojowego; 5 litrów soku jabłkowego; kilka ząbków czosnku; 2 łyżki stołowe cukru.

Kurczak powinien być marynowany przez 3-4 godziny. Następnie - można grillować: podczas pieczenia mięso nabierze pięknej, złotej skórki, będzie soczyste i miękkie.

Grecka marynata do piersi z kurczaka

Prosta i aromatyczna marynata, która sprawi, że mięso kurczaka będzie soczyste i oczywiście pyszne. Aby przygotować, wymieszaj razem:

    ½ szklanki oliwy z oliwek; Sok z 1 cytryny; Przyprawy: ½ łyżeczki papryki, 1 łyżeczka soli, odrobina mielonego czarnego pieprzu i 2 rozgniecione ząbki czosnku.

W razie potrzeby do marynaty można dodać kilka gałązek rozmarynu.

Przygotować 4 piersi z kurczaka (zrobić nożem małe nacięcia w mięsie), dokładnie wymieszać z marynatą i odstawić w chłodne miejsce na 6 godzin. Po - smażymy piersi z kurczaka z obu stron na złoty kolor (nie za długo, inaczej mięso będzie przesuszone).

Marynata ziołowa do golonki

Na marynatę należy przeznaczyć 2 kg karkówki. Podczas gotowania lepiej jest pokroić mięso w średnie plastry. Wymieszaj razem:

    Bazylia (czerwona lub zielona) - 1 pęczek; kolendra - 1 pęczek; tymianek - odrobinę (w zależności od potrzeb); rozmaryn - kilka gałązek; 5 kg cebuli pokrojonej w półkrążki; przyprawy: ziele angielskie i sól.

Lepiej nie siekać ziół, tylko rozetrzeć je ręcznie, wymieszać wszystkie składniki i marynować wieprzowinę przez 4-5 godzin. Mięso będzie soczyste i bardzo aromatyczne.

Marynata z soku z granatów i przypraw do jagnięciny

Jagnięcina ma wielką przewagę nad innymi rodzajami mięsa, ponieważ jest uważana za bardzo niskokaloryczną, a jednocześnie zdrową i smaczną. Jagnięcina zawiera 2-3 razy mniej tłuszczu niż wieprzowina i 4 razy mniej cholesterolu niż wołowina. W mięsie jagnięcym znajduje się również dużo fluoru. Oto przepis na marynatę do kebabów jagnięcych lub steków.

Składniki są na 1,5 kg jagnięciny. Mix:

    5 filiżanek soku z granatów; cebulę (drobno posiekać); pokrojone pomidory - 2-3 sztuki; przyprawy - sól i pieprz; zioła i przyprawy: goździki, bazylia, kolendra.

Proces marynowania jagnięciny jest nieco inny, jeśli porównamy go z poprzednimi: w tym przypadku wszystkie składniki należy układać stopniowo - warstwami. Najpierw kładziemy warstwę mięsa jagnięcego, następnie cebulę, przyprawy (bez goździków) i posiekane zioła. Następnie ponownie ułożyć mięso i składniki w tej samej kolejności. Dodajemy goździki i zalewamy sokiem z granatu. Marynować mięso przez około 4-5 godzin, od czasu do czasu mieszając wszystkie składniki. Kiedy mięso będzie gotowe, będzie soczyste i aromatyczne.

Miodowa marynata do ryb

Grillowana lub grillowana ryba jest również bardzo smacznym i zdrowym daniem na świeżym powietrzu. Jest to świetna alternatywa dla mięsa. Ten przepis jest przeznaczony dla 400-500 gramów ryby. Do przygotowania miodowej marynaty będziesz potrzebować:

    15 gramów miodu; 1 papryczka chili; 2 ząbki czosnku; 100 mililitrów oliwy z oliwek; kilka gałązek świeżego rozmarynu; sól - do smaku.

Drobno posiekać chili i rozetrzeć czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki, łącznie z miodem i oliwą z oliwek i mieszaj przez chwilę do dokładnego połączenia - masa powinna być jednolita. Marynować rybę przez 30 minut - nie dłużej. Do gotowania można użyć czerwonej lub jakiejkolwiek innej "mięsistej" ryby, którą lepiej podzielić na kawałki lub przygotować filety przed marynowaniem.

Marynata do warzyw

Grillowane lub grillowane warzywa to nie tylko danie wegetariańskie. Kebab warzywny lub grillowane plastry warzyw są doskonałym dodatkiem do każdego mięsnego menu. Aby warzywa były soczyste, aromatyczne i wyraziste w smaku, należy je również wstępnie zamarynować. Do marynaty przygotować:

    oliwa z oliwek; rozmaryn; szafran; liść laurowy; sól, pieprz.

Wymieszaj wszystkie składniki w głębokiej misce i dodaj pokrojone warzywa: bakłażana, cukinię, paprykę, pomidory, grzyby i inne warzywa, które lubisz. Jeśli chcesz, możesz dodać do marynaty sok z limonki. Pozostawić warzywa w marynacie na 20-30 minut. Następnie przygotuj kebab i połóż go na grillu.

Potrawy z grilla są dobre dla dzieci i dorosłych, ponieważ podczas gotowania zachowują wszystkie swoje właściwości i witaminy, a przy tym nie szkodzą organizmowi - nie zawierają bowiem tłuszczu.

Ciesz się apetytem i spędzaj czas na świeżym powietrzu!