Główne zasady dbania o kuchenki

Niezastąpiona kuchenka zawsze będzie podstawą w naszych kuchniach. Różnorodność typów kuchenek daje użytkownikowi ogromny wybór. Gazowe lub elektryczne, indukcyjne lub kombinowane - każde urządzenie wymaga pewnej dozy ostrożności.

Kuchnie gazowe

Ten typ kuchenki nie wymaga szczególnej pielęgnacji. Wystarczy mieć oko na to, co najważniejsze

:

1. optymalnie ustawić płomień palnika. Najlepiej palić się na średnim ogniu, aby nie "lizać" ścianek naczynia ani nie wychodzić poza jego krawędzie.

2. Zawsze utrzymuj płytę grzewczą w czystości, usuwając wszelkie rozlane płyny, plamy i resztki jedzenia. 3.

Czyścić płytę grzewczą środkami, które nie zawierają chloru ani cząstek ściernych

, ponieważ mogą one spowodować znaczne uszkodzenie materiału powierzchni. Przed włączeniem palników powierzchnia płyty musi być dokładnie osuszona.

4. Nie należy używać garnków z wypukłym lub wklęsłym dnem.

5. Regularnie czyścić płytę kuchenną. Po każdym użyciu przetrzeć wilgotną szmatką.

Kuchenki elektryczne

Przy odpowiedniej pielęgnacji kuchenka ta może służyć nawet do 15 lat.

1. Podczas gotowania na płycie elektrycznej należy używać wyłącznie naczyń z płaskim dnem

i o tej samej średnicy co palnik.

2. Upewnij się, że naczynie i jego dno są suche. W przypadku kontaktu garnków z mokrymi naczyniami może dojść do korozji na palnikach płyty kuchennej.

Nie należy używać palnika bez naczy

nia na pełnej mocy. Prowadzi to do pękania żeliwa, z którego zbudowany jest palnik.

4. schłodzić palnik w sposób naturalny, po prostu go wyłączając. Nie należy stawiać naczynia z zimną wodą na gorącej strefie gotowania w celu jej schłodzenia.

Płyty indukcyjne i szklano-ceramiczne

W przypadku tego typu kuchenek należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

1. to jest bardzo ważne, aby oczyścić powierzchnię prawidłowo i na czas. Do tego celu nadają się specjalne detergenty

, najlepiej w płynie. Do czyszczenia powierzchni należy używać miękkiej, chłonnej szmatki.

Używaj naczyń z płaską podstawą

- bez dołków i zagięć. Do płyt indukcyjnych wymagane są specjalne magnetyczne metalowe naczynia kuchenne. Na takich naczyniach zazwyczaj znajduje się oznaczenie informujące, że dany model jest przeznaczony do indukcji. Producenci odradzają używanie naczyń, które były gotowane na kuchenkach gazowych, ponieważ dno naczynia ulega odkształceniom pod wpływem palników gazowych.

3. Płyty szklano-ceramiczne muszą być chronione przed uderzeniami

. Upuszczenie naczynia lub małego przedmiotu, nawet z niewielkiej wysokości, może spowodować poważne uszkodzenie powierzchni.

Szczególną popularnością wśród konsumentów cieszą siępłyty kombinowane

. Użytkownicy preferują połączenie płyty gazowej i piekarnika elektrycznego. Modele te wymagają takiej samej troski jak inne rodzaje płyt grzewczych.

Czyszczenie płyty grzewczej należy przeprowadzać tylko wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone i ostygło.

Przydatne porady i wskazówki na co dzień:

1. Aby uniknąć konieczności zakupu specjalnego skrobaka do płyt szklano-ceramicznych, można użyć zwykłej żyletki, a wcześniej stworzyć "warstwę ochronną" z oleju słonecznikowego.

2. Możesz użyć octu, aby łatwo usunąć wszelkie plamy z kamienia, które mogły powstać.

3. Nawet uporczywe plamy na ceramice szklanej można łatwo usunąć za pomocą sody oczyszczonej. Aby wyczyścić sodą oczyszczoną, najpierw namocz szmatkę lub ściereczkę w ciepłej wodzie, a następnie nałóż niewielką ilość sody oczyszczonej i ostrożnie usuń brud.

Aby dowiedzieć się więcej o naszej ofercie akcesoriów do płyt kuchennych, kliknij tutaj:

Chemia gospodarcza do kuchenek

Akcesoria do kuchenek

Czy podobał Ci się artykuł?

0 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy