Wszystko o wyborze multicookera
Jeszcze do niedawna wielu z nas nie wiedziało, czym jest ten cud techniki - multicooker. Urządzenie to stało się popularne na dzisiejszym rynku, ponieważ multicooker jest wielofunkcyjny, a właściwie zastępuje kilka urządzeń jednocześnie: parowar, zapiekankę, szybkowar, a nawet wypiekacz! Dziś większość rodzin nie wyobraża sobie codziennego gotowania bez tego kuchennego pomocnika.
Czym więc jest multicooker?
Urządzenie wygląda jak elektryczny garnek z pokrywką. Jego korpus wykonany jest z żaroodpornego tworzywa sztucznego, wewnątrz znajduje się wyjmowana metalowa misa, o różnej pojemności: od 2 do 6 litrów i więcej. Korpus multicookera może być wykonany w formie cylindra, koła lub owalu.
Multicooker w kształcie walca
Nie ma to wpływu na jakość gotowania i możliwości urządzenia: rozmiar może być bardziej kompaktowy lub odwrotnie - przewymiarowany. W dolnej części korpusu niektórych multicookerów znajdują się małe nóżki, za pomocą których zapewniona jest stabilność urządzenia. Ponadto niektóre modele posiadają uchwyt do wygodnego przenoszenia (lub mogą to być dwa małe uchwyty po bokach ciała).
Multicooker z uchwytem Moulinex MK7051
Multicooker działa po podłączeniu do sieci elektrycznej. Na zewnątrz urządzenia znajduje się panel sterowania z przyciskami do przełączania programów i funkcji oraz wyświetlacz. Przyciski mogą być dotykowe lub dotykowe.
Panel sterowania multicookera Polaris PMC 0508D Floris
W wewnętrznej dolnej części korpusu (czasami po bokach) znajduje się element grzejny. Procedura rozpoczęcia procesu działania multicookera jest następująca: umieść niezbędne składniki dania w misce, zamknij szczelnie pokrywę, włącz urządzenie w sieci, wybierz żądany program i włącz przycisk "start". Urządzenie automatycznie przeprowadzi pozostały proces gotowania. Na pokrywie multicookera znajduje się zawór parowy, przez który para wydostaje się z nadmiarem powietrza i wilgoci. Po zakończeniu programu i wewnątrz zaworu utworzył się kondensat, który jest łatwy do usunięcia. Więcej na ten temat można przeczytać poniżej. Kiedy potrawa jest gotowa, program zostaje automatycznie wyłączony, a w większości multicookerów rozlega się sygnał zakończenia procesu.
Zawór parowy w multicookerze
Jak wybrać multicooker?
Po tym, jak szczegółowo przejrzeliśmy zasadę działania multicookera, proponujemy zrozumieć, według jakich kryteriów wybrać urządzenie, tak aby najlepiej spełniało Twoje potrzeby.
Pojemność i moc miski
Jednym z pierwszych kryteriów wyboru multicookera jest pojemność misy. Od tego zależy ilość gotowanej potrawy. Objętość może wynosić od dwóch do dziewięciu do dziesięciu litrów. Wśród kupujących popularne są multicookery z miską o pojemności od czterech do pięciu litrów - jest to optymalna objętość dla rodziny składającej się z trzech do czterech osób. Na wewnętrznej stronie misy multicookera znajduje się zazwyczaj skala z litrami, co jest bardzo wygodne przy gotowaniu w proporcjach.
Misa multicookera z podziałką
Miski multicookera posiadają specjalną powłokę nieprzywierającą, która wykonana jest z teflonu, marmuru lub ceramiki. Powłoka ceramiczna jest łatwa do czyszczenia i dość odporna na zarysowania. Powłoka teflonowa jest bardziej odporna na uszkodzenia mechaniczne i dzięki temu ma dłuższą żywotność. Miski teflonowe nadają się do mycia w zmywarce, ceramiczne nie, ponieważ mogą popękać. Powłoka marmurowa nie jest tak powszechna i jest rzadka.
Ważnym parametrem wyboru jest moc multicookera. Od tego zależy, jak szybko potrawa będzie się gotować. Wartość mocy waha się od 450 do 1500 W. Wyższa wartość mocy wpływa na koszt multicookera.
Wyposażenie multicookera
Dla wygody użytkowania urządzenia w komplecie z multicookerem znajdują się akcesoria, które ułatwiają proces gotowania. Standardowy zestaw akcesoriów (dla prawie wszystkich modeli):
Miarka do odmierzania
Szpachelka i łyżka
Kosz do gotowania na parze
Akcesoria te wykonane są z bezpiecznego tworzywa sztucznego i pozwalają na mieszanie pokarmu bez zarysowania powierzchni miski. Z pomocą kosza będziesz mógł bez problemu gotować potrawy na parze.
Istnieją również specjalne akcesoria dodatkowe do multicookera, które należy dokupić osobno:
Słoiki po jogurtach.
Kosz do głębokiego smażenia
Szczypce do misek
Patelnia do multicookera
Pokrywa do miski
Wszystkie te urządzenia znacznie rozszerzają funkcjonalność multicookera i pozwalają na przygotowanie niemal każdej potrawy.
Programy i funkcje
Proces gotowania w multicookerze jest zautomatyzowany i w tym tkwi wygoda korzystania z tego urządzenia: oszczędzasz czas i w efekcie otrzymujesz gotowe danie dla smakoszy. Niektóre programy są w pełni automatyczne: wystarczy wsypać składniki, wybrać żądany program i rozpocząć proces gotowania za pomocą przycisku start. W niektórych programach będziesz musiał ręcznie ustawić dodatkowe parametry gotowania: poziom temperatury, czas gotowania. Poniżej znajduje się lista podstawowych (najczęściej używanych) programów w multicookerach oraz dodatkowych programów i funkcji.
Programy podstawowe:
"Gulasz" - program przeznaczony jest na około 2 godziny gotowania. Proces przebiega powoli w średniej temperaturze - stopniowe gotowanie produktów. Nadaje się do takich potraw i produktów jak: warzywa, mięso/ryby, czasami nadaje się do gotowania pierwszych dań (jeśli multicooker nie posiada osobnego programu do tego celu). "Pieczenie" - program pozwala na pieczenie placków, zapiekanek, ciastek, chleba. Również przy użyciu tego programu jest wygodne do gotowania mięsa i warzyw - wynik będzie podobny do pieczenia w piekarniku. Przybliżona temperatura podczas gotowania wynosi 130-170 stopni. Czas gotowania wynosi 50-60 minut. "Kaszka" - program do gotowania kaszek z różnych zbóż (czasami program nazywany jest "kaszką mleczną" lub "kaszką"). Potrawa wyjdzie krucha i smaczna. Czas gotowania może wynosić od jednej do dwóch godzin. "Gotowanie na parze" - w multicookerze z tym programem znajduje się kosz do gotowania na parze (pojemnik do gotowania na parze). Program umożliwia gotowanie na parze potraw dietetycznych, co jest najlepszym rozwiązaniem dla wegetarian. Proces gotowania na parze można połączyć z gotowaniem w głównym parowarze. W ten sposób potrawy w parowarze nasiąkają aromatem dolnego naczynia.
Dodatkowe programy i funkcje:
"Smażenie" - trzeba wcześniej dodać olej na dno misy, rozgrzać multicooker i smażyć potrawy jak na zwykłej patelni. Temperatura przy "smażeniu" może osiągnąć 160 stopni. "Pilaw" - pozwala ugotować kruchy ryż z warzywami i mięsem. Niektóre modele multicookerów mają oddzielne ustawienia dla rodzaju ryżu, prędkości gotowania. "Dough" - program służy do garowania ciasta na drożdżach. Czas gotowania wynosi około jednej godziny. "Wędzenie" - pozwala na wykonanie wędzenia potraw na zimno i na gorąco. "Jogurt" - do gotowania jogurtu w multicookerze potrzebne będą specjalne słoiki, które kupuje się dodatkowo. Czas gotowania - 35-40 minut. "Twój własny przepis" - dzięki temu programowi będziesz mógł skonfigurować cały proces gotowania potrawy tak, jak jest to dla Ciebie wygodne. Automatyczne odgrzewanie potrawy - funkcja ta jest dostępna w prawie wszystkich modelach multicookerów. Umożliwia oddzielne odgrzewanie potrawy, jak również automatycznie włącza się po zakończeniu programu gotowania. "Delayed start timer" - funkcja pozwala na gotowanie potrawy podczas nieobecności użytkownika. Czas opóźnionego startu programu może wynosić do 13 godzin. Wybór multicookera powinien być oparty na tym, jakie programy i funkcje są dla Ciebie najważniejsze. Jeśli w domu są małe dzieci, lepiej jest kupić urządzenie z możliwością gotowania menu dla dzieci i parowaru. Jeśli jesteś fanem smażenia, lepiej kupić model z programem smażenia i takim akcesorium jak kosz do smażenia na głębokim tłuszczu. Ogromna różnorodność programów i funkcji pozwoli Ci wybrać najlepszy multicooker dla Twojej rodziny.
Szybkowar multicooker
Istnieje jeszcze jeden podgatunek multicookerów - multicooker z funkcją szybkowaru. Charakteryzuje się szczególną ciasnotą. Pokrywa wyposażona jest w dwa zawory - zawór roboczy i zawór bezpieczeństwa. Dzięki pracującemu zaworowi podczas pracy w urządzeniu wytwarza się ciśnienie, które kilkakrotnie zwiększa prędkość gotowania. Podczas gotowania w szybkowarze nie można otwierać pokrywy, ponieważ ciśnienie zostanie uwolnione i może dojść do poważnych poparzeń.
Wszystkie etapy gotowania w takim urządzeniu przebiegają znacznie szybciej. Na przykład, gotowanie takich produktów jak fasola czy groch zajmuje tylko 15-20 minut.
Szybkowar Redmond RMC-PM381
Jak dbać o multicooker
Podobnie jak inne urządzenia, multicooker nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji. Przyjrzyjmy się podstawowym zasadom pielęgnacji:
- Zanim rozpoczniesz pielęgnację multicookera, upewnij się, że urządzenie całkowicie ostygło. - Po zakończeniu użytkowania należy wytrzeć obudowę, usuwając wszelkie zachlapania i plamy, które się na niej znalazły. Oczywiście multicooker powinien być wcześniej odłączony od sieci elektrycznej. Wewnętrzna powierzchnia pokrywy powinna być pozbawiona skroplin. - Miska do gotowania powinna być umyta, w razie potrzeby wcześniej namoczona w wodzie. Nie używaj ściernych detergentów i szorstkich gąbek, ponieważ możesz uszkodzić nieprzywierającą powłokę miski. - Lepiej jest odłączyć zawór pary, który znajduje się na pokrywie, a powstały w nim kondensat usunąć suchą gąbką (w razie potrzeby - pozostawić do wyschnięcia).
- W dolnej części korpusu multicookera znajduje się oddzielny zbiornik, do którego odprowadzany jest kondensat. Po zakończeniu pracy urządzenia należy usunąć zebraną wodę z pojemnika i wysuszyć go.
Dzięki tym prostym zasadom Twój multicooker będzie służył dłużej.
Niech Twój zakup będzie udany i maksymalnie przydatny w kuchni.
Życzymy Państwu udanego zakupu!