Wielkanoc w domu - wszystko, co chcielibyście wiedzieć o grillach elektrycznych

Żadne wakacje nie są kompletne bez kebabu. Świeżo przyrządzone i aromatyczne potrawy z grilla zapraszają. Zwłaszcza, gdy na dworze temperatura rośnie, kwiaty wiśni są w pełnym rozkwicie, a słońce ogrzewa czubek głowy.

Ale desperackie czasy wymagają desperackich środków. O ile nie można urządzać pikników w parkach, o tyle można urządzić ucztę w domu, zwłaszcza jeśli ma się grill elektryczny. Ten rodzaj grilla jest świetną alternatywą dla ogniska lub grilla.

Grille elektryczne są idealnym rozwiązaniem dla Twojego mieszkania.

Warzywa, mięso lub kanapki można łatwo i szybko przyrządzić na grillu elektrycznym. Dzięki większej liczbie funkcji można z łatwością przygotować steki do perfekcji. Główną zaletą grilla elektrycznego jest to, że może być używany o każdej porze roku. Nawet jeśli masz małą kuchnię, możesz znaleźć odpowiedni model, który nie będzie zajmował zbyt wiele miejsca.

8 rzeczy, na które należy zwrócić uwagę przy wyborze grilla

  1. Rozmiar

Liczba różnych potraw, które można przygotować w tym samym czasie, zależy od wielkości grilla. Nie należy spieszyć się z podjęciem zbyt ważnej decyzji. Zacznij od określenia, dla ilu osób średnio będziesz gotować. Lubisz się spotykać i rozpieszczać wszystkich pysznym jedzeniem? Wolisz gotować tylko dla rodziny? Użyj tego jako punktu wyjścia.

Na kompaktowym grillu można przyrządzić do 5 posiłków jednocześnie. Jeśli jednak lubisz mieć towarzystwo, możesz wybrać większy model. Zastanów się jednak, gdzie chcesz go umieścić. Większy wymaga więcej miejsca.

  1. Powierzchnia i materiał

Powierzchnia może być prążkowany lub płaska. Stosowanym materiałem jest zazwyczaj żeliwo lub aluminium. Sporadycznie zdarzają się urządzenia z powierzchnią szklano-ceramiczną.

Wszystkie trzy opcje dobrze spełniają swoje funkcje, ale mają pewne cechy szczególne:

  • Żeliwna lub aluminiowa powierzchnia grzewcza musi być pokryta warstwą nieprzywierającą, w przeciwnym razie potrawy będą się przypalać.
  • Garnki kamionkowe wyglądają bardzo pięknie, ale wymagają starannej i właściwej pielęgnacji. Jeśli zimna woda spadnie na rozgrzaną powierzchnię, może ona popękać lub ulec uszkodzeniu.
  1. Moc

Prędkość gotowania zależy od tej cechy urządzenia. Grill elektryczny o niskiej mocy pozwoli zaoszczędzić energię, ale gotowanie potrwa dłużej. Z kolei wyższa moc powoduje szybsze gotowanie potraw.

  1. System kontroli temperatury

Niektóre grille elektryczne posiadają automatyczny system kontroli temperatury. Przed rozpoczęciem gotowania można ustawić wymaganą temperaturę gotowania. Po osiągnięciu tej temperatury system grzewczy automatycznie się wyłączy. Teraz w domu można przyrządzać mięso w różnych temperaturach grillowania. Co więcej, funkcja ta zapobiega przypalaniu się potraw do czerwoności!

  1. Wskaźnik gotowości

Nowoczesne grille elektryczne mają lampkę kontrolną, która informuje, czy jedzenie jest gotowe. Zwróć uwagę na tę funkcję przy wyborze urządzenia. Jest to świetne rozwiązanie zarówno dla początkujących, jak i ekspertów, ponieważ nie musisz dokładnie odmierzać czasu.

Zasadniczo istnieją trzy kolory, które wskazują stan gotowania:

  • Żółty - oznacza, że potrawa jest ugotowana w jednej trzeciej.
  • Pomarańczowy - do poziomu średniego.
  • Kolor czerwony oznacza, że potrawa jest w pełni ugotowana.

Więcej informacji na temat tej funkcji można znaleźć w instrukcji obsługi urządzenia.

  1. Rodzaj konstrukcji

Musisz zdecydować, czy jedna powierzchnia do gotowania jest wystarczająca dla Ciebie lub jeśli chcesz grillować swoje jedzenie po obu stronach. Istnieją dwie opcje:

  1. Otwarte grille - Płyty szklano-ceramiczne mają pojedynczą powierzchnię, która jest zazwyczaj zdejmowana i łatwa do czyszczenia. Najczęściej używa się ich do gotowania potraw śniadaniowych, naleśników, jajek i kiełbasek.2. Grille obudowane - pozwalają na grillowanie potraw z obu stron. Nie trzeba będzie tracić czasu na obracanie mięsa. Ten typ urządzenia emituje również mniej dymu, ponieważ nie ma potrzeby otwierania pokrywy podczas gotowania. Niektóre modele posiadają pokrywę o regulowanej wysokości, co daje więcej możliwości gotowania mięsa o różnej grubości.
  1. Bezpieczeństwo

Gotowanie z grillem elektrycznym nie wymaga dużych umiejętności i jest dość prostym procesem. I tak zużywa energię elektryczną. Przy wyborze grilla należy zwrócić uwagę na związane z nim parametry:

  • Wyjmowana taca ułatwi korzystanie z urządzenia, ponieważ można ją wyjąć i bezpiecznie wyczyścić zabrudzone powierzchnie.
  • Upewnij się, że uchwyt jest wystarczająco oddalony od elementów grzewczych, aby nie przegrzewał się zbyt szybko.
  • Wybierz model, który można łatwo zmontować i zdemontować.
  1. Funkcje dodatkowe

Niektóre funkcje zapewniają komfort gotowania, inne dodają dodatkowego smaku. Przyjrzyjmy się funkcjom, które można znaleźć:

  • Niektóre grille posiadają komorę wzmacniającą smak - służy ona do aromatyzowania potraw ziołami, przyprawami lub wędzeniem.
  • Zwróć uwagę na dołączoną tackę ociekową na tłuszcz, zapobiegnie ona tłuszczowej katastrofie w Twojej kuchni.
  • Zdejmowane części są o wiele łatwiejsze do czyszczenia w domu.

Elektryczny grill może być nawet używany na zewnątrz, tylko, że trzeba mieć dostęp do energii elektrycznej. Tak czy inaczej, jego główną zaletą jest to, że można go używać przez cały rok.

Idealne grille elektryczne do przyrządzania potraw w mieszkaniu można teraz znaleźć w serii Foxtrot.

Czy podobał Ci się artykuł?

0 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się za pośrednictwem mediów społecznościowych

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy