Gotowanie w parowarze

Kwestia zdrowej i pełnowartościowej żywności jest zawsze aktualna. Jest to parowar będzie gotować żywności, zachowując je wszystkie witaminy i minerały. Ponadto, takie jedzenie uchroni nas przed zbędnymi kaloriami - ponieważ do jego przygotowania nie trzeba używać oleju. Zasada działania urządzenia nie wymaga dalszego opisu: woda tworzy parę, w której gotowane są potrawy.

Poniżej przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek dotyczących korzystania z parowaru:

№1
Do gotowania warzyw lub mięsa zamiast wody można użyć bulionu, wina lub wywaru z przypraw, co nada potrawom niepowtarzalny smak.

№2
Warzywa i owoce zachowują swój naturalny, jasny kolor podczas gotowania na parze. Możesz je wykorzystać do dekoracji różnych świątecznych potraw.

№3
Podczas gotowania na kilku poziomach jednocześnie można umieścić mięso lub rybę na dolnym poziomie, a warzywa na górnym. W ten sposób warzywa nasiąkną smakiem mięsa (ryby) i będą smakować jeszcze lepiej.

№4
W parowarze można łatwo rozmrażać żywność. Pozwala to zaoszczędzić wiele czasu. Ponadto, dzięki parowarowi możesz odgrzać gotowy posiłek w ciągu zaledwie kilku minut.

№5
Aby szybciej ugotować potrawę, pokrój ją na małe kawałki, ułóż je w pewnej odległości od siebie i nie napełniaj parowaru po brzegi.

Pyszne przepisy kulinarne w parowarze

Jajecznica z kurczakiem, serem i zielonym groszkiem

Do przygotowania będziesz potrzebować:

2 jajka, 2 łyżki mleka, 30g filetu z kurczaka, 30g twardego sera, zielony groszek (mrożony lub świeży), przyprawy.

Metoda przygotowania:

Ugotować filet z kurczaka, pokroić go drobno. Zetrzeć ser na tarce. W misce wymieszać jajka, mleko i przyprawy. Silikonowe foremki do muffinek umieścić w parowarze, wlać odrobinę masy do każdej foremki, dodać kurczaka, ser i kilka ziarenek groszku. Przykryj parowar pokrywką i gotuj na parze przez 15 minut. Omlet jest gotowy.

Kotlety z kurczaka ze szpinakiem

Do przygotowania będziesz potrzebować:

Kurczak mielony - 1 kg, szpinak świeży - 600 g, 2 jajka kurze, płatki owsiane.

Metoda przygotowania:

Do zmielonego kurczaka dodać jajka, przyprawy i dobrze wymieszać. Szpinak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, a następnie odcedzamy na durszlaku. Szpinak drobno posiekać i dodać do nadzienia. Uformuj kotlety i gotuj je na parze przez 20-25 minut. Takie danie jest idealne dla dzieci.

Bon appetit!

Sprawdź zasięg:

Parowniki

Blendery

Garnki do gotowania

Akcesoria kuchenne

Czy podobał Ci się artykuł?

0 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy