Jakie rodzaje kawy można przygotować w ekspresie do kawy

 Coraz więcej miłośników kawy zastanawia się nad zakupem ekspresu do kawy. I to jest bardzo dobra decyzja! Nawet 5-7 lat temu, znalezienie wysokiej jakości ekspresu do kawy, który robi właściwą kawę było bardzo trudne. Ale dzisiaj, wybór takich urządzeń jest ogromny, a kawa, którą robią, nie można odróżnić od pracy doświadczonego baristy.

Dodatkowo, dzięki zaawansowanej funkcjonalności, ekspres zapozna Cię z różnymi rodzajami kawy. Espresso, Lungo, Macchiato, Latte, Cappuccino - jak nie pogubić się w tej różnorodności napojów kawowych i wybrać swój ulubiony? Zapraszamy do świata kawy i chętnie dzielimy się najlepszymi sekretami znanych baristów.

Jaką kawę przygotować z ekspresem DeLonghi ECAM 22.110 B?

"Koń roboczy", "podstawowy ekspres do kawy", "prosta i wielofunkcyjna maszyna" - tak opisują ekspres do kawy DeLonghi ECAM 22.110 B w recenzjach klientów sklepu Foxtrot. Ten przedstawiciel włoskiej marki DeLonghi zasłużenie od kilku lat zajmuje czołowe miejsca w czołówce najlepszych ekspresów do kawy. Prosty design, intuicyjna obsługa i wysokiej jakości konstrukcja sprawiły, że stał się on ulubionym urządzeniem nie tylko na Ukrainie, ale również w Europie.

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 B posiada wbudowany młynek. Jego kamienie młyńskie są trwałe i niezawodne, więc urządzenie będzie służyć przez długi czas. Żądany stopień rozdrobnienia można wybrać spośród 13 poziomów. Napoje przygotowane ze świeżo zmielonej kawy w proszku są szczególnie aromatyczne, dlatego prawdziwi smakosze do ich przygotowania używają kawy w ziarnach. Pojemnik na fasolę posiada specjalną zamykaną pokrywę chroniącą aromat. Jeśli jednak chcesz przygotować napój z uprzednio zmielonej kawy, ekspres z łatwością to zrobi, ponieważ jest wyposażony w tę funkcję.

Jeśli chodzi o cappuccino, to dzięki rurze parowej i specjalnemu systemowi ubijania wystarczy przynieść pojemnik ze schłodzonym mlekiem do stożka, aby w ciągu kilku sekund uzyskać lekką i równomierną mleczną piankę.

Czy lubisz mocną czy lekką kawę? Ten ekspres do kawy pozwala Ci samodzielnie wybrać moc napoju. Wystarczy wybrać opcję "Stwórz własną kawę" i dostosować ustawienia do własnych preferencji. Wystarczy zapisać ustawienia i cieszyć się idealną kawą każdego dnia.

Rodzaje kawy, które można przygotować za pomocą ekspresu DeLonghi ECAM 22.110 B:

  • espresso; latte; capuccino; własną kawę.

Nie zrażajcie się dość skromną listą przepisów. Najważniejsze jest to, że ekspres do kawy przygotowuje doskonałe espresso, które jest podstawą wszystkich istniejących napojów kawowych. Przepisy na kawę znajdziesz w tym artykule.

Jaką kawę przygotować z ekspresem DeLonghi ECAM 350.75 SB?

ECAM 350.75 SB to ekspres do kawy ze średniej półki cenowej i jeden z najlepiej sprzedających się modeli włoskiego producenta DeLonghi. W pełni automatyczne sterowanie, panel dotykowy, funkcja mielenia ziaren kawy, duży zbiornik na mleko oraz 6 wbudowanych trybów parzenia kawy to tylko niektóre z konkurencyjnych zalet tego modelu.

Opatentowana technologia Tubeless dba o to, aby każda nowa porcja napoju była przygotowywana wyłącznie ze świeżo zmielonych ziaren kawy i nie miała kontaktu z kawą mieloną z poprzedniej filiżanki. Dodatkowo producenci zastosowali sekretną technologię baristów - dla zintensyfikowania smaku kawa jest wstępnie nawilżana, dzięki czemu espresso lub ristretto jest najbogatsze z możliwych.

Na szczególną uwagę zasługuje system LatteCrema, który pozwala na przygotowanie napojów mlecznych o idealnej gęstości pianki oraz właściwej proporcji mleka i kawy. Wystarczy tylko wybrać napój kawowy i nacisnąć przycisk - resztę zrobi za Ciebie ekspres. Najpierw przygotuje idealną piankę, a następnie zaparzy aromatyczne espresso - cały proces jest w pełni automatyczny. Po jego zakończeniu brzęczyk da Ci znać.

Chcesz spróbować swoich sił jako barista? Następnie wybierz "Specialty Coffee" i dostosuj konsystencję ziaren, moc napoju i ilość mleka. Kto wie, może stworzysz nowe kawowe arcydzieło.

Rodzaje kawy, które można przygotować za pomocą ekspresu DeLonghi ECAM 350.75 SB:

  • espresso; kawa; długi; doppio+; capuccino; capuccino+; latte; latte macchiato; espresso macchiato; gorące mleko; flat white; ich kawę.

Przeczytaj dalej, aby poznać różnice między wszystkimi tymi rodzajami kawy.

Jaką kawę można przygotować z DeLonghi ECAM 650.85 MS?

DeLonghi ECAM 650.85 MS to Rolls Royce wśród ekspresów do kawy. Należący do segmentu premium, jest nie tylko idealny zewnętrznie, ale również funkcjonalnie. Włoski design i montaż, 13 wbudowanych przepisów, możliwość stworzenia do 6 profili użytkownika, sterowanie za pomocą smartfona to tylko niektóre z zalet tego modelu.

Podobnie jak inne ekspresy DeLonghi, ten również posiada funkcję tworzenia spersonalizowanej kawy. Sam możesz wybrać moc, ilość mleka i temperaturę napoju. Ale w przeciwieństwie do innych ekspresów do kawy, DeLonghi ECAM 650.85 MS może stworzyć do sześciu użytkowników z unikalnymi zestawami przepisów na napoje kawowe.

Dzięki aplikacji mobilnej Coffee Link możesz zdalnie (przez Bluetooth) sterować ekspresem DeLonghi ECAM 650.85 MS. Kup go, a otrzymasz swojego osobistego baristę, który nigdy Cię nie zawiedzie! Aplikacja pozwoli Ci nie tylko na przygotowanie automatycznych napojów kawowych, ale także na tworzenie i zapisywanie nowych przepisów dzięki Twojemu smartfonowi.

Jest to bez przesady najlepszy model ekspresu do kawy dostępny obecnie na rynku, i nie jest to tylko opinia autora tego artykułu, jest to udowodniony fakt. Firma DeLonghi została uznana za najlepszego producenta ekspresów do kawy na świecie w 2020 roku, a model ECAM 650.85 MS jest flagowym urządzeniem producenta. Wystarczy spojrzeć na to, ile rodzajów kawy może przygotować:

  • espresso; kawa; długi; doppio+; americano; capuccino; capuccino+; mieszanka do cappuccino; latte; latte macchiato; espresso macchiato; flat white; gorąca czekolada; mrożone napoje kawowe; gorące mleko; herbata; własną kawę.

Tak, tak, ten ekspres do kawy może przygotować doskonałą herbatę. Wystarczy wybrać rodzaj herbaty (czarna, zielona, biała lub oolong), a system sam podgrzeje wodę do żądanej temperatury. Na przykład smak białej herbaty ujawnia się w temperaturze 70°C, zielonej - 80°C, oolong - 90°C, a czarnej - 100°C.

Rodzaje kawy i różnice

Przekonałeś się już, że nowoczesne ekspresy do kawy są w stanie przygotować kawę o dowolnej złożoności. Aby zrozumieć, jaki rodzaj lubisz najbardziej, poznajmy ich cechy i główne różnice.

Espresso

Kręgosłup świata kawy. Espresso to podstawa wszystkich napojów kawowych. Standardowa porcja to 30-35 gramów. Temperatura wody wynosi 86-95°C. Drobno zmielona kawa zalewana jest wodą pod ciśnieniem. Piana świadczy o jakości napoju - im jest gęstsza i bardziej zbita, tym mocniejszy i lepszy jest jego smak.

Espresso pije się zwykle jednym lub dwoma łykami po posiłku, aby kawa pozostała gorąca. Nie zaleca się rozcieńczania jej cukrem, śmietaną, podawania do deserów.

Przypadnie do gustu prawdziwym kawoszom, którzy chcą doświadczyć pełnej palety mieszanek kawowych.

Ristretto

W tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza to "ograniczony". Ristretto - to zmniejszona porcja espresso - tylko 22 ml. Jej w pełni nasycony smak i charakterystyczna dla espresso crema dają zastrzyk energii, wystarczający na kilka godzin ciężkiej pracy.

Należy pamiętać, że prawdziwe ristretto można przyrządzić tylko w ekspresie do kawy, który posiada wbudowany program do przyrządzania tego napoju. Jeśli uwielbiasz właśnie taką kawę - koniecznie zwróć uwagę na funkcjonalność ekspresu, który chcesz kupić.

Doppio

W tłumaczeniu z języka włoskiego oznacza to "podwójny". Kawiarnie oferowały kiedyś doppio espresso, czyli zasadniczo "podwójne espresso". Napój ten stał się jednak tak popularny, że został sklasyfikowany jako osobny gatunek. Jednakże, jeśli zobaczysz przedrostek "doppio" w innych napojach, takich jak "doppio lungo" lub "doppio ristretto", wiedz, że jest to podwójna porcja odpowiednio lungo lub ristretto.

Do doppio można dodać cukier, aby złagodzić jego smak. Lepiej jest używać cukru trzcinowego.

Lungo

Jest to powiększona porcja doppio, gdzie standardowa objętość napoju wynosi 90 ml. Nietrudno się domyślić, że Lungo oznacza po włosku "długi". Przepis na przygotowanie kawy lungo jest taki sam jak na espresso, z tą różnicą, że do kawy dodaje się potrójną porcję wody. Zwiększa to nie tylko objętość napoju, ale także zawartość kofeiny w nim.

Lungo to napój, który jest przygotowywany wyłącznie w ekspresach do kawy. Można ją podawać do deserów po posiłkach.

Espresso macchiato

Macchiato oznacza "plamkę", w tłumaczeniu z języka włoskiego. Jeśli mówimy o espresso macchiato, to jest to porcja espresso (30 ml) i łyżeczka spienionego mleka na wierzchu. Doświadczysz bogatego i żywego smaku kawy z mlecznym posmakiem.

Americano

Potraktuj to jako łagodniejszą wersję espresso. Na jedno espresso dodajemy 120-150 ml gorącej wody. Powoduje to zwiększenie objętości kawy bez wpływu na jej moc. Ten rodzaj kawy został wynaleziony w Ameryce (stąd nazwa). Americano jest idealne z kremem, cukrem i różnymi deserami. Obecnie uważana jest za jedną z najpopularniejszych kaw.

Coretto

Szukasz odprężającej kawy po ciężkim dniu? W takim razie ten rodzaj kawy jest dla Ciebie. Do standardowego espresso (30 ml) dodać łyżkę stołową mocnego alkoholu (whisky, koniak lub gin). Coretto pomoże rozgrzać się w zimie lub może być miłym zakończeniem posiłku. Dla osłody można dodać miód lub cukier.

Cappuccino

Nie można sobie wyobrazić poranka we Włoszech bez tego napoju. Z reguły we Włoszech mleczne napoje kawowe pije się w pierwszej połowie dnia, stopniowo zmniejszając ilość mleka do wieczora. W Europie cappuccino pije się o każdej porze.

Skład tego słynnego napoju obejmuje:

  • 60 ml espresso (2 porcje); 60 ml podgrzanego mleka; 60 ml spienionego mleka.

Najpierw ekspres podaje w szklance podgrzane mleko, następnie porcję espresso, a na koniec przykrywa lekką mleczną "czapeczką". Przy okazji, jakość cappuccino można sprawdzić po piance. Posypujemy łyżeczką cukru, jeśli przyklei się do pianki - cappuccino jest ugotowane prawidłowo.

Cappuccino podawane jest z deserami, często słodzone cukrem lub różnymi syropami. W zależności od smaku syropu zmienia się receptura i nazwa napoju.

Mochaccino

Świetny przykład na to, jak jeden składnik może zmienić nie tylko nazwę, ale i cały napój. Mochaccino jest takie samo jak cappuccino, tylko z dodatkiem czekolady. Zazwyczaj bariści dodają do standardowej porcji cappuccino gorącą czekoladę, syrop lub, rzadziej, kakao w proszku. Dzięki temu uzyskuje się bogatszy smak.

Latte i latte macchiato

Latte oznacza po włosku "mleko". Aby zrobić latte, weź:

  • 60 ml espresso; 150 ml podgrzanego mleka; 50 ml spienionego mleka.

Najpierw do szklanki wlewa się porcję espresso, następnie dodaje się mleko i napój pokrywa się pianką. Powstała w ten sposób mleczna czapeczka jest idealnie gładka. Bariści często używają go do rysowania wzorów.

Latte macchiato ma nieco inne techniki przyrządzania i proporcje. Dla latte macchiato, weź:

  • 60 ml espresso; 150 ml podgrzanego mleka; 150 ml spienionego mleka.

Najpierw do szklanki wlewa się podgrzane mleko i piankę, a następnie porcję espresso. W ten sposób mleko zabarwia się na charakterystyczne kawowe "plamy" (stąd nazwa). Ze względu na różną gęstość i temperaturę warstw - są one wyraźnie widoczne, a napój wygląda po prostu wspaniale. W latte macchiato używa się również więcej mlecznej pianki.

Płaska biel

Ten napój kawowy pochodzący oryginalnie z Nowej Zelandii (w niektórych źródłach z Australii) jest niezasłużenie lekceważony. Jest to jednak doskonała alternatywa dla cappuccino o łagodnym i bogatym smaku mleka. Aby przygotować Flat White należy zaparzyć doppio (podwójne espresso) i dodać 90 ml spienionego mleka.

Napój podawany jest w przezroczystych szklankach z słomką. Można go łączyć z deserami, cukrem i różnymi syropami: orzechowym, karmelowym, czekoladowym, kokosowym itp.

Kawa po irlandzku lub kawa po irlandzku

Standardowa porcja kawy po irlandzku to 170 ml. Do jego przygotowania potrzebna będzie porcja doppio, irlandzka whiskey, syrop trzcinowy i śmietanka 18%. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz śmietany. Śmietanę należy schłodzić, ubić na bardzo gęstą pianę i pokryć nią napój. Wiele osób miesza warstwy, ale nie jest to konieczne. Sensem irlandzkiego jest stworzenie kontrastu między gorącą, skwierczącą kawą a zimną, ciężką śmietaną.

Kawa po wiedeńsku

Być może ten rodzaj kawy od dawna nazywany jest najbardziej "fotogenicznym". Prawdopodobnie spotkałeś się z obrazami wiedeńskiej kawy w sieciach społecznościowych, ponieważ jej wystrój przypomina prawdziwe dzieło sztuki. A tymczasem przepis jest banalnie prosty:

  • Jedno espresso; 25 ml świeżej śmietany; pół łyżeczki cukru; Kakao w proszku - do dekoracji.

Śmietanę należy ubijać do momentu, aż zgęstnieje, dodać cukier i delikatnie wymieszać z góry na dół. Przygotować espresso i wlać śmietankę do filiżanki. Udekoruj wierzch kakao w proszku lub użyj swojej wyobraźni: orzechy, wiórki kokosowe lub czekoladowe, pianki, karmel, itp.

Nie chcesz tracić czasu na robienie bitej śmietany? Kup gotowe, które są dostępne w każdym sklepie i po prostu wyciśnij odpowiednią ilość do standardowej porcji espresso.

Glasse

Taka kawa jest prawdziwym wybawieniem w upalne lato. To ciekawe, że globus do kawy powstał przez przypadek i jest uważany za coś w rodzaju improwizacji. Aby go przyrządzić, należy zaparzyć jedno espresso i dodać gałkę lodów śmietankowych lub waniliowych. Kawa lekko ostygnie, a lody zamienią się w słodką, delikatną piankę - ciekawe i niecodzienne połączenie dla prawdziwych koneserów.

Frappe

Kolejny napój dla fanów zimnej kawy. Standardowa wielkość porcji to 150-200 ml. Frappe przygotowuje się z podwójnej porcji espresso, syropu cukrowego i lodu. Wszystkie składniki ubijamy w blenderze, dodajemy kilka kostek lodu i podajemy ze słomką. Słodki, orzeźwiający i pobudzający napój kawowy jest gotowy.

Oczywiście nie są to wszystkie napoje kawowe, jakie istnieją: w samym Starbucks jest ich ponad 100! Ale wszystkie one opierają się na podstawowych przepisach, które bazują na tak prostej porcji espresso.

Teraz zdajesz sobie sprawę, że możesz bezpiecznie wybrać ekspres do kawy, który przygotowuje tylko 5-6 podstawowych receptur kawy. To minimum jest więcej niż wystarczające, aby eksperymentować, znaleźć własną ekskluzywną mieszankę i po prostu cieszyć się najsmaczniejszą kawą w domu.