Najsmaczniejsze potrawy świąteczne na świecie

Pokaż treść

  1. Szynka pieczona
  2. pudding świąteczny
  3. Gęś i jabłka
  4. Piernik
  5. Gluhwein

Podczas Świąt Bożego Narodzenia i Sylwestra zwyczajem jest spędzanie świąt w domu, z rodziną i bliskimi przyjaciółmi. Kameralna atmosfera tych dni sprzyja spotkaniom towarzyskim, zabawom i zimowym spacerom. Oczywiście, żadne święto nie jest kompletne bez uczty, która zawiera kilka bardzo specjalnych potraw. Każdy kraj ma swoje własne zwyczaje i tradycje, które dotyczą również świątecznego menu. Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami kilkoma oryginalnymi przepisami na świąteczne i sylwestrowe potrawy, które przygotowywane są w różnych krajach świata. Wypróbuj te menu w domu i zaskocz swoją rodzinę i przyjaciół.

Szynka pieczona

Zacznijmy od dań głównych w menu. Pieczona szynka jest jednym z nich i jest powszechnym daniem w czasie Bożego Narodzenia w Finlandii, gdzie nazywa się "Kinkku". Finowie używają wstępnie solonej szynki wieprzowej (około 5 do 8 kilogramów), pokrytej musztardą, 2 do 4 łyżkami żółtego cukru granulowanego i odrobiną bułki tartej.

Na początek pieczemy szynkę w piekarniku w temperaturze 125-150 stopni przez około 40 minut (nie jest to dokładny czas - zależy od wielkości i kondycji mięsa, ale po pierwszym pieczeniu powinna mieć 77 stopni - użyj specjalnej sondy termicznej). Po - wyjmij mięso z piekarnika i pozwól mu lekko ostygnąć, usuwając nadmiar tłuszczu, jeśli chcesz.

Następnie obtoczyć łososia w bułce tartej i ponownie włożyć do piekarnika na 10 minut w temperaturze 225 stopni (aby powstała chrupiąca skórka). Soczysta pieczona szynka jest uważana za główne danie na fińskim stole podczas świąt zimowych.

pudding świąteczny

Robienie puddingu na Boże Narodzenie to stara angielska tradycja. Przepis ten jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Już w średniowieczu Anglicy przygotowywali się do świąt i gotowali ten pyszny świąteczny pudding dzień wcześniej. Proces przygotowania świątecznego puddingu nie jest wcale taki prosty - zajmuje praktycznie cały dzień. Ale kiedy już spróbujesz nowego i oryginalnego dania, warto ????.

Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 175 g mąki, tyle samo bułki tartej, brązowego cukru, masła i 2 jajka. Owocowe nadzienie przygotowuje się osobno: potrzebne są wszystkie rodzaje suszonych owoców (sułtanki, kandyzowane wiśnie, mieszanka posiekanych skórek, różne rodzaje orzechów, cynamon, goździki, skórka z jednej cytryny i alkohol: 100 mililitrów brandy, 4 łyżki imbirowego (innego) wina lub sok pomarańczowy. Wymieszać składniki i zalać sokiem (winem) i pozostawić do zaparzenia na 1 noc.

Na ciasto wymieszaj okruchy i mąkę, wmieszaj masło, dodaj jajka, cukier i gotowe nadzienie owocowe. Wysmarować formę i umieścić w niej masę budyniową. Przykryć folią, zabezpieczyć sznurkiem i gotować na parze przez 6 godzin. Po tym czasie ostudzić budyń i odstawić w chłodne, suche miejsce na co najmniej 1 tydzień. Ma to na celu umożliwienie budyniowi pełnego "dojrzewania". Kiedy minie wymagany czas, umieścić budyń w pojemniku w dużym rondlu z zimną wodą i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.

Przed podaniem powierzchnię puddingu skrapia się koniakiem i podpala. Efekt jest niesamowity. Twoi goście z pewnością docenią ten wysiłek.

Gęś z jabłkami

Gęś przyrządza się na Boże Narodzenie w wielu krajach: w Danii, Szwecji, Niemczech... Przepisy w tych krajach różnią się nieco, podobnie jak przybranie, które towarzyszy mięsu. Oto tradycyjny i klasyczny przepis na pieczoną gęś z jabłkami.

Dla dużej rodziny potrzebny będzie duży ptak - gęś, około 3 kilogramów. Należy przygotować 1 kg zielonych twardych jabłek z kwaskowatą skórką. Gęś myjemy, nacieramy wewnątrz i na zewnątrz przyprawami: pieprzem czarnym i białym, papryką i solą.

Jabłka umyć, pokroić na duże plastry i włożyć do środka ptaka. Przymocuj wierzch ptaka drewnianymi szpikulcami, aby sok z jabłek nie wylał się podczas gotowania. Umieść ptaka w rękawie do pieczenia i włóż go do głębokiej brytfanny, zalewając wodą.

Woda powinna całkowicie odparować do końca gotowania. Piec gęś przez 1,5 do 2 godzin - sprawdzić nożem lub łopatką, czy jest upieczona. Mięso powinno być bardzo delikatne i soczyste, a aromat wydobywający się z piekarnika wprowadzi Cię w świąteczny nastrój. ????

Pierniczki

Ten przepis jest świątecznym klasykiem dla wielu krajów na całym świecie. Pierniczki, czy też pierniki, jak je nazywamy, są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Przepis na biszkopt nie jest skomplikowany. Najpierw trzeba przesiać 300 g mąki z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę zmielonych goździków, imbir - 1 łyżeczkę suszonego i świeżego posiekanego, cynamon i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Podzielić masę na 2 równe części. Osobno przesiać kakao (do smaku). Następnie weź 100-150 gramów miękkiego masła, dodaj 1 jajko i starty imbir oraz 200 gramów cukru; wymieszaj składniki mikserem. Dodaj 2 równe części mieszanki: jedną do mąki czekoladowej i jedną do mąki białej. Zagnieść oba kawałki ciasta razem (konsystencja powinna być "twarda"), zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Gdy czas minie, wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je i wycinamy pierniczki specjalnymi foremkami. Ułóż je na blasze i piecz w nagrzanym piekarniku (140 stopni) przez 10-15 minut.

Jeśli chcesz, możesz przygotować krem do piernika: ubij białko z 1 jajka ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając. Pierniki udekorować kremem i wstawić do piekarnika, aby stwardniały na 2-3 minuty (w temperaturze 100 stopni).

Grzane wino

Nie zapomnieliśmy też oczywiście o tradycyjnym zimowym napoju rozgrzewającym - grzanym winie. Do wyboru jest całkiem sporo przepisów. Proponujemy przygotować klasyczny przepis na grzane wino.

Użyj półwytrawnego lub wytrawnego czerwonego wina. Unikaj zbyt mocnego alkoholu, ponieważ może on wydzielać nieprzyjemny zapach podczas parzenia. Potrzebne będzie około 400 ml czerwonego wina, skórka z cytrusów, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 lub 2 łyżki cukru, 0,5 łyżeczki imbiru, laska cynamonu (1-2 sztuki), 3 goździki i 2 kwiaty laurowe.

Wybierz dużą patelnię z grubym dnem (garnek), wlej z niej wino i podgrzewaj na małym ogniu. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i cukier (ewentualnie miód). Wymieszaj, przykryj i pozwól napojowi dobrze się rozgrzać, ale nie doprowadzaj do wrzenia.

Na koniec zdejmij garnek z ognia, dodaj skórkę z pomarańczy lub cytryny (mandarynki) i ponownie przykryj pokrywką i pozostaw napój do zaparzenia na około 15 minut. Przed podaniem przecedzić grzane wino przez drobne sito.

Powyższe potrawy i napój są miłym dodatkiem do świątecznego stołu. Nie tylko rozjaśnią one Twoje menu, ale także zachwycą smakiem Twoich gości i bliskich. Życzymy Państwu smacznych i przytulnych świąt!

Czy podobał Ci się artykuł?

0 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się za pośrednictwem mediów społecznościowych

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy