Jaka temperatura powinna panować w lodówce i jak osiągnąć odpowiednie wartości?

 Poziom temperatury w lodówce jest o wiele ważniejszy niż może się to wydawać na pierwszy rzut oka. Decyduje ona o tym, jak długo będzie trwał pokarm, a tym samym o zdrowiu Twojego przewodu pokarmowego. Co więcej, temperatura w lodówce wpływa na zużycie energii i żywotność samego urządzenia. Problem polega jednak na tym, że każdy produkt ma swoją własną idealną temperaturę przechowywania. Jak więc idealnie ustawić temperaturę w lodówce i sprawić, by żywność pozostała świeża jak najdłużej? Dowiedz się więcej w tym artykule.

Optymalna temperatura w lodówce

Za optymalną temperaturę można uznać taką, przy której w lodówce wytwarza się odpowiedni mikroklimat, a żywność jest przechowywana przez długi czas, zachowując w swoim składzie przydatne substancje. Jaką więc temperaturę powinna mieć lodówka? Średnia dopuszczalna temperatura to zakres od +2 do +4 stopni Celsjusza. Ale nie spiesz się, aby zamknąć przeglądarkę i uruchomić do panelu sterowania lodówki. Przeczytaj artykuł do końca, aby poznać wszystkie niuanse przechowywania żywności i niezbędne warunki temperaturowe.

Karta przechowywania żywności

Przyjrzyjmy się najczęstszym produktom spożywczym, temperaturze wymaganej do ich dobrego przechowywania oraz przeciętnemu okresowi przydatności do spożycia.

Należy pamiętać, że każdy produkt jest inny. Na przykład niektóre owoce egzotyczne, takie jak banany i mango, nie powinny być przechowywane w lodówce, ponieważ w niskich temperaturach czernieją. Zawsze zwracaj uwagę na datę ważności, która jest podana na opakowaniu. Często producenci podają zakres temperatur, poniżej którego produkty będą przechowywane przez dłuższy czas.

Temperatury w różnych częściach lodówki

Podczas ładowania żywności do lodówki warto nie tylko odpowiednio ustawić temperaturę ogólną, ale również zadbać o wybór odpowiedniego miejsca wewnątrz urządzenia. Nowoczesne lodówki są podzielone na różne sekcje, z których każda będzie miała inną temperaturę. Załóżmy, że wybierzesz temperaturę +3 stopnie. Zastanów się, ile stopni będzie miała Twoja lodówka w tym konkretnym przypadku i jak będą się różnić warunki przechowywania.

Wyłączając zamrażarkę, najzimniejsza będzie górna półka, czyli miejsce przy tylnej ścianie urządzeń. Tutaj, poziom temperatury będzie +1...+2 ℃, który jest idealny do przechowywania mięsa, ryb i różnych półproduktów.

Na środkowych półkach lodówki temperatura waha się od +2 do +4℃. Można i należy tu przechowywać produkty mleczne, a także wędliny, chleb i niektóre owoce.

Jaka jest temperatura w lodówce, a konkretnie na jej półkach na zawiasach (balkonikach)? Z indeksami temperatur od +4 do +9 stopni Celsjusza, miejsce to zyskuje status najcieplejszego w każdej lodówce. Na półkach w drzwiach można przechowywać różne sosy i napoje.

Jeśli Twoja lodówka ma "strefę świeżości", nie krępuj się załadować tam ziół, warzyw i nieegzotycznych owoców. Temperatura w tej strefie wynosi +4 ... +7 stopni.

Temperatura komory zamrażania

Jaka jest optymalna temperatura w zamrażarce? Odpowiedź na to pytanie zależy od tego, jak bardzo zajęta jest zamrażarka i jak często jej używasz. Jeśli w zamrażarce nie ma zbyt wiele miejsca i nie używasz jej zbyt często, temperatura nie powinna przekraczać -14 stopni. Czy używasz swojej zamrażarki i uzupełniasz zapasy często? Zmniejsz temperaturę wewnątrz do 20-25 stopni poniżej zera.

Za średnią optymalną temperaturę dla zamrażarki uważa się -18 stopni Celsjusza. Najniższa temperatura zamrażarki występuje kiedy twój chłodnia jest w szybkim lub super-zamrażającym trybie. W tym przypadku poziom temperatury może osiągnąć 30 stopni poniżej zera.

Jak mogę sprawdzić temperaturę w mojej lodówce?

Aby upewnić się, że lodówka działa sprawnie i zrozumieć, czy w środku jest wystarczająco dużo zimna do przechowywania żywności wysokiej jakości, należy zmierzyć temperaturę wewnątrz urządzeń. Nowoczesne modele z elektronicznym modelem sterowania znacznie upraszczają proces pomiaru temperatury: tryb temperatury w takich lodówkach jest pokazywany na wyświetlaczu, a ty możesz wybrać żądaną temperaturę z dokładnością do jednego stopnia za pomocą jednego dotknięcia palca.

Ale co zrobić, jeśli Twoje urządzenie nie jest wyposażone w elektronikę? Wystarczy zwykły termometr do pomiaru temperatury powietrza. Umieść urządzenie na suchym talerzu i pozostaw na kilka godzin na środkowej półce lodówki. Aby zmierzyć temperaturę na pierwszej półce lub w zamrażalniku, wystarczy przesunąć termometr w odpowiednie miejsce w lodówce.

Jeśli używasz specjalnego termometru przeznaczonego do lodówek i zamrażarek, postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Zazwyczaj takie termometry umieszcza się w szklance z wodą i tymczasowo umieszcza na środkowej półce lodówki lub po prostu przyczepia termometr do boku urządzenia.

Jak ustawić temperaturę w lodówce?

Sterowanie trybem temperatury zależy od modelu lodówki. W urządzeniach elektromechanicznych, aby osiągnąć pożądany efekt należy przekręcić specjalne pokrętło, a w lodówkach z elektronicznym panelem sterowania wystarczy dotknąć czujnika lub nacisnąć kilka przycisków.

Aby prawidłowo ustawić temperaturę, należy zapoznać się z instrukcją obsługi urządzenia. Zazwyczaj producenci radzą, aby ustawić średnią temperaturę, aby żywność w środku nie psuła się, a obciążenie sprężarki nie było zbyt duże. Przyjrzyjmy się kilku modelom lodówek i sposobom regulacji temperatury na ich przykładzie.

LG z obsługą dotykową

Porozmawiamy o modelach wyposażonych w dotykowy panel sterowania. Wystarczy otworzyć i zamknąć drzwi lodówki, aby zobaczyć rzeczywiste wartości temperatury. Standardowa temperatura na półkach lodówki to +3 stopnie, a wewnątrz zamrażarki producent sugeruje ustawienie średniej temperatury na -20 stopni. Temperatura może być zmieniana poprzez proste naciśnięcie jednego przycisku w górnej części panelu sterowania.

ATLANT z ręczną automatyką

Temperatura w komorze zamrażania i komorze chłodzenia w modelach z ręczną automatyką jest regulowana za pomocą specjalnych rolek. Regulatory mają numery od 1 do 7, gdzie 1 oznacza najwyższą temperaturę, a 7 - najniższą. Żądaną temperaturę można ustawić po prostu obracając pokrętłami. W środku, pomiędzy rolkami, znajduje się zazwyczaj przycisk do aktywacji szybkiego zamrażania, a na przednim panelu znajduje się wskaźnik podwyższonej temperatury w zamrażarce. Jeśli temperatura w komorze zamrażarki wzrasta, a wskaźnik świeci się na czerwono przez dłuższy czas, jest to powód do sprawdzenia lodówki pod kątem usterek.

Przydatne zalecenia

Optymalna temperatura w lodówce to dobra rzecz, ale aby urządzenia służyły Ci jak najdłużej, a żywność pozostała świeża, musisz przestrzegać tych prostych zasad.

  • Nigdy nie wkładaj jedzenia do lodówki, gdy jest jeszcze gorące. Postaraj się szybko dostać jedzenie, na które masz ochotę i natychmiast zatrzaśnij drzwi. Należy pamiętać, że "strefa świeżości" brudzi się najszybciej i dlatego wymaga więcej pielęgnacji. Maksymalnie niskie temperatury w zamrażarce i komorze chłodziarki zbytnio obciążają sprężarkę, co może spowodować awarię lodówki. Dlatego znacznie lepiej jest ustawić tryb średniej temperatury, a w razie potrzeby korzystać z trybów szybkiego i superszybkiego zamrażania. Jeśli lodówka jest wyposażona w ręczne sterowanie, nie należy obracać pokrętła zbyt gwałtownie. Dokonuj małych, stopniowych zmian poziomu temperatury. Nie zapominaj o ręcznym rozmrażaniu lodówki, jeśli nie posiada ona funkcji samoczynnego lub automatycznego rozmrażania.

Optymalna temperatura w lodówce i staranne użytkowanie urządzenia przedłuży jego żywotność i pomoże zachować idealną świeżość żywności.