Pielęgnacja multicookera i 5 przepisów na pyszne dania

Pokaż treść

  1. Obudowa i element grzejny
  2. Miska
  3. Okładka
  4. Zawór uwalniania pary i tacka ociekowa
  5. Wysuszona pozostałość
  6. Bonus: 5 pysznych przepisów
  7. Goulash
  8. Gulasz warzywny
  9. Faszerowane papryki i kiełbaski
  10. Kukurydza gotowana na parze
  11. Cupcake

Z multicookerem, jak z każdym innym urządzeniem kuchennym, należy obchodzić się ostrożnie. Dodatkowym atutem jest fakt, że mechanizm nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Nie oznacza to jednak, że urządzenie może być eksploatowane bez przerwy, bez zagłębiania się w zasady jego pielęgnacji, które są obecne. Mówimy o okresowym czyszczeniu multicookera z brudu, ponieważ jeśli tego nie zrobisz, nie da się uniknąć uszkodzeń.

Obudowa i element grzejny

Nie da się dbać o multicooker bez jego umycia. Aby to zrobić, będziesz potrzebował specjalnych produktów, które są dziś łatwe do kupienia. Nie należy jednak wybierać do urządzenia materiałów ściernych, proszków ani ostrych środków chemicznych do czyszczenia - istnieje ryzyko uszkodzenia piekarnika. Ta sama ściereczka lub gąbka nie powinna być używana jako twarda, np. ściereczka z mikrofibry, aby nie uszkodzić elementów roboczych. Najczęściej używanym środkiem do mycia naczyń są środki czystości, nie zaleca się stosowania rozpuszczalników!

Na początku odłączyć multicooker od sieci elektrycznej. Jeśli gotowałeś w nim, poczekaj, aż misa i grzałka ostygną. Następnie przystąpić do czyszczenia obudowy z kurzu. Najlepsze są ściereczki z mikrofibry, ponieważ doskonale czyszczą i nie pozostawiają smug.

Bardzo często zdarza się, że do korpusu multicookera dostaje się woda. Raczej nie powinno się to zdarzyć, ale jeśli płyn już tam jest, wykonaj następujące czynności:

  • Obróć i delikatnie potrząśnij urządzeniem we wszystkich kierunkach z elektroniką skierowaną do góry, aby woda nie kapała na elektronikę;
  • osuszyć dostępne powierzchnie ściereczką lub ręcznikiem papierowym;
  • Dla jeszcze lepszego efektu można suszyć piekarnik suszarką do włosów, ale należy unikać przedostawania się wody do elektroniki;
  • pozostawić w mikrofalówce na 24 godziny, aż wszystko będzie całkowicie suche.

Następnie urządzenie jest rozbierane na części składowe, usuwane są pokrywa, zbiornik, pochłaniacz wilgoci, a także zawór pary i element grzewczy. To ostatnie wymaga szczególnej uwagi.

Element grzejny znajduje się na spodzie urządzenia i bardzo ważne jest, aby zawsze pozostawał czysty. Podczas zdejmowania patelni lub wkładania do niej potraw do gotowania, małe cząstki spadają na element grzejny. Nie jest rzadkością, że zawartość patelni spływa i powoduje gromadzenie się sadzy, gdy patelnia dochodzi do wrzenia. W takim przypadku prawidłowa konserwacja multicookera jest następująca: należy przetrzeć dno i ścianki multicookera szmatką uprzednio zmoczoną w wodzie. Spróbuj również usunąć wszystkie resztki jedzenia, tłuszcz, kamień, które mogłyby porysować miskę, a następnie wytrzyj wszystko jeszcze raz suchą szmatką. W przypadku silnych zabrudzeń, których nie można usunąć przy użyciu zwykłej wody, należy wyczyścić grzejnik octem.

Miska

Tak więc obudowa i grzałka są już w porządku. Następna jest miska. Niezależnie od modelu multicookera, jego misa jest zawsze wyjmowana i czyszczona oddzielnie. Pojemnik w nowoczesnych urządzeniach pokryty jest specjalną warstwą nieprzywierającą (ceramiczną, teflonową), dlatego należy go dokładnie czyścić - najlepiej ręcznie. Albo na specjalnym trybie w zmywarce. Pomimo trwałości powłoki, małe odpryski są bardziej prawdopodobne, jeśli miska jest zaniedbana. Wyczyść miskę ręcznie, używając miękkiej gąbki i płynu do mycia naczyń, ale nigdy sody oczyszczonej!

Wiele osób zastanawia się, jak dbać o multicooker, jeśli na misie zgromadził się tłuszcz i nie domywa się ona dobrze? Proste. Weź miskę i namocz ją w wodzie na kilka godzin, po czym tłuszcz zejdzie z niej z łatwością.

Teflonowe naczynia również nie muszą być myte za pomocą ściernych szczotek i nadmiernej siły, ale raczej delikatnie z miękkimi szmatkami. Dozwolone jest mycie w zmywarce, ale tylko w bardzo delikatnym cyklu. A jeszcze lepiej, żeby w ogóle nie podejmować takich działań. Nie należy również myć patelni, gdy jest jeszcze gorąca.

Ważne: Przed włożeniem pojemnika z powrotem do multicookera, upewnij się, że nie ma na nim kropli wody: misa jest umieszczona na górze grzałki i może się spalić, jeśli wejdzie w kontakt z wodą. Lepiej jest poświęcić więcej czasu i wysuszyć pojemnik, niż później musieć zajmować się kosztownymi naprawami.

Pokrywa

Podczas gdy w starszych modelach multicookerów górna część nie jest zdejmowana, w większości nowych urządzeń funkcja ta jest zapewniona, co jest wygodne podczas czyszczenia.

Podobnie jak inne części, pokrywę można czyścić za pomocą detergentu kuchennego, takiego jak żel do naczyń lub mydło. Przetrzyj go miękką flanelą, osusz papierowym ręcznikiem i odłóż na miejsce. Multicookery z nieruchomą pokrywą są czyszczone w specjalny sposób. Doświadczeni użytkownicy wykonują następujące czynności.

  • Do szklanki wlewamy wodę i dodajemy odrobinę soku z cytryny (wystarczy jeden plasterek). Cytrusy mają doskonałe właściwości oczyszczające.
  • Włączyć multicooker w tryb gotowania na parze (na 15 minut). Tłuszcz i inne zanieczyszczenia staną się bardziej miękkie, po czym będą łatwe do spłukania z pokrywy. Ponadto, pozostanie przyjemny zapach, który pokona wszystkie smrody.

Niektórzy smakosze używają kawałka imbiru zamiast cytryny - nie ma dużej różnicy, najważniejsze jest to, że wynik jest doskonały i zaprogramowany.

Zawór upustowy pary i pochłaniacz wilgoci

Kiedy główne części multicookera są już umyte, przechodzimy do części drugorzędnych. Pierwszą rzeczą, którą należy sprawdzić jest zawór pary. Jego zadaniem jest odprowadzanie nadmiaru pary i gazów, które powstają podczas gotowania. Jeśli nie zostanie to zrobione, otwór w końcu zostanie zatkany. I co z tego? Ulubione kaszki i mleko będą "uciekać". Zawór odprowadzania pary należy czyścić po każdym cyklu gotowania. Środek do mycia naczyń lub inny środek czyszczący o działaniu odtłuszczającym może łatwo usunąć tłuste osady.

Aby utrzymać pokrywę multicookera w czystości, zainstalowano na niej pochłaniacz wilgoci. Zbiera on wszystkie skropliny. Po zakończeniu każdego gotowania należy wyjąć tacę i opłukać ją w wodzie.

Sucha pozostałość

To w zasadzie wszystkie wskazówki, jak dbać o multicooker po gotowaniu. Wykonuj je co jakiś czas, a Twój "pomocnik domowy" będzie maksymalnie przygotowany na nowe cykle. I będziesz zadowolony z jego działania. Tak czy inaczej, urządzenie to jest znacznie łatwiejsze w obsłudze niż taki sam piekarnik czy mikrofalówka. Traktuj go z należytą uwagą, a będzie regularnie zachwycać całą Twoją rodzinę smacznymi i zdrowymi posiłkami.

Bonus: 5 pysznych przepisów

Twój multicooker to przyjemność w użyciu - gotuje prawie bez udziału gospodyni i według dokładnego harmonogramu. Można w nim przyrządzić wszystko, od lekkiego śniadania po obfitą kolację.

Podążając za tematem multicookerów nie możemy nie zaproponować kilku ciekawych przepisów.

Goulash

To danie jest bardzo łatwe do przygotowania. Wśród gospodyń, jest uwielbiany, ponieważ można podnieść dowolne danie boczne do niego, odgrzać go w razie potrzeby i, co najważniejsze, każdy będzie pełny.

Składniki:

  • Schab wołowy - 700 g
  • Mąka - 2 łyżki.
  • Pasta pomidorowa - 4 łyżki.
  • Marchew - 1 łyżka.
  • Bulion wołowy - 2 łyżki.
  • Olej słonecznikowy - 3 łyżki.
  • Sól, pieprz.

Przygotować gulasz w następujący sposób.

  • Schab wołowy dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. W razie potrzeby usunąć nadmiar tłuszczu i skóry. Mięso pokroić w średnią kostkę.
  • Na dno multicookera wlewamy 2 duże łyżki oleju słonecznikowego.
  • Umieść mięso na patelni.
  • Włączyć tryb "Bake", zamknąć pokrywę multicookera. Włączyć na 20 minut.
  • Smażymy mięso przez 8 minut, następnie dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze 5 minut. Po tym czasie przełożyć na inną patelnię.
  • Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Obrać cebulę i marchewkę. Cebulę drobno posiekać, a marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wrzuć warzywa na patelnię i smaż przez kolejne 7 minut. Trzymaj pokrywkę na wierzchu.
  • Do garnka dodajemy upieczone mięso, pieprz, sól, przyprawy do smaku, wywar wołowy i koncentrat pomidorowy.
  • Wymieszaj wszystkie składniki i włącz tryb "Duszenie" na 1,5 godziny. Gulasz jest gotowy.

Gulasz warzywny

To danie najlepiej przyrządzać latem lub jesienią, kiedy w ogrodzie lub na targu jest mnóstwo świeżych warzyw. Wszystkie są gotowane w tej samej temperaturze i dlatego tak dobrze smakują. Spróbuj!

Składniki:

  • Papryka bułgarska - 1 szt.
  • Marchew - 2 szt.
  • Cebula - 2 szt.
  • Kapusta - 200 g
  • Ziemniaki - 5 szt.
  • Olej roślinny - 50 ml
  • Sól, pieprz.

Zabierzmy się do gotowania.

  • Wszystkie warzywa umyć, pokroić na kawałki. Nasmarować misę multicookera olejem roślinnym.
  • Włóż ziemniaki i kapustę do miski, dodaj 50 gramów oleju roślinnego i włącz tryb "Gulasz" na 20 minut.
  • Dodać cebulę, marchew, paprykę, sól i pieprz.
  • Włączyć w multicookerze tryb "Gulasz" na pół godziny. Gotowe danie można udekorować zielenią.

Papryki nadziewane kiełbasą

Tradycyjnie paprykę faszeruje się mięsem mielonym i ryżem, ale my proponujemy zrobić danie z odciśniętym mięsem i kiełbasą. To będzie bardzo smaczne i niezwykłe!

Składniki:

  • Mięso prasowane - 100 g
  • Kiełbasa - 100 g
  • Pomidor - 1 pomidor
  • Ryż - 70 g
  • Pół cebuli
  • Papryka słodka - 7 papryk
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Sos sojowy - 30 gr
  • Woda - 170 ml
  • Pasta pomidorowa - 3 łyżki.

Przygotować paprykę w następujący sposób.

  • Umyć paprykę, usunąć nasiona i rdzeń.
  • Ryż ugotować do miękkości, ostudzić, wymieszać z pokrojonym w kostkę mięsem i kiełbasą.
  • Drobno posiekać pomidora. Obrać cebulę i czosnek, posiekać. Do ryżu dodać pomidora, czosnek, paprykę i cebulę. Papryki napełnić farszem.
  • Wymieszać koncentrat pomidorowy, wodę i sos sojowy.
  • Umieść papryki w misie multicookera i zalej je mieszanką pomidorową. Nadziewać pomidora resztą farszu, usuwając rdzeń i nasiona.
  • Gotuj paprykę przez 1,5 godziny w trybie "Duszenie".

Instrukcje ze zdjęciami krok po kroku, jak przygotować danie w parowarze, można znaleźć w Internecie.

Kukurydza gotowana na parze

Czy kukurydza wróciła twarda i bez smaku? Ugotuj go "na parze", to takie szybkie i łatwe!

Składniki:

  • Kukurydza - 3-4 kalafiory;
  • woda;
  • Sól;
  • Masło.

Jak się przygotować

  • Kukurydzę obrać z liści, umyć, włożyć do naczynia do gotowania na parze.
  • Wlać wrzącą wodę do miski, włączyć tryb "Steam" na 25 minut.
  • Gotową kukurydzę posmarować oliwą, posolić i podawać. Kukurydza będzie bardzo miękka.

Muffin

zobacz nową ofertę w media-expert Kupuj tanio

Trochę słodyczy na deser. Zrób babeczkę w domu, szybko i smacznie.

Składniki:

  • Mąka - 2,5 szklanki;
  • Cukier - 1 szklanka;
  • Jajka - 4 jajka;
  • Margaryna kremowa - 160 gr;
  • Twarożek - 300 gr;
  • Proszek do pieczenia - 1 opakowanie (10 gr);
  • Skórka z 1 cytryny.

Proces gotowania

  • Wyjąć produkty na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Zagnieść margarynę i cukier.
  • Dodać twaróg, ubity w mikserze, a następnie wmieszać margarynę i cukier.
  • Dodajemy jajka i ubijamy mikserem, następnie dodajemy startą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i mąkę.
  • Całość wymieszać łyżką.
  • Przełóż do wysmarowanej tłuszczem miski i przełóż na patelnię.
  • Przełączyć na tryb pieczenia, uruchomić i piec przez 60 minut + 30 kolejnych minut.
  • Ciasto posypujemy cukrem pudrem, kroimy i podajemy z herbatą lub kisielem.

Bon appetit!

Czy podobał Ci się artykuł?

1 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy