Wskazówki dotyczące pielęgnacji piekarnika

Regularnie używamy piekarnika do gotowania, co oznacza, że brud i tłuszcz kapią na ścianki i wewnętrzną stronę drzwiczek. Oznacza to, że należy czyścić urządzenie zaraz po zakończeniu gotowania. Przyjrzyjmy się więc bliżej procesowi czyszczenia piekarnika.

1. Jeśli czyścisz piekarnik zaraz po pieczeniu, wystarczy umyć ściany i wewnętrzną stronę drzwiczek szmatką, ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. W przypadku uporczywych plam należy użyć specjalnego skoncentrowanego detergentu do czyszczenia urządzeń.

2. Jeśli Twój piekarnik posiada funkcję czyszczenia katalitycznego, nie będziesz musiał podejmować żadnych dodatkowych wysiłków. Takie piekarniki mają porowatą emalię wewnątrz. W porach tej emalii znajduje się specjalny związek chemiczny, a podczas pracy piekarnika na porach osadzają się cząsteczki tłuszczu. W wysokiej temperaturze smar ulega rozkładowi i zamienia się w sadzę. Będziesz musiał go po prostu wytrzeć.

3. Niektóre modele piekarników posiadają funkcję czyszczenia pyrolitycznego. Ten rodzaj czyszczenia nazywany jest również czyszczeniem automatycznym. Zasada tego czyszczenia polega na rozkładzie cząsteczek smaru w wysokiej temperaturze. Tylko w tym przypadku czyszczenie należy przeprowadzić oddzielnie, usuwając wszystkie ruszty i tace. Następnie należy wytrzeć powstałą sadzę wilgotną szmatką. Wadą takiego czyszczenia jest nieprzyjemny zapach, który wydziela się podczas procesu. W tym przypadku pomocny będzie wydajny okap w kuchni.

4. Istnieje również czyszczenie hydrolizą piekarnika - czyszczenie parą. Po zakończeniu procesu pieczenia należy wlać do blaszki niewielką ilość wody, dodać specjalne środki hydrolizujące i ponownie włączyć piekarnik. W tym procesie tłuszcz mięknie i spływa do wanny z wodą. Na koniec tego procesu wytrzyj ściany i drzwi piekarnika szmatką, aby usunąć resztki wody. Następnie pozostawić piekarnik otwarty do wyschnięcia.

Ważne: Do mycia ścian i drzwi nie używaj szorstkich gąbek loofah ani metalowych skrobaczek. Spowoduje to zarysowanie powierzchni urządzenia i tym samym skróci jego żywotność.

Porady dotyczące czyszczenia piekarników:

1. Do gotowania należy używać naczyń ceramicznych lub o ciemnym zabarwieniu: znacznie poprawia to wymianę ciepła, dzięki czemu gotowanie jest bardziej równomierne.

2. Rozgrzej piekarnik wcześniej, aby skrócić czas pieczenia.

3. Rozmrażanie z wyprzedzeniem: w ten sposób żywność jeszcze lepiej zachowuje swoje zdrowe właściwości.

4. Do szybkiego pieczenia użyj funkcji grill. Dzięki temu potrawy zyskają chrupiącą, złotą skórkę.

5. W trybie "turbo" z pracą wentylatora można doskonale przyrządzać wszelkie wypieki, a także gotować jednocześnie na kilku poziomach.

Aby zapoznać się z ofertą akcesoriów do piekarników, kliknij tutaj:

Akcesoria do piekarników