Zachowanie witamin: smaczne letnie przetwory

Lato powoli nas opuszcza. Choć to trochę smutne, ale ta pora roku hojnie obdarowała nas różnorodnymi owocami, warzywami i ziołami. Ci, którzy chcą zachować więcej witamin na zimę, zaczynają przygotowywać produkty sezonowe: warzywa w puszkach, gotować dżem owocowy, zamrażać zioła i tak dalej. Chcielibyśmy podzielić się z Wami kilkoma oryginalnymi przepisami na przetwory na zimę - być może jeszcze ich nie próbowaliście ????.

Dżem marchewkowy

Marchew jest warzywem dość słodkim w smaku i stanowi doskonałe danie deserowe. Proponujemy wypróbować przepis na oryginalny i niesamowicie pyszny dżem.

Będziesz potrzebować:

  • 1 kg dużych słodkich marchewek (z małym rdzeniem);
  • 1 kg cukru;
  • kwas cytrynowy;
  • wanilina;
  • kardamon.

Marchew należy umyć i obrać. Następnie - drobno posiekać (zetrzeć na drobnej tarce). Można to łatwo zrobić za pomocą przystawki do tarki w maszynce do mięsa - oszczędzasz więc czas i własny wysiłek.

Startą marchew gotować przez około 5 minut we wrzącej wodzie (4 szklanki). Następnie należy oddzielić połowę płynu i do pozostałej wody dodać 1 kg cukru. Gotować na wolnym ogniu, regularnie mieszając, aż cukier się rozpuści, a syrop zacznie tężeć. W tym momencie marchewki powinny stać się półprzezroczyste, a co za tym idzie bardzo miękkie. Pod koniec procesu (5 minut przed gotowością) dodajemy 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego, szczyptę kardamonu i wanilii. Dżem dokładnie mieszamy i gdy będzie gorący przelewamy do słoików (oczywiście wcześniej przygotowanych do puszkowania) i szczelnie zamykamy. Słoiki (i pokrywki) najwygodniej sterylizować za pomocą parowaru - trzymając je na koszu parowym przez około 5 minut. Dżem marchewkowy jest gotowy!

Dżem marchewkowy

Do konserwowania warzyw najczęściej wykorzystuje się pomidory i ogórki - są to najczęściej spotykane produkty. Przepisy, które zostaną opisane poniżej są oryginalne i niestandardowe w smaku.

Cukinia z puszki o smaku ananasa

Cukinia - nic dziwnego, można powiedzieć. Ale cukinia, która smakuje jak ananas, to coś niezwykłego. I będzie naprawdę pysznie, uwierzcie mi ????.

Do tego przepisu będziesz potrzebować:

  • Kilka dużych cukinii - 2-3 szt;
  • 1 kg żółtych czereśni;
  • 600 gr. cukru;
  • Woda - 3 litry;
  • 5 łyżeczek kwasu cytrynowego;
  • 10 goździków.

Najpierw należy umyć i obrać cukinie. Używając kompaktowej obieraczki, będzie to bardzo przydatne. Następnie kroimy cukinie na średniej wielkości krążki i wycinamy rdzeń. Powinno się okazać, że są to "obrączki". (Forma nie jest istotna - cukinie można również pokroić w kostkę).

W wysterylizowanych słoikach (sterylizacji można dokonać za pomocą parowaru lub parowaru) układamy krążki cukinii, w pusty środek wkładamy umytą alychę i kilka goździków. (Jeśli cukinie są pokrojone w kostkę, po prostu wymieszaj je z produktami. Oczywiście śliwki wiśniowe również należy umyć).

Zostało tylko trochę ????. Przygotować syrop do puszkowania. Rozpuść cukier i kwasek cytrynowy w wodzie i doprowadź płyn do wrzenia. Syrop wlewamy do słoików z cukinią i alychą i przykrywamy pokrywką (nie "zwijamy"). Ostatnim krokiem jest sterylizacja słoików (20 minut). Najlepiej zrobić to w misie multicookera - zaoszczędzi to czas. Zamknij szczelnie słoiki, odwróć je do góry dnem z założoną pokrywką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Oryginalne cukinie o smaku ananasowym są już gotowe! Twoi goście będą mogli docenić smaczną przekąskę podczas Sylwestra ????

Cukinia z puszki o smaku ananasa

Zielenina na zimę

Zieleninę można konserwować na kilka sposobów.

№1 - zamrożony

Posiekaj czyste i suszone zioła (koperek, pietruszkę, zieloną cebulę, bazylię itp.) za pomocą rozdrabniacza lub po prostu posiekaj je drobno; włóż je do pojemnika lub specjalnych torebek do zamrażarki i włóż do zamrażarki. W ten sposób zachowuje się 90% witamin zawartych w ziołach.

#2 - olejowane zieleniny w formach

Metoda ta jest bardzo popularna wśród włoskich gospodyń domowych. Zieleninę należy również dokładnie umyć i osuszyć, włożyć do małych foremek (można użyć foremek do lodu) lub słoików. Zalej zioła olejem (możesz użyć oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego). Jeśli chcesz, możesz dodać szczyptę soli. Włóż naczynie do lodówki na dolną półkę (nie zamrażaj).

№3 – zioła suszone

Można też ususzyć garść dowolnych ziół. Suszone zioła są idealne do stosowania w zupach, sałatkach i dodatkach do dań. Do przetworów zioła należy umyć, dokładnie osuszyć i posiekać. Proces suszenia jest łatwy z pomocą suszarki do owoców i warzyw.

Zielenina w oleju

Kawior warzywny

Nie musisz kupować kawioru z cukinii i innych warzyw w sklepach - o wiele przyjemniej i zdrowiej jest zrobić własny kawior w domu. Oto przepis na kawior warzywny do konserwowania. Będziesz potrzebować:

  • Cukinia młoda - 0,5 kg;
  • Bakłażany - 0,5 kg;
  • Papryka słodka - 0,5 kg;
  • Cebula - 0,5 kg;
  • Pomidory - 1,5 kg;
  • Marchew - 0,5 kg (opcjonalnie);
  • Czosnek (młody jest lepszy) - kilka ząbków;
  • Ocet - 1 łyżeczka;
  • Olej słonecznikowy - 2-3 łyżki stołowe;
  • Przyprawy - sól, pieprz.

Ten przepis na kawior na pewno pokochasz swoich bliskich, ponieważ połączenie smaków, które zostaną uzyskane w wyniku gotowania, nie pozostawi nikogo obojętnym.

Przejdźmy więc do gotowania. Wszystkie warzywa powinny być umyte i obrane / obrane / posiekane. Warzywa pokroić w średnie plasterki, marchew zetrzeć na tarce. Wszystkie warzywa (oprócz cebuli, marchewki i czosnku) włożyć do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku przez około pół godziny. W tym samym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem i podsmażamy na niej cebulę i marchewkę do miękkości.

Wyjmij pieczone warzywa z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Odtłuścić pomidory. Przetrzeć wszystkie składniki przez maszynkę do mięsa. Gotową mieszankę warzyw włożyć do rondla z grubym dnem, dodać olej słonecznikowy i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ocet i dusić jeszcze chwilę, ciągle mieszając.

Przełożyć kawior do przygotowanego naczynia (poprzez obróbkę termiczną) i szczelnie przykryć. Odwróć słoiki z kawiorem i przykryj ciepłym kocem do całkowitego ostygnięcia. Wspaniałe przetwory na zimę są już gotowe ????. Ten przepis jest również godny uwagi ze względu na zachowanie zdrowotnych właściwości i witamin zawartych w warzywach.

Kawior warzywny

Suszone owoce i warzywa

Suszyć można również różne owoce i warzywa. W tym celu wygodnie jest użyć specjalnego dehydratora. Suszyć można prawie wszystko: jak już wspomnieliśmy - zioła, grzyby i cukinię, pomidory i paprykę. Warzywa powinny być uprzednio umyte, obrane i pokrojone w plasterki.

Również owoce można łatwo wysuszyć: śliwki i gruszki, jabłka i morele... prawie wszystkie owoce można w ten sposób wysuszyć. Gdzie można wykorzystać suszone owoce? Wszędzie! W zupach i sałatkach, gulaszach warzywnych i deserach. Najważniejsze jest, aby być pomysłowym, a Twoja rodzina doceni wysiłek ????.

Suszarka do owoców i warzyw Saturn ST-FP0112

Zamrażanie

Na koniec warto wspomnieć o mrożeniu jagód i owoców. Nie będziemy tu wyodrębniać osobnych kategorii, warto wspomnieć jedynie o zasadzie zamrażania i przechowywania.

Takie jagody i owoce jak porzeczki, winogrona, morele i inne powinny być dokładnie umyte i wysuszone przed zamrożeniem. Wygodnie jest zamrażać w specjalnych kompaktowych pojemnikach, aby jagody nie "gniotły się". Szklane pojemniki są lepsze, ponieważ plastik nie ma dobrego "wpływu" na żywność.

Do zamrażania używaj zamrażarek z obszernymi szufladami i systemem No Frost. System ten zamraża żywność "bezszronowo" za pomocą zimnego powietrza.

Najlepiej, aby lodówka miała funkcję "szybkiego zamrażania" - jest ona przeznaczona specjalnie do zamrażania owoców i warzyw na dłuższy czas. "Szybkie zamrażanie zachowuje wszystkie zdrowe witaminy i właściwości żywności oraz zachowuje jej strukturę po rozmrożeniu.

Mrożone owoce jagodowe, owoce i warzywa

Robienie letnich przetworów przy użyciu nowoczesnej technologii jest szybkie i łatwe. W zimnej porze roku możesz cieszyć się naturalnym smakiem warzyw, owoców i ziół oraz odżywiać swój organizm witaminami, których tak brakuje zimą.

Miłego gotowania i smacznego posiłku ????

Czy podobał Ci się artykuł?

0 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się za pośrednictwem mediów społecznościowych

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Dotychczas brak komentarzy