Zasady użytkowania sokowirówki
Świeżo wyciśnięty sok jest tak pyszny i wzbogacony o witaminy, że jest szczególnie przydatny rano. A żeby uzyskać ten naturalny produkt, kupujemy sokowirówkę. Dzięki temu urządzeniu proces pozyskiwania soku jest całkowicie nieskomplikowany. Należy jednak zwrócić szczególną uwagę na procedurę pielęgnacji.
Dokładnie wyczyść sokowirówkę
Kwestia czyszczenia sokowirówki po użyciu powinna być traktowana poważnie. Dlaczego? Ponieważ przede wszystkim ma to wpływ na nasze zdrowie: zużyte produkty odpadowe mogą stanowić pożywkę dla bakterii i pleśni. Również odpowiednia pielęgnacja sokowirówki zapewni długą żywotność urządzenia.
Aby umyć sokowirówkę, należy najpierw rozebrać ją na części.
1.
Każdą część należy umyć w ciepłej wodzie przy użyciu szmatki lub flaneli.2.
Zwróć szczególną uwagę na kratkę - wyczyść ją za pomocą szczotki, która zwykle jest dostarczana wraz z urządzeniem.3.
Po każdym użyciu urządzenia wytrzyj korpus, przyciski i gumowe wypustki, aby usunąć wszelkie rozpryski soku lub cząstki ciasta.4. Jeśli sokowirówka wyposażona jest w funkcję samooczyszczania
, nie zastępuje ona mycia poszczególnych części. Proces samooczyszczania zakłada szybkie płukanie części roboczych podczas pracy. Niestety, ta metoda nie usuwa cząstek produktu znajdujących się w trudno dostępnych miejscach, dlatego sokowirówkę trzeba rozebrać i umyć ręcznie.Rób przerwy w pracy
Sokowirówka, jak każde inne urządzenie elektryczne, nie powinna pracować w trybie ciągłym. Aby sokowirówka służyła Ci produktywnie i wydajnie przez długi czas, rób przerwy w jej pracy. Maksymalny czas pracy sokowirówki wynosi 10 minut. Po krótkiej przerwie sokowirówka może być ponownie włączona.
Przygotuj jedzenie
Aby sokowirówka nie psuła się przez długi czas, konieczne jest gotowanie żywności. Oznacza to, że niektóre owoce i warzywa muszą być obrane i pozbawione pestek. Większe owoce należy pokroić na kawałki. Dzięki temu sokowirówka łatwiej "radzi sobie" z przetwarzaniem produktu, a drobne pestki nie zapychają filtra urządzenia.
Szczęściarze do sokowirówki
№1
Zdarza się, że plastikowe części sokowirówki odbarwiają się pod wpływem koloru używanej żywności. Aby temu zapobiec, za każdym razem po użyciu należy przetrzeć wszystkie części sokowirówki olejem roślinnym. Następnie części można umyć w normalny sposób w wodzie.
№2
Po zrobieniu świeżego soku, z produktów zostaje nam spora ilość ciasta. Zwykle go wyrzucamy, ale ciasto można wykorzystać do przygotowania różnych potraw.
Na przykład:
- Ciasto warzywne świetnie nadaje się do zup.
- Z ciasta warzywnego można zrobić placki - wystarczy dodać jajko, mąkę i przyprawy.
- Ciasto marchewkowe można wykorzystać do zrobienia naleśników marchewkowych, smacznego ciasta marchewkowego - wystarczy dodać, cynamon i cukier, mąkę i jajka. W ten sam sposób można wykorzystać pulpę owocową - do muffinów lub ciasteczek.
Aby zapoznać się z ofertą akcesoriów do sokowirówek, kliknij tutaj:
Akcesoria kuchenne
Czy podobał Ci się artykuł?
0 0 Zostaw komentarzZaloguj się przez media społecznościowe
Facebook Google lub
Zostaw komentarz