Jak wybrać suszarkę do owoców i warzyw?

Pokaż treść

  1. Typy suszarek
  2. Objętość, pojemność, liczba sekcji
  3. Materiał korpusu
  4. Temperatura
  5. Kontrola
  6. Wygodne funkcje
  7. Co może być suszone

zawartość:

WprowadzenieTypy
suszarekPojemność
, pojemność, liczba
sekcjiMateriał obudowyTemperaturaSterowanieKomfortowe


funkcjeCzym
można suszyć






Lato w pełnym rozkwicie - czas na pyszne jagody, różne owoce i warzywa. Chcesz zachować wszystkie ich witaminy i zdrowotne właściwości. Ale jak to zrobić, skoro sezon kończy się tak szybko? To proste - z łatwością możesz suszyć owoce i warzywa. Wiele gospodyń domowych robiło to za pomocą piekarnika i blachy, ale teraz jest o wiele wygodniejszy i szybszy sposób - suszarka elektroniczna. Obecnie wybór wśród nich jest dość szeroki. W tym artykule omówimy główne punkty, które są ważne przy wyborze tego urządzenia.

Rodzaje suszarek

Istnieją różne rodzaje suszarek - różnią się one sposobem działania: są modele na podczerwień i konwekcyjne. Co to za różnica?

Pierwszy typ działa w oparciu o promienie podczerwone

: powietrze w przestrzeni wewnętrznej, w której suszone są produkty, jest ogrzewane przez te promienie. W tym procesie z kawałków owoców i warzyw usuwany jest nadmiar wilgoci. Suszarka na podczerwień umożliwia szybsze suszenie, a żywność zachowuje swój kolor, aromat i witaminy. Ten typ suszarki jest droższy.

Suszarka na podczerwień

Suszarki konwekcyjne

pracują z gorącym powietrzem: ciepło wbudowane w sondę ogrzewa wnętrze suszarki, a wilgoć zawarta w produktach spożywczych odparowuje. Ten rodzaj suszenia jest wolniejszy. Niektóre modele suszarek mają wbudowany wentylator, który przyspiesza proces suszenia. Suszarki konwekcyjne są tańsze od pierwszego typu.

Suszarka konwekcyjna

Trudno jest jednoznacznie stwierdzić, który typ suszarki jest lepszy. Każdy rodzaj ma swoje zalety. W tym przypadku każdy użytkownik sam decyduje, co jest dla niego ważniejsze i praktyczniejsze.

Objętość, moc, liczba sekcji

Kolejnym najważniejszym kryterium wyboru suszarki jest jej objętość, od której bezpośrednio zależy i wydajność. Istnieją małe modele o pojemności od 4 do 5 litrów. Z reguły w takich suszarniach znajduje się około 5 sekcji

(tac). Znajduje się w sekcjach i suszonych produktach w plasterkach. Moc tych modeli jest odpowiednio mała - 200 - 300 watów.

Kompaktowa suszarka

Z reguły sekcje suszarni są przezroczyste - można łatwo obserwować proces suszenia. Najlepszym wyborem jest model suszarki z przezroczystą ryn ną. Dostępne są modele suszarek o pojemności 10-11 litrów

. W tym przypadku liczba tac waha się od 4 do 8, a moc od 450 do 600 W. Dzięki takiej suszarce można ugotować o wiele więcej owoców i warzyw na raz. Wymiary tych modeli są odpowiednio większe.

Suszarnia do materiałów sypkich

Przy wyborze suszarki należy również zwrócić uwagę na wysokość boków tacy. Dla cienkich plasterków produktów, niezbyt głębokie tace są odpowiednie, ale jeśli planujesz zrobić duże owoce i warzywa w całości, lepiej wybrać suszarkę z głębszymi tacami.

Materiał obudowy

Obecnie można znaleźć suszarki plastikowe i metalowe. Aby wybrać najlepszą opcję, musisz być świadomy kilku ważnych punktów:

  • Modele plastikowe są znacznie lżejsze i łatwiejsze do transportu i czyszczenia;
  • Metalowe modele są cięższe, ale mają zaletę lepszego suszenia: metalowe tace lepiej się nagrzewają i dłużej utrzymują ciepło, więc jedzenie schnie dokładnie i równomiernie. Koszt suszarek wykonanych z metalu jest wyższy niż modeli plastikowych.

Suszarka wykonana z tworzywa sztucznego

Ważne jest również, aby wiedzieć, że podstawa tac suszarki może być wykonana z siatki lub być solidna.
Siatkowe tace pozwalają gorącemu powietrzu przepływać znacznie lepiej, co ma sens. Tace z solidnym dnem

doskonale nadają się do suszenia materiału roślinnego, jak również do przygotowywania pojedynczych potraw, takich jak owocowe marshmallows, dressingi do zup/czosnków i inne smaczne przetwory.

Temperatura

Prawie wszystkie nowoczesne suszarki do warzyw i owoców umożliwiają ustawienie temperatury suszenia za pomocą regulatora. Są to modele z wbudowanym termostatem. Często w głowach użytkowników pojawia się pytanie: Jaką temperaturę należy ustawić do suszenia określonych produktów? Ważne jest, aby pamiętać, że poziom temperatury musi być ustawiony tak, aby jedzenie było "miękkie". W tym przypadku owoce i warzywa będą stopniowo "marnieć", a wszystkie ich użyteczne właściwości zostaną zachowane. Przy suszeniu np. jabłek wystarczy ustawić temperaturę na 70-75 stopni Celsjusza, a produkt będzie miękki i nie przesuszony.

Kontrole

Suszarnie mogą być sterowane mechanicznie lub elektronicznie

. Pierwszy typ wiąże się z regulatorem, który ręcznie ustawia poziom temperatury. Osobny przycisk włącza samą suszarkę.

Modele ze sterowaniem elektronicznym są droższe i zazwyczaj posiadają wyświetlacz i panel przyciskowy lub dotykowy. Wybór pierwszego lub drugiego rodzaju sterowania zależy wyłącznie od użytkownika, aby zapewnić, że suszarnia jest tak przyjazna dla użytkownika, jak to tylko możliwe.

Sterowanie mechaniczne

Wygodne funkcje

Suszarka do warzyw i owoców nie tylko spełnia swoją podstawową funkcję, jaką jest suszenie żywności, ale również posiada dodatkowe funkcje ułatwiające jej użytkowanie.

Timer

- ta wbudowana funkcja pozwala zaprogramować urządzenie na określony czas pracy. Zwykle maksymalny czas wynosi 48 godzin. Wyłącznik czasowy umożliwia wstrzymanie pracy suszarki, a następnie jej ponowne uruchomienie.

Automatyczne wyłączanie

jest przydatną funkcją, która zapewnia użytkownikowi swobodę. Nie ma potrzeby monitorowania procesu suszenia, aby sprawdzić, kiedy się zakończy. Dzięki tej funkcji suszarka wyłącza się automatycznie po zakończeniu pracy.

Zabezpieczenie

przed przegrzaniem - funkcja ta chroni urządzenie przed przegrzaniem, zapobiegając tym samym awarii suszarki.

Tryb zimnego powietrza

zapewnia równomierne i długotrwałe suszenie żywności bez jej wysuszania.

Co może być suszone

Wybierając suszarkę, wielu klientów zadaje sobie pytanie: jaką żywność można suszyć w suszarce? Odpowiedź jest prosta - prawie wszystko! Suszyć można nie tylko sezonowe owoce i warzywa, ale także jagody, zioła, a nawet mięso i ryby! Są to doskonałe przekąski.

Jak już wspomnieliśmy powyżej, możesz użyć suszarki do robienia farszu do zup, barszczu, marshmallows i wielu innych. To zależy od wyobraźni użytkownika ????

Suszoną żywność należy przechowywać w ciemnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Temperatura suszenia powinna wynosić od 0 do 10 stopni Celsjusza.

Szeroki wybór suszarek znajdą Państwo na naszej stronie internetowej

.

Czy podobał Ci się artykuł?

10 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się za pośrednictwem mediów społecznościowych

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Anastazja 12.01.2021

Osobiście nie miałem tego problemu przy zakupie, dostałem pierwszy w sklepie, nawet nie wnikałem w te wszystkie komplikacje. Ale teraz chcę wymienić moją starą suszarkę, ponieważ jest słaba i bardzo długo suszy. Teraz pozostaje pytanie: czy powinienem kupić mechaniczny czy elektronicznie sterowany? Słyszałem wiele o tym, że modele elektroniczne psują się jako pierwsze. Czy ktoś spotkał się z takim?

Reply Pokaż odpowiedzi (2) Carolina 12.01.2021

Myślę, że masz stare informacje, w tej chwili robią bardzo przyzwoite elektronicznie sterowane suszarki z gęstym plastikiem, które dosłownie w kilka dni dobrze wysuszą nawet marshmallows.

Reply Veronica Petrova 15.01.2021

W tym przypadku jest to kwestia przyzwyczajenia i wygody z Twojej strony. Osobiście lubię urządzenia z elektronicznym sterowaniem, podczas gdy mój mąż zszywa wszystko na mechanice, więc nie rozumie braku przycisku, powiedzmy, gdzie on zniknął)) Więc spójrz co jest twoim priorytetem, i tak, zgadzam się, że w tej chwili cała dobra i droga technika jest czysto elektronicznie sterowana i służy wiele, wiele lat.

Reply Olga Pawłowna 13.01.2021

Mam suszarkę na podczerwień, nie wiem ile ma lat, ale jest stara i działa lepiej niż nowe modele, chodzi o to, żeby zapytać czy można w niej suszyć mięso lub ryby? Próbowałam pomidorów, owoców, nawet grzybów, ale z mięsem nie miałam do czynienia. Chciałabym zobaczyć, co naprawdę mają do powiedzenia ludzie, którzy się na tym znają.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Antonina 14.01.2021

Oczywiście, że możesz! Z łatwością przygotujesz basturmę w ciągu jednego dnia, jeśli użyjesz suszarki na podczerwień. Trzeba jednak wcześniej przygotować mięso, a następnie wysłać je do suszenia. Osobiście moja jagnięcina wychodzi wspaniała suszona. To danie stało się już rodzinnym skarbem. Nie bój się eksperymentować.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Viktoriy18 15.01.2021

Wychodzi więc mięso suszone, a nie peklowane. Po drugie, mięso musi dojrzewać przez co najmniej dwa miesiące, bakterie muszą pracować, dzięki czemu produkt zyskuje ten nierealny smak. To są dwie duże różnice.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Antonina 16.01.2021

Nie wychodzę więc z taranką, ale z delikatnym mięsem, dosłownie peklowanym, nie suszonym. Nie będę się z Tobą nie zgadzać, w każdym razie wychodzi pysznie i oryginalnie, a nad tym, jak właściwie nazwać to danie, trzeba się jeszcze zastanowić.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Olga Pawłowna 17.01.2021

Rozumiem, że możesz użyć dowolnego mięsa, o ile dobrze je zamarynujesz przed suszeniem?

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Antonina 17.01.2021

Tak jest, róbcie, co chcecie.

Reply Nika Vlasova 17.01.2021

Nigdy nie rozumiałam, jak mogłam jeść suszone owoce, dopóki nie urodziłam dziecka i nie zastanawiałam się, jakie słodycze mogę mu podawać. W sklepach nie ma nic dobrego, a znalezienie czegoś naturalnego jest mało prawdopodobne. Kupiłam najprostszą suszarkę z trzema przegródkami i suszyłam jabłka, śliwki i morele. Jest świetny i bardzo smaczny, jak sam cukierek. Chciałabym też spróbować zrobić pianki marshmallows, czy ktoś może podzielić się przepisem?

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Polina 20.01.2021

Tak więc, to wszystko jest bardzo proste: zmielić swoje pożądane składniki i umieścić je w cienkiej kuli w suszarce, suszyć aż do gotowości, a następnie, gdy jeszcze świeże pokroić jak chcesz, I zamienił się w małych rurek. Owoce ubiłam blenderem, ale próbowałam też zmielić je na sitku - ta opcja jest odpowiednia dla bardzo małych dzieci, dzięki temu skórka nie będzie się łapać. Przepyszne.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Nika Vlasova 20.01.2021

Wow, aż tak łatwo? To jest to, czekam na sezon jabłkowy i wypróbuję. Dziękuję!

Reply Natalia 19.01.2021

Mam dwa lata jako suszarka Sensor SFD, nie mówiąc, że najbardziej wyrafinowany model, to około 1000 USD, ale suszy po prostu niesamowicie. Ponadto, może być bezpiecznie stosowany do produkcji jogurtu, to też jest przypadek do praktyki. Dla mnie, to między wszystkimi suszarki nie ma dużej różnicy, tylko producent, obecność dodatkowych przycisków. Dla mnie suszarka nie potrzebuje wiele, więc łatwo jest wybrać najprostszą.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Xu 21.01.2021

Co próbowałeś w nim suszyć? Bo moje sułtanki nawet nie wyszły, jakby zgniły, a nie wyschły...

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Natalia 22.01.2021

Prawdopodobnie źle przygotowałaś produkt, nie powinnaś moczyć go zbyt długo w wodzie, ponieważ jagody wchłaniają nadmiar wilgoci i potem trudno je wysuszyć. Wysuszyłam wszystko, ich ostatnie - jagodowe marshmallow (jest tacka z marshmallow). Jednak bardzo smaczne i zdrowe, świetna alternatywa dla słodyczy.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Xu 22.01.2021

Muszę spróbować, inaczej suszarka nudzi się w szafce od półtora roku.

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Natalia 23.01.2021

Powodzenia!

Reply