Jak wybrać suszarkę do owoców i warzyw?
Pokaż treść
- Typy suszarek
- Objętość, pojemność, liczba sekcji
- Materiał korpusu
- Temperatura
- Kontrola
- Wygodne funkcje
- Co może być suszone
zawartość:
WprowadzenieTypy
suszarekPojemność
, pojemność, liczba
sekcjiMateriał obudowyTemperaturaSterowanieKomfortowe
funkcjeCzym
można suszyć
Lato w pełnym rozkwicie - czas na pyszne jagody, różne owoce i warzywa. Chcesz zachować wszystkie ich witaminy i zdrowotne właściwości. Ale jak to zrobić, skoro sezon kończy się tak szybko? To proste - z łatwością możesz suszyć owoce i warzywa. Wiele gospodyń domowych robiło to za pomocą piekarnika i blachy, ale teraz jest o wiele wygodniejszy i szybszy sposób - suszarka elektroniczna. Obecnie wybór wśród nich jest dość szeroki. W tym artykule omówimy główne punkty, które są ważne przy wyborze tego urządzenia.
Rodzaje suszarek
Istnieją różne rodzaje suszarek - różnią się one sposobem działania: są modele na podczerwień i konwekcyjne. Co to za różnica?
Pierwszy typ działa w oparciu o promienie podczerwone
: powietrze w przestrzeni wewnętrznej, w której suszone są produkty, jest ogrzewane przez te promienie. W tym procesie z kawałków owoców i warzyw usuwany jest nadmiar wilgoci. Suszarka na podczerwień umożliwia szybsze suszenie, a żywność zachowuje swój kolor, aromat i witaminy. Ten typ suszarki jest droższy.Suszarka na podczerwień
Suszarki konwekcyjne
pracują z gorącym powietrzem: ciepło wbudowane w sondę ogrzewa wnętrze suszarki, a wilgoć zawarta w produktach spożywczych odparowuje. Ten rodzaj suszenia jest wolniejszy. Niektóre modele suszarek mają wbudowany wentylator, który przyspiesza proces suszenia. Suszarki konwekcyjne są tańsze od pierwszego typu.Suszarka konwekcyjna
Trudno jest jednoznacznie stwierdzić, który typ suszarki jest lepszy. Każdy rodzaj ma swoje zalety. W tym przypadku każdy użytkownik sam decyduje, co jest dla niego ważniejsze i praktyczniejsze.
Objętość, moc, liczba sekcji
Kolejnym najważniejszym kryterium wyboru suszarki jest jej objętość, od której bezpośrednio zależy i wydajność. Istnieją małe modele o pojemności od 4 do 5 litrów. Z reguły w takich suszarniach znajduje się około 5 sekcji
(tac). Znajduje się w sekcjach i suszonych produktach w plasterkach. Moc tych modeli jest odpowiednio mała - 200 - 300 watów.Kompaktowa suszarka
Z reguły sekcje suszarni są przezroczyste - można łatwo obserwować proces suszenia. Najlepszym wyborem jest model suszarki z przezroczystą ryn ną. Dostępne są modele suszarek o pojemności 10-11 litrów
. W tym przypadku liczba tac waha się od 4 do 8, a moc od 450 do 600 W. Dzięki takiej suszarce można ugotować o wiele więcej owoców i warzyw na raz. Wymiary tych modeli są odpowiednio większe.Suszarnia do materiałów sypkich
Przy wyborze suszarki należy również zwrócić uwagę na wysokość boków tacy. Dla cienkich plasterków produktów, niezbyt głębokie tace są odpowiednie, ale jeśli planujesz zrobić duże owoce i warzywa w całości, lepiej wybrać suszarkę z głębszymi tacami.
Materiał obudowy
Obecnie można znaleźć suszarki plastikowe i metalowe. Aby wybrać najlepszą opcję, musisz być świadomy kilku ważnych punktów:
- Modele plastikowe są znacznie lżejsze i łatwiejsze do transportu i czyszczenia;
- Metalowe modele są cięższe, ale mają zaletę lepszego suszenia: metalowe tace lepiej się nagrzewają i dłużej utrzymują ciepło, więc jedzenie schnie dokładnie i równomiernie. Koszt suszarek wykonanych z metalu jest wyższy niż modeli plastikowych.
Suszarka wykonana z tworzywa sztucznego
Ważne jest również, aby wiedzieć, że podstawa tac suszarki może być wykonana z siatki lub być solidna.
Siatkowe tace pozwalają gorącemu powietrzu przepływać znacznie lepiej, co ma sens. Tace z solidnym dnem
Temperatura
Prawie wszystkie nowoczesne suszarki do warzyw i owoców umożliwiają ustawienie temperatury suszenia za pomocą regulatora. Są to modele z wbudowanym termostatem. Często w głowach użytkowników pojawia się pytanie: Jaką temperaturę należy ustawić do suszenia określonych produktów? Ważne jest, aby pamiętać, że poziom temperatury musi być ustawiony tak, aby jedzenie było "miękkie". W tym przypadku owoce i warzywa będą stopniowo "marnieć", a wszystkie ich użyteczne właściwości zostaną zachowane. Przy suszeniu np. jabłek wystarczy ustawić temperaturę na 70-75 stopni Celsjusza, a produkt będzie miękki i nie przesuszony.
Kontrole
Suszarnie mogą być sterowane mechanicznie lub elektronicznie
. Pierwszy typ wiąże się z regulatorem, który ręcznie ustawia poziom temperatury. Osobny przycisk włącza samą suszarkę.Modele ze sterowaniem elektronicznym są droższe i zazwyczaj posiadają wyświetlacz i panel przyciskowy lub dotykowy. Wybór pierwszego lub drugiego rodzaju sterowania zależy wyłącznie od użytkownika, aby zapewnić, że suszarnia jest tak przyjazna dla użytkownika, jak to tylko możliwe.
Sterowanie mechaniczne
Wygodne funkcje
Suszarka do warzyw i owoców nie tylko spełnia swoją podstawową funkcję, jaką jest suszenie żywności, ale również posiada dodatkowe funkcje ułatwiające jej użytkowanie.
Timer
- ta wbudowana funkcja pozwala zaprogramować urządzenie na określony czas pracy. Zwykle maksymalny czas wynosi 48 godzin. Wyłącznik czasowy umożliwia wstrzymanie pracy suszarki, a następnie jej ponowne uruchomienie.Automatyczne wyłączanie
jest przydatną funkcją, która zapewnia użytkownikowi swobodę. Nie ma potrzeby monitorowania procesu suszenia, aby sprawdzić, kiedy się zakończy. Dzięki tej funkcji suszarka wyłącza się automatycznie po zakończeniu pracy.Zabezpieczenie
przed przegrzaniem - funkcja ta chroni urządzenie przed przegrzaniem, zapobiegając tym samym awarii suszarki.Tryb zimnego powietrza
zapewnia równomierne i długotrwałe suszenie żywności bez jej wysuszania.
Co może być suszone
Wybierając suszarkę, wielu klientów zadaje sobie pytanie: jaką żywność można suszyć w suszarce? Odpowiedź jest prosta - prawie wszystko! Suszyć można nie tylko sezonowe owoce i warzywa, ale także jagody, zioła, a nawet mięso i ryby! Są to doskonałe przekąski.
Jak już wspomnieliśmy powyżej, możesz użyć suszarki do robienia farszu do zup, barszczu, marshmallows i wielu innych. To zależy od wyobraźni użytkownika ????
Suszoną żywność należy przechowywać w ciemnym, suchym i dobrze wentylowanym miejscu. Temperatura suszenia powinna wynosić od 0 do 10 stopni Celsjusza.
Szeroki wybór suszarek znajdą Państwo na naszej stronie internetowej
.Czy podobał Ci się artykuł?
10 0 Zostaw komentarzZaloguj się za pośrednictwem mediów społecznościowych
Facebook Google lub
Zostaw komentarz
Osobiście nie miałem tego problemu przy zakupie, dostałem pierwszy w sklepie, nawet nie wnikałem w te wszystkie komplikacje. Ale teraz chcę wymienić moją starą suszarkę, ponieważ jest słaba i bardzo długo suszy. Teraz pozostaje pytanie: czy powinienem kupić mechaniczny czy elektronicznie sterowany? Słyszałem wiele o tym, że modele elektroniczne psują się jako pierwsze. Czy ktoś spotkał się z takim?
Reply Pokaż odpowiedzi (2) Carolina 12.01.2021Myślę, że masz stare informacje, w tej chwili robią bardzo przyzwoite elektronicznie sterowane suszarki z gęstym plastikiem, które dosłownie w kilka dni dobrze wysuszą nawet marshmallows.
Reply Veronica Petrova 15.01.2021W tym przypadku jest to kwestia przyzwyczajenia i wygody z Twojej strony. Osobiście lubię urządzenia z elektronicznym sterowaniem, podczas gdy mój mąż zszywa wszystko na mechanice, więc nie rozumie braku przycisku, powiedzmy, gdzie on zniknął)) Więc spójrz co jest twoim priorytetem, i tak, zgadzam się, że w tej chwili cała dobra i droga technika jest czysto elektronicznie sterowana i służy wiele, wiele lat.
Reply Olga Pawłowna 13.01.2021Mam suszarkę na podczerwień, nie wiem ile ma lat, ale jest stara i działa lepiej niż nowe modele, chodzi o to, żeby zapytać czy można w niej suszyć mięso lub ryby? Próbowałam pomidorów, owoców, nawet grzybów, ale z mięsem nie miałam do czynienia. Chciałabym zobaczyć, co naprawdę mają do powiedzenia ludzie, którzy się na tym znają.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Antonina 14.01.2021Oczywiście, że możesz! Z łatwością przygotujesz basturmę w ciągu jednego dnia, jeśli użyjesz suszarki na podczerwień. Trzeba jednak wcześniej przygotować mięso, a następnie wysłać je do suszenia. Osobiście moja jagnięcina wychodzi wspaniała suszona. To danie stało się już rodzinnym skarbem. Nie bój się eksperymentować.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Viktoriy18 15.01.2021Wychodzi więc mięso suszone, a nie peklowane. Po drugie, mięso musi dojrzewać przez co najmniej dwa miesiące, bakterie muszą pracować, dzięki czemu produkt zyskuje ten nierealny smak. To są dwie duże różnice.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Antonina 16.01.2021Nie wychodzę więc z taranką, ale z delikatnym mięsem, dosłownie peklowanym, nie suszonym. Nie będę się z Tobą nie zgadzać, w każdym razie wychodzi pysznie i oryginalnie, a nad tym, jak właściwie nazwać to danie, trzeba się jeszcze zastanowić.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Olga Pawłowna 17.01.2021Rozumiem, że możesz użyć dowolnego mięsa, o ile dobrze je zamarynujesz przed suszeniem?
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Antonina 17.01.2021Tak jest, róbcie, co chcecie.
Reply Nika Vlasova 17.01.2021Nigdy nie rozumiałam, jak mogłam jeść suszone owoce, dopóki nie urodziłam dziecka i nie zastanawiałam się, jakie słodycze mogę mu podawać. W sklepach nie ma nic dobrego, a znalezienie czegoś naturalnego jest mało prawdopodobne. Kupiłam najprostszą suszarkę z trzema przegródkami i suszyłam jabłka, śliwki i morele. Jest świetny i bardzo smaczny, jak sam cukierek. Chciałabym też spróbować zrobić pianki marshmallows, czy ktoś może podzielić się przepisem?
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Polina 20.01.2021Tak więc, to wszystko jest bardzo proste: zmielić swoje pożądane składniki i umieścić je w cienkiej kuli w suszarce, suszyć aż do gotowości, a następnie, gdy jeszcze świeże pokroić jak chcesz, I zamienił się w małych rurek. Owoce ubiłam blenderem, ale próbowałam też zmielić je na sitku - ta opcja jest odpowiednia dla bardzo małych dzieci, dzięki temu skórka nie będzie się łapać. Przepyszne.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Nika Vlasova 20.01.2021Wow, aż tak łatwo? To jest to, czekam na sezon jabłkowy i wypróbuję. Dziękuję!
Reply Natalia 19.01.2021Mam dwa lata jako suszarka Sensor SFD, nie mówiąc, że najbardziej wyrafinowany model, to około 1000 USD, ale suszy po prostu niesamowicie. Ponadto, może być bezpiecznie stosowany do produkcji jogurtu, to też jest przypadek do praktyki. Dla mnie, to między wszystkimi suszarki nie ma dużej różnicy, tylko producent, obecność dodatkowych przycisków. Dla mnie suszarka nie potrzebuje wiele, więc łatwo jest wybrać najprostszą.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Xu 21.01.2021Co próbowałeś w nim suszyć? Bo moje sułtanki nawet nie wyszły, jakby zgniły, a nie wyschły...
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Natalia 22.01.2021Prawdopodobnie źle przygotowałaś produkt, nie powinnaś moczyć go zbyt długo w wodzie, ponieważ jagody wchłaniają nadmiar wilgoci i potem trudno je wysuszyć. Wysuszyłam wszystko, ich ostatnie - jagodowe marshmallow (jest tacka z marshmallow). Jednak bardzo smaczne i zdrowe, świetna alternatywa dla słodyczy.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Xu 22.01.2021Muszę spróbować, inaczej suszarka nudzi się w szafce od półtora roku.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Natalia 23.01.2021Powodzenia!
Reply