Główne zasady pielęgnacji pieców

Niezastąpiony piec zawsze będzie głównym elementem w naszej kuchni. Różnorodność typów pieców daje użytkownikowi ogromny wybór. Gazowe lub elektryczne, indukcyjne lub kombinowane - każde urządzenie wymaga pewnej dozy ostrożności.

Piece gazowe

Ten typ pieca nie wymaga szczególnej pielęgnacji. Najważniejsze rzeczy, o których należy pamiętać to:

1. optymalnie ustawić płomień palnika. Najlepiej, aby płomień palił się w trybie średnim - nie "lizać" boków naczyń i nie wychodzić poza krawędzie.

2. Zawsze utrzymuj płytę grzewczą w czystości, usuwając wszelkie rozlane płyny, plamy i resztki jedzenia. 3.

Czyścić płytę grzewczą środkami, które nie zawierają chloru i cząsteczek ściernych, ponieważ mogą one spowodować znaczne uszkodzenie materiału powierzchni. Przed włączeniem palników powierzchnia płyty musi być dokładnie osuszona.

4. Nie należy używać naczyń z wypukłym lub wklęsłym dnem.

5. Regularnie czyścić płytę kuchenną. Po każdym użyciu przetrzeć wilgotną szmatką.

Płyty elektryczne

Przy odpowiedniej pielęgnacji ten typ pieca może służyć nawet do 15 lat.

1. Podczas gotowania na kuchenkach elektrycznych należy używać wyłącznie naczyń z płaską podstawą i o tej samej średnicy co palnik.

2. Upewnij się, że naczynie i jego dno są suche. W przypadku kontaktu garnków z mokrymi naczyniami może dojść do korozji na palnikach płyty kuchennej.

Nie należy używać palnika bez naczyń na pełnej mocy. Prowadzi to do pękania żeliwa, z którego zbudowany jest palnik.

Palnik powinien ostygnąć w sposób naturalny poprzez zwykłe wyłączenie go. Nie należy stawiać naczynia z zimną wodą na gorącej strefie gotowania w celu jej schłodzenia. Płyty indukcyjne i szklano-ceramiczne

W odniesieniu do tych typów pieców należy zwrócić uwagę na następujące kwestie:

1. to jest bardzo ważne, aby oczyścić powierzchnię prawidłowo i na czas. Do tego celu nadają się specjalne detergenty, najlepiej w płynie. Do czyszczenia powierzchni należy używać miękkiej, chłonnej szmatki.

Należy używać naczyń o płaskim dnie, bez dołków i zagięć. Do płyt indukcyjnych wymagane są specjalne magnetyczne naczynia kuchenne. Takie naczynia zazwyczaj mają oznaczenie wskazujące, że dany model jest przeznaczony do indukcji. Producenci odradzają używanie garnków, które były gotowane na kuchenkach gazowych, ponieważ dno garnków ulega odkształceniom pod wpływem palników gazowych.

3. Płyty szklano-ceramiczne muszą być chronione przed uderzeniami. Upuszczenie naczynia lub małego przedmiotu, nawet z niewielkiej wysokości, może spowodować poważne uszkodzenie powierzchni.

Szczególną popularnością wśród konsumentów cieszą się płyty kombinowane. Użytkownicy preferują połączenie płyty gazowej i piekarnika elektrycznego. Takie modele wymagają takiej samej opieki jak inne rodzaje pieców.

Ewentualne czyszczenie pieca należy przeprowadzać wyłącznie po wyłączeniu i ostygnięciu urządzenia.

Przydatne wskazówki na każdy dzień:

1. Aby uniknąć zakupu specjalnego skrobaka do czyszczenia ceramiki szklanej, można użyć zwykłej maszynki do golenia, uprzednio tworząc "warstwę ochronną" z oleju słonecznikowego.

2. Istniejące plamy wapienne można łatwo usunąć za pomocą octu.

3. Soda oczyszczona z łatwością usuwa nawet nieświeże plamy z ceramiki szklanej. Aby wyczyścić sodą oczyszczoną, najpierw zwilż ściereczkę lub chusteczkę ciepłą wodą, a następnie nałóż niewielką ilość sody oczyszczonej i ostrożnie usuń brud.

Aby zapoznać się z gamą powiązanych produktów dla pieców, kliknij ten link:

Chemia gospodarcza do pieców

Akcesoria do gotowania