Warunki wstępne dla eksploatacji młynka do żywności wieloczynnościowego
Dlaczego z maszynki do mięsa wydobywa się czerń? Jest to nieuniknione, jeśli nie wyczyścisz urządzenia na czas po pracy. Nie jest to takie proste, jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Ale my wiemy jak.
Jak prawidłowo czyścić elektryczną maszynkę do mięsa
Tłuszcz na ślimaku, nożu i ruszcie, uporczywy zapach czosnku, cebuli, ryb - to wszystko na pewno po kontakcie z produktami. W żadnym wypadku nie należy pozostawiać młynka brudnym: fragmenty organiczne szybko się zniszczą, pokryją pleśnią i zaczną wydzielać nieprzyjemny zapach. Dla troskliwej gospodyni domowej jest to nie do przyjęcia! Doskonale wie, że prawidłowe użytkowanie młynka do żywności przedłuża jego żywotność. A wszystko polega na przestrzeganiu dobrze znanych zasad: myj i czyść urządzenie po każdym użyciu. Jak wyczyścić aluminiową lub plastikową maszynkę do mielenia żywności? Przejdźmy do najbardziej popularnych i popularnie sprawdzonych metod.
Jak wyczyścić maszynkę do mięsa z tłustego mięsa z chlebem?
Najprostszą metodą czyszczenia jest, oczywiście, włączenie biegu wstecznego. Odwrotna strona usunie większość żyłek i lepkiej żywności ze ślimaka. Ale tłuszcz pozostanie. Co robisz w takich przypadkach? Kładziemy kilka kromek bochenka, które doskonale wchłaniają płynne konsystencje: tłuszcz, smalec, sok z warzyw i owoców. Chleb w tym przypadku działa na zasadzie gąbki.
Używanie chleba jest znacznie wygodniejsze niż czyszczenie części urządzenia rękami, spłukiwanie wodą i przecieranie szmatą. Po wyczyszczeniu maszynki do mięsa pozostaje opłukać ją ciepłą wodą, dobrze wysuszyć i wytrzeć do połysku. Dzięki temu części metalowe i plastikowe są dłużej chronione.
Czyszczenie maszynki do mielenia żywności z ziemniaków
W tym przypadku używa się surowych ziemniaków, najlepiej soczystych odmian. Metoda ta jest najbardziej skuteczna, gdy tłuszcz został zmielony, a jego pozostałości gęsto pokrywają wszystkie elementy maszynki do mięsa. Używając obranego ziemniaka (lub kilku kawałków), można łatwo wyczyścić urządzenie.
- Uruchomić maszynkę do mięsa i włożyć surowe warzywa. Poczekać, aż ślimak wymiesza ziemniaki i nasmaruje części wewnętrzne i zewnętrzne. Wyłączyć urządzenie i wypłukać wszystko pod bieżącą wodą.
W końcu tłuszcz zniknie, a urządzenie pozostanie tylko do dokładnego wyschnięcia.
Jak wyczyścić ruszt maszynki do mięsa?
Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju elektrycznego młynka do mięsa używasz w kraju lub w Europie - najtrudniejszą rzeczą w nich jest czyszczenie siatki. Część ta składa się z małych lub bardzo małych otworów, przez które wypychane jest mięso i tłuszcz. Naturalnie ruszt zapycha się włóknami mięsa, a także mocno zwiniętymi na nim żyłkami. W rezultacie proces mielenia jest utrudniony, występuje obciążenie silnika, co dla każdego elektrycznego młynka do mięsa "nie jest dobre". Jak mogę wyczyścić maszynkę do mięsa?
- Pierwszą rzeczą, jaką robią kucharze, jest zeskrobanie nożem resztek mięsa z zewnątrz. Nie jest to jednak wystarczająco skuteczne - twarde kawałki jedzenia nadal zatykają otwory w ruszcie. Możesz użyć wykałaczek lub zapałek. Jest to bardziej wydajne, ale ruszt musi być wcześniej zdemontowany. Sprawdzoną i popularną metodą jest zastosowanie specjalnej konstrukcji. Aby to zrobić, należy wziąć małą drewnianą deskę i wbić w nią gwoździe, tak aby pokrywały się z otworami w ruszcie maszynki do mięsa. Następnie, po jego użyciu, wystarczy nałożyć go na paznokcie i w ten sposób wycisnąć z niego cały nadmiar. Uwaga! Do konstrukcji należy użyć gwoździ o średnicy mniejszej niż otwory. W przeciwnym razie nie będzie można ich przenieść przez kratę. Zaleca się również wbić dwa długie gwoździe, w otwory z boku i centralnie, będą one służyć jako prowadnice.
Gdy praca jest wykonywana, a czystość siatki nie jest w pośpiechu, część może być umieszczona na chwilę we wrzącej wodzie. Pod wpływem wysokiej temperatury, mięso i żywność zmięknie i oczyści się bez większych trudności. Można również użyć metalowej szczotki kuchennej do garnków, ale ta metoda jest bardziej kłopotliwa i nie całkiem wygodna.
Po zakończeniu czyszczenia młynek elektryczny należy wytrzeć i odstawić w suche miejsce. Nie jest łatwo znaleźć takie miejsce w kuchni, a jednak jest tam wystarczająco dużo wilgoci. W tym przypadku umieszczamy maszynkę do mięsa w pudełku z ryżem - ziarno wchłonie skropliny, zapobiegając rdzewieniu części urządzenia.
Jak oczyścić maszynkę do mięsa z rdzy?
Jeśli korozja pojawiła się na częściach metalowych, to, co zrozumiałe, nie można ich używać. Wymagane jest dokładne oczyszczenie z utleniania. Podpowiadamy kilka sprawdzonych sposobów.
- Użyj zwykłego octu stołowego. Płyn wlewamy do naczynia i zanurzamy w nim części maszynki do mielenia mięsa. Po pewnym czasie rdza zacznie schodzić. Po zejściu korozji części należy dokładnie opłukać bieżącą wodą i wysuszyć. Soda oczyszczona. Weź szmatę, zanurz ją w sodzie oczyszczonej i dobrze natrzyj nią zardzewiałe części. Możesz też użyć sody oczyszczonej, aby zrobić pastę do szorowania zardzewiałych części. Pasta do zębów i szczoteczka. Stosuje się je do usuwania drobnej rdzy, która nie wnika głęboko w metal. Coca-Cola lub Fanta. Wielu użytkowników twierdzi, że po namoczeniu zardzewiałych elementów w napoju, rdza również znika.
Aby nie dopuścić do zepsucia się części elektrycznego młynka do mięsa, podczas montażu należy mocno dokręcić obręcz. Jeśli nóż siedzi luźno na osi, w procesie może stępić i uszkodzić inne części, tej samej osi lub siatki.
Po wyczyszczeniu urządzenia, warto potraktować jego części gliceryną. Płyn odświeży wygląd składników, jednocześnie nie przenosząc żadnych obcych smaków na produkty, które będą przetwarzane.
Czym można skutecznie wyczyścić maszynkę do mięsa w domu?
W ten sposób usuwa się tłuszcz i fragmenty mięsa. A gdyby to była cebula, czosnek lub gotowana wątróbka na pasztet? Jak usunąć zapach z maszynki do mięsa?
- Użyj sody oczyszczonej z sokiem z cytryny. Mieszanka jest traktowana z częściami podczas mycia, co nadaje częściom urządzenia przyjemny cytrusowy aromat. Specjalne detergenty. Chemia gospodarcza doskonale spełnia swoje zadanie. Po użyciu, nie bądź leniwy, aby opłukać części w bieżącej wodzie, aby usunąć pozostałości mydła.
Ogólnie rzecz biorąc, nieprzyjemny zapach w maszynce do mięsa pozostaje z faktu, że nie jest ona wystarczająco dobrze umyta. Same metalowe części nie gromadzą zapachów, więc zastosuj się do tych prostych wskazówek, jak odkazić maszynkę do mięsa, a będzie Ci dobrze służyć przez długi czas. Praktycznie wszystkie tiphacks są proste, nie wymagają użycia drogich detergentów, a większość składników prawdopodobnie można znaleźć w domu dla każdego.
Suszenie maszynki do mięsa
Wiele gospodyń domowych, po użyciu elektrycznego młynka do mięsa, próbuje przyspieszyć proces suszenia części, używając płyty grzewczej. Jest to kategorycznie niewskazane! Może to spowodować uszkodzenie ostrzy tnących. Dużo rozsądniejszym pomysłem byłoby potraktowanie ich olejem i zawinięcie w suchą szmatkę.
Ogólnie rzecz biorąc, lepiej jest suszyć części maszynki do mięsa w sposób naturalny: umieszczając je gdzieś na powierzchni do mycia lub na stole. Dopiero po całkowitym wyschnięciu można ponownie złożyć maszynkę do mięsa i umieścić ją w szafce do przechowywania.