5 najlepszych dań z dyni
Pokaż treść
- Ciasto z dynią, brie i szpinakiem
- Dynia faszerowana warzywami i wieprzowiną
- Zupa z puree dyniowego
- Zapiekanka z dyni i twarogu
- Muffiny dyniowe
Dziś proponujemy porozmawiać o dyni. Jest to niezwykle zdrowy produkt. Dynia zawiera witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, rzadko spotykaną witaminę K i T. Ponadto produkt ten jest bogaty w żelazo i potas. Jest niezastąpionym źródłem błonnika i środkiem żółciopędnym. Dynia spowalnia proces starzenia się i wzmacnia układ naczyniowy. Lista przydatnych właściwości dyni jest długa. Chcielibyśmy podzielić się z Państwem, jak ten produkt może być spożywany w codziennej diecie.
Dynia nadaje się do przygotowania wielu potraw, które udekorują Twój stół i sprawią radość Twoim bliskim. W tym artykule zamierzamy przyjrzeć się kilku oryginalnym przepisom.
Ciasto z dynią, brie i szpinakiem
Ten przepis stał się już popularny w internecie. Ciasto przygotowywane jest z dyni, z dodatkiem delikatnego sera, szpinaku, orzechów, a nawet miodu. Aby go zrobić, będziesz potrzebować:
- 200-220g dyni;
- 250g sera brie;
- 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 700 g ciasta kruchego;
- 5-10 g orzeszków piniowych;
- 2 łyżki miodu;
- 1 łyżka sosu sojowego i octu balsamicznego;
- 10 g kolendry;
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Aby rozpocząć gotowanie, należy obrać i cienko pokroić dynię (można ją zetrzeć na grubej tarce). Gotowe ciasto kruche rozwałkowujemy cienko i przekładamy do naczynia do pieczenia (natłuszczamy naczynie lub wykładamy je papierem pergaminowym). Nakłuwamy ciasto widelcem i układamy warstwę posiekanego szpinaku. Następnie dodać dynię, posiekany ser i orzeszki piniowe. Wstawić do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Podczas gdy ciasto się piecze, możesz przygotować dressing: wymieszaj ocet balsamiczny, sos sojowy, miód, oliwę z oliwek i posiekaną kolendrę. Po upieczeniu ciasto polać dressingiem i podawać.
Dynia faszerowana warzywami i wieprzowiną
Kolejny przepis na wystawne danie, które można podać przy każdej okazji. Nadziewana dynia wygląda bardzo ładnie, jej nadzienie wychodzi miękkie i soczyste. Do tego dania będziemy potrzebować:
- 1 cała dynia;
- 300g wieprzowiny;
- 1 słodka papryka;
- 1 średnia marchewka;
- Ananasy w puszce (1 słoik);
- przyprawy i olej roślinny.
Umyj dynię i odetnij górę tak, aby uzyskać "pokrywkę". Następnie należy obrać całe wnętrze z nasion i części miąższu. Mięso pokroić na małe kawałki, marchew zetrzeć na grubej tarce, paprykę i ananasa pokroić w kostkę lub posiekać.
Kolejnym krokiem jest smażenie. Podsmaż cebulę na średnim ogniu na złoty kolor, dodaj wieprzowinę i marchewkę.
Po - wymieszaniu podsmażonych produktów z papryką i ananasem, włożyć do dyni i przykryć pokrywką. Pieczemy dynię w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 2-3 godziny. Im większa dynia, tym dłuższy czas duszenia. Po ugotowaniu jego miąższ powinien być miękki. Nadziewana dynia jest gotowa. ????
Zupa z puree dyniowego
Zupa ta będzie smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Istnieje kilka rodzajów zupy dyniowej, my chcielibyśmy zaproponować Wam klasyczną wersję - ze śmietaną. Co zatem musimy przygotować:
- 400-500 g obranej dyni;
- 200 ml śmietany (lub wysokotłuszczowego mleka);
- 200 ml wody (lub mleka, jeśli wzięłaś śmietanę z poprzedniego punktu);
- 1 cebula;
- 20g masła;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- trochę pietruszki;
- Sól, pieprz do smaku.
Przystąpmy do przygotowania. Cebulę i marchewkę obrać, drobno posiekać (marchewkę można zetrzeć na tarce) i podsmażyć na patelni z przyprawami przez około 10 minut. Dodać drobno pokrojoną dynię, wszystkie pozostałe składniki, podlać wodą i dusić pod przykryciem 20 minut.
Gdy warzywa zmiękną, przełóż je do misy blendera i posiekaj na wysokich obrotach. Dodać gorące mleko i ponownie zmiksować za pomocą blendera.
Jako ostatni krok, wlej mieszaninę do rondla i podgrzewaj na delikatnym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę i masło. Wymieszać do połączenia.
Zupa z puree dyniowego gotowa! Rozlać na talerze i udekorować ziołami.
Zapiekanka z dyni i twarogu
Przejdźmy teraz do deserów. Dynia może być wykorzystywana nie tylko do dań głównych, ale także do leczenia słodkości ????.
Dynia świetnie komponuje się z takim produktem jak twarożek. Dlatego cała Twoja rodzina pokocha zapiekankę przygotowaną z tych składników. Aby go zrobić, będziesz potrzebować:
- 600 g obranej dyni;
- 200 g średnio tłustego twarogu;
- 50 g semoliny;
- 3 jajka;
- cukier, cynamon - według uznania.
Aby rozpocząć główny proces gotowania potrawy, należy przygotować dynię - pokroić ją na małe kawałki lub zetrzeć na grubej tarce. Dynię włożyć do rondla, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości pod przykryciem.
Kiedy dynia jest już ugotowana, ostudź ją i zrób z niej puree za pomocą blendera. Następnie - zmiksować jajka z twarogiem, kaszą manną (także cukrem i cynamonem, jeśli dodajemy je do potrawy), wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę dodawać delikatnie, małymi porcjami do puree z dyni, regularnie mieszając.
Weź naczynie do zapiekania, lekko je naoliw i wylej masę. Piec w piekarniku przez około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowość zapiekanki można sprawdzić za pomocą drewnianego szpikulca. Kiedy danie będzie gotowe, wyjmij je z piekarnika i ostudź, a następnie wyjmij z formy.
Zapiekanka świetnie nadaje się na śniadanie lub podwieczorek, albo na przekąskę do szkoły dla dziecka.
Muffiny dyniowe
Kolejny przykład smacznego i zdrowego deseru. Muffiny dyniowe są lekkie i niskokaloryczne, mogą być spożywane nawet przez osoby stosujące dietę. Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować:
- 200-300g obranej dyni;
- 2 łyżki semoliny;
- 200 g mąki;
- 10g proszku do pieczenia;
- 200g cukru;
- 3 jajka;
- 100 g sułtanek (opcjonalnie);
- 110 ml oleju roślinnego.
Zaczynamy ????
Aby muffinki były lekkie i puszyste, najlepiej jest najpierw przecedzić dynię. Dynię obieramy i dusimy w niewielkiej ilości wody do miękkości (około 10 minut). Następnie przecedź dynię za pomocą blendera lub rozdrabniacza.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać kaszę mannę (kilka łyżek mąki zostawić na później). Osobno ubić jajka i cukier na sztywno i biało (można to zrobić mikserem na wysokich obrotach). Kiedy puree z dyni jest całkowicie ostudzone - dodajemy olej roślinny i dokładnie mieszamy. Dodaj mąkę (sułtanki) i ponownie wymieszaj.
Wlać ciasto do foremek na muffinki (około ¾ foremki). Jeśli forma do ciasta jest metalowa, należy ją wcześniej wysmarować olejem. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Tak jak w poprzednim przepisie, możesz sprawdzić czy muffiny są gotowe za pomocą drewnianego szpikulca.
Danie jest gotowe!
Bon appetit ????
Czy podobał Ci się artykuł?
0 0 Zostaw komentarzZaloguj się przez media społecznościowe
Facebook Google lub
Zostaw komentarz