Jak wybrać sokowirówkę?
Pokaż treść artykułu
- Typ sokowirówki
- Wszechstronne sokowirówki
- Sokowirówka do cytrusów
- Sokowirówki śrubowe
- Liczba prędkości
- Moc
- Materiał obudowy i siatki
- Ważne części
- Głowica sita, wyjmowana taca i inne części
- Funkcje dodatkowe
- Instrukcja obsługi i pielęgnacji
Zawartość:
WprowadzenieTyp sokowirówkiLiczba
prędkościMoc
znamionowaMateriał obudowy i siatkiInformacjedodatkoweNiezbędne
szczegółyZaawansowane
funkcjeInstrukcja obsługi i konserwacji
Świeżo wyciskane soki zawsze smakują o wiele lepiej niż te kupowane w supermarkecie. Zawierają one wszystkie witaminy, których człowiek potrzebuje, aby zachować zdrowie. Nie musisz być ekspertem, aby przygotować zdrowy sok - wystarczy sokowirówka i zapas owoców w domu. Chcielibyśmy podzielić się z Państwem kilkoma wskazówkami, jak wybrać odpowiedni rodzaj maszyny.
Typ sokowirówki
Sokowirówki mogą być:
- uniwersalne;
- sokowirówki do cytrusów;
- robaki.
Uniwersalne sokowirówki
Dużą popularnością cieszy się kategoria sokowirówek uniwersalnych. Obejmuje on modele zwane "odśrodkowymi" lub "odśrodkowymi" (zasada działania jest taka sama). Uniwersalne sokowirówki "poradzą" sobie z niemal każdym owocem, a nawet warzywem.
Zasada ich działania jest następująca: produkty wpadają przez szyjkę na młynek tarczowy z bardzo dużą prędkością, pod działaniem siły odśrodkowej ciecz jest oddzielana od miazgi. W efekcie otrzymujemy naturalny sok, a miąższ wpada do specjalnej przegródki.
Sokowirówka centralna / Moulinex JU655H30
Sokowirówka talerzowa i sito / Moulinex JU385H
Wybierając uniwersalną sokowirówkę, zwróć uwagę na jej separator. Może mieć kształt okrągły lub stożkowy
.Separatorokrągły
(cylindryczny) jest dziś już mniej popularnym typem. Jego wadą jest to, że całe ciasto pozostaje w środku - w sokowirówce nie ma automatycznego wyrzucania miąższu (o tej funkcji opowiemy bardziej szczegółowo w dalszej części artykułu). Oczywiście przy dużej ilości produktów szybciej zapycha się okrągły separator, dlatego sokowirówkę trzeba zdemontować i wyczyścić separator. Jest jednak pewien plus tego typu urządzenia: cylindryczny separator pozwala na uzyskanie większej ilości soku za jednym razem. Ta sokowirówka jest odpowiednia dla tych, którzy lubią rano wypić szklankę świeżego soku.Sokowirówka z separatorem okrągłym / Delfa DJ-140
Model z separatorem w formie stożka ułatwia życie użytkownikowi: w tym przypadku ciasto z owoców i warzyw wpada do osobnego pojemnika. Proces ten odbywa się automatycznie przez cały czas trwania wyciskania soku. W ten sposób można zrobić tyle soku, ile się chce, bez konieczności przerywania pracy w celu oczyszczenia separatora.
Sokowirówka stożkowa / Kenwood JE 880
Warto wiedzieć, że uniwersalne sokowirówki są dość nieporęczne w rozmiarze, mają dużo części, odpowiednio - do demontażu i mycia niż, na przykład, sokowirówka do cytrusów (o tym - więcej poniżej). Ale to właśnie modele uniwersalne pozwalają na zrobienie dowolnego soku, z niemal każdego produktu.
Sokowirówka do cytrusów
Druga kategoria sokowirówek przeznaczona jest do owoców cytrusowych. Oczywiście do wyciskania soku z pomarańczy i grejpfrutów można również użyć zwykłej sokowirówki uniwersalnej, ale w tym przypadku będzie ona mniej efektywna. Sokowirówka do cytrusów jest specjalnie zaprojektowana do łatwego uzyskiwania maksymalnej ilości soku. W tym celu sokowirówka wyposażona jest w żebrowany stożek, który zaczyna się obracać podczas pracy urządzenia. Owoce cytrusowe przecina się wcześniej na pół, aby łatwiej było je wydobyć. Stożek obraca się i wyciska sok do wyjmowanej miski.
Sokowirówki do cytrusów mogą być mechaniczne lub elektryczne
.Typ mechaniczny to ręczna prasa do wyciskania soku - wystarczy nacisnąć na owoc.
Mechaniczna sokowirówka do cytrusów / Russell Hobbs Explore (22890-56)
Modele elektryczne są wygodniejsze - mają dzbanek z zamontowanym wewnątrz silnikiem. Po podłączeniu silnik uruchamia się, a stożek w środku dzbanka zaczyna się obracać. Właściciel musi tylko "przyłożyć" połówkę pomarańczy (grejpfruta, limonki itp.) do czubka stożka i lekko nacisnąć.
Elektryczna sokowirówka do cytrusów / Philips HR2738/00
Sokowirówki śrubowe
Zasada działania sokowirówki ślimakowej jest zasadniczo różna od powyższych typów. Proces polega na tym, że na szyjkę sokowirówki ładuje się pokrojone owoce (warzywa), dalej - wpadają one w obracający się wałek (ślimak), przewijany i oddzielany sok spływa przez "dzióbek" do przygotowanego wcześniej pojemnika. Pozostały placek jest odprowadzany przez oddzielną rynnę zsypową. Elementy składowe ślimaka są następujące:
Części przystawki ślimakowej / Philips HR1895/80
Sokowirówka ślimakowa / Sensor SSJ4041BK
Sokowirówki ślimakowe mają kilka zalet:
- Modele te są bardzo wydajne i pozwalają na toczenie/szlifowanie bardzo twardych produktów, np. orzechów. Dzięki sokowirówce ślimakowej można łatwo uzyskać sok z owoców cytrusowych;
- Poziom hałasu wytwarzanego przez sokowirówkę ślimakową jest minimalny - jest ona znacznie cichsza niż wirówka czy sokowirówka do cytrusów;
- Ciasto jest prawie suche, co oznacza, że podczas pracy sok jest wyciskany aż do ostatniej kropli.
Jednak koszt sokowirówki ślimakowej jest odpowiednio wyższy.
Liczba prędkości
Jest to kolejne ważne kryterium po wyborze rodzaju sokowirówki. Ilość prędkości ma wpływ na wydajność sokowirówki. Liczba prędkości w nowoczesnych sokowirówkach może wahać się od jednej do dwóch. Droższe modele mogą mieć trzy, cztery, a nawet pięć
prędkości.W sokowirówkach istnieje osobny regulator do przełączania prędkości. Może być mechaniczny - w postaci pokrętła lub "przycisku wahadłowego":
Rodzaje zmian prędkości
Niektóre modele sokowirówek mają możliwość płynnej regulacji prędkości:
Płynna regulacja prędkości / Laretti LR7403
Każdy z przełączników spełnia podstawową funkcję - zmienia prędkość pracy sokowirówki. Wybór konkretnego modelu zależy od tego, jak wygodna będzie późniejsza obsługa maszyny.
Im większy wybór prędkości sokowirówki, tym bardziej wydajna będzie sokowirówka.
Moc
Równie ważnym kryterium przy wyborze sokowirówki jest jej moc. Zasada jest prosta: im więcej mocy, tym lepiej. Szczególną uwagę należy zwrócić przy zakupie modelu uniwersalnego
- poziom mocy dla takiej sokowirówki powinien wynosić 600 W lub więcej. Jeśli kupujesz sokowirówkę do częstej i ciągłej pracy (na przykład, aby zrobić sezonową rezerwę soku na zimę), lepiej zwrócić uwagę na modele o poziomie mocy nie niższym niż 1000 - 15000 W.Modele śrubowe
mają mniejszą pojemność, średnio od 200 do 400 watów. Jest to wystarczające dla normalnej techniki wykonania.Sokowirówki do cytrusów
nie mogą się też pochwalić dużą mocą - około 100 W, ale ponieważ do wyciskania soków z cytrusów nie jest potrzebna duża moc, wystarczy ona do normalnej pracy sokowirówki.Materiał obudowy i siatki
Ważna jest również konstrukcja sokowirówki. Jest to materiał wysokiej jakości, który zapewnia długą i niezawodną pracę sokowirówki.
Korpus sokowirówki może być wykonany z tworzywa sztucznego. Nie oznacza to, że sokowirówka będzie z tego powodu gorsza - nowoczesny plastik jest bardzo trwały i bezpieczny (nietoksyczny). Jeśli plastikowe części sokowirówki będą obsługiwane ostrożnie (nie należy ich upuszczać), sokowirówka będzie służyć przez wiele lat.
Wytrzymała obudowa z tworzywa sztucznego / Kenwood JE 680
Istnieją również sokowirówki, których korpus wykonany jest z metalu. Są to mocniejsze i trwalsze modele, na które nie mają wpływu drobne uderzenia. Ale oczywiście plastikowe akcesoria do sokowirówek nie powinny być upuszczane ????.
Wybierając sokowirówkę, zwróć uwagę na jej ruszt
- część, w której miąższ jest oddzielany od soku i maksymalnie wyciskany. Prawie wszystkie nowoczesne sokowirówki są wykonane z metalu. Materiał ten jest trwały, łatwy do czyszczenia i mycia. Do sokowirówki zazwyczaj dołączona jest specjalna szczotka do czyszczenia sitka.Metalowy ruszt / Kenwood JE 680
Ważne szczegóły
W tym punkcie chcemy przyjrzeć się bliżej istotnym kwestiom, które również mają wpływ na wybór sokowirówki.
Zbiornik
na sok to oddzielny pojemnik, który przeznaczony jest na świeżo wyciśnięty sok. Jest on dołączany do niektórych modeli sokowirówek. Pojemnik ten wykonany jest z tworzywa sztucznego i może mieć różną pojemność - od 0,5 litra do 3 litrów. Niektóre pojemniki mają wygodny uchwyt.Zbiornik na sok / Kenwood JE 850
Wylewka do odsysania, wyjmowana tacka i inne szczegóły
Są to integralne części składowe sokowirówki. Szyjka służy do załadunku owoców i warzyw, które następnie zostaną poddane procesowi wyciskania soku. Szyjka może być półokrągła lub całkowicie okrągła - ten typ nazywany jest "na całe jabłko"
. Różnica polega na tym, że w przypadku półgęska owoce muszą być wcześniej pokrojone na kawałki, ponieważ nie będą pasować.Okrągła szyjka jest przeznaczona do "całych jabłek
", co oznacza, że nie ma potrzeby krojenia owoców: wystarczy je umyć i w całości włożyć do sokowirówki. Oszczędza to wiele czasu i wysiłku.Popychacz
sprawia, że owoce z łatwością trafiają wprost na obracającą się tarczę, gdzie odbywa się proces wyciskania soku.Gardło do "całego jabłka" / Philips HR1855/80
Niektóre sokowirówki posiadają tackę wlotową
- tzw. tackę obok szyjki. Ułatwia to proces wyciskania soku, ponieważ można włożyć do tacy owoce, warzywa lub jagody już przygotowane do wyciskania soku i ładować je do sokowirówki małymi partiami.Zsyp do żywności / Zelmer 496
Dla ułatwienia użytkowania sokowirówki wyposażone są w gumowane nóżki
- zapewniają one pewny chwyt techniki z powierzchnią. Nie musisz się martwić o stabilność - podczas pracy gumowe nóżki są mocno przytwierdzone do stołu (lub innej płaskiej powierzchni).Gumowane nóżki na sokowirówce / Bosch MES3500
Funkcje dodatkowe
Oprócz wszystkich powyższych cech, nowoczesne sokowirówki mają kilka dodatkowych funkcji, które ułatwiają obsługę techniki.
Technologia drop-stop
to bardzo wygodna funkcja, która jest dostępna w wielu modelach. Technologia ta pozwala na podniesienie "wylewki" sokowirówki i odwrócenie jej do góry dnem po zakończeniu procesu wyciskania soku. Dzięki temu ostatnie krople soku nie będą kapać na stół.Reverse
- istotą funkcji jest to, że ruch obrotowy powoduje odwrócenie kierunku. Jest to bardzo wygodne, jeśli cząstki owoców "utknęły" w procesie - za pomocą ruchu wstecznego można "zawrócić" cząstki i usunąć je. Ponadto, funkcja odwracania pozwala na bardziej efektywne wyciskanie soku z owoców cytrusowych.Funkcja Turbo
- umożliwia sokowirówce "samooczyszczenie". Przycisk turbo uruchamia silny strumień powietrza, który oczyszcza filtr (sitko) z drobnych pestek i podobnych zanieczyszczeń.Separator piany
- pozwala na zmniejszenie objętości piany, dzięki czemu sok jest prawie przezroczysty.Zabezpieczenie przedprzegrzaniem
zapobiega przegrzaniu sokowirówki, co przedłuża jej żywotność.Funkcja"Zabezpieczenie przed uruchomieniem
w przypadku nieprawidłowego montażu" zapobiega włączeniu sokowirówki w przypadku nieprawidłowego montażu.
Instrukcja obsługi i konserwacji
- Zrób to po kolei: najpierw złóż prawidłowo wszystkie części sokowirówki, a następnie podłącz kabel zasilający.
- Części plastikowe sokowirówek z częściami gumowymi nie mogą być myte w zmywarce.
- Po użyciu sokowirówkę należy natychmiast zdemontować i umyć. W przeciwnym razie pozostałości pulpy na częściach wyschną, co utrudni ich czyszczenie, a części metalowe mogą się utlenić.
- Wygodniej jest myć części specjalną szczotką. Czasami jest ona dołączona do sokowirówki, ale jeśli nie, można użyć zwykłej, niezbyt twardej szczotki do naczyń.
Udanych zakupów i smacznego posiłku ????
Czy podobał Ci się artykuł?
6 0 Zostaw komentarzZaloguj się przez media społecznościowe
Facebook Google lub
Zostaw komentarz
Myślę, że warto przyjrzeć się tylko celowi, jaki temu przyświeca. Moja mama ma drogą i dużą sokowirówkę ślimakową, używa jej do odwirowywania pomidorów i przelewania soku jabłkowego do słoików. Mam sokowirówkę do cytrusów, produkuje owoce, płucze pod kranem i wszystko jest w porządku. Żadnych problemów ani zmartwień.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Alla-Christina 13.01.2021Czy możesz mi powiedzieć, kto jest producentem Twojej sokowirówki do cytrusów? Wymieniłam już trzy, a nie są tanie, ale plastik jest kiepski i ciężko nim wycisnąć sok... To jak atak...
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Margot 14.01.2021Tak, mam najprostszy, nawet firmy nie pamiętam, ale na pewno nie jest to bajer, coś za 500 USD kupione. Mówię wam, główną rzeczą w tym przypadku, nawet prawo pomarańczy do wyboru, zielony nie będzie wycisnąć, lub istnieją odmiany z bardzo gęstym miąższem, nie ma również sok, aby zobaczyć.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Alla 17.01.2021Dzięki, jakoś wcześniej nie pomyślałam o jakości i dojrzałości owoców. Spróbuję tego jeszcze raz.
Reply Barmix 14.01.2021Przydatny artykuł, dziękuję. Ale z osobistego doświadczenia mogę powiedzieć, że jeśli sokowirówka odśrodkowa jest obsługiwana prawidłowo, nie tylko będzie działać dłużej, ale również będzie wyciskać lepiej. Wiele zależy też od jakości samej wirówki. Osobiście posiadam model robocoupe od trzech lat i jestem z niego zadowolony.
Reply Pokaż odpowiedzi (3) Carina 15.01.2021Całkowicie się zgadzam!
Reply Mary Noor 17.01.2021Dzięki za artykuł, teraz już wiem, czego też potrzebuję na urodziny!
Reply Nellya 18.01.2021Mam sokowirówkę, ale nie jestem z niej zbyt zadowolona, miąższ wychodzi bardzo płynny, tzn. nie suchy. Widzę, że sporo soku trafia po prostu do kosza. HELP, co robić? Czy jest zepsuty, czy powinien być?
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Barmix 26.01.2021To ewidentnie nie jest praca normalnej sokowirówki tego typu, zazwyczaj ciasto nie jest szczególnie suche, ale nie leje się z niego sok. Myślę, że nadszedł czas, abyś oddał swoją sokowirówkę w ręce doświadczonego technika.
Reply Valentina Pyzhova 18.01.2021Niestety sama miałam doświadczenie zrujnowania drogiej sokowirówki, tak jak jest napisane w artykule, nie umyłam sitka zaraz po pracy. Prawdę mówiąc, nie widziałam w tym nic złego, ale kawałki miąższu bardzo się zasuszały, nie mogłam ich całkowicie usunąć, a to odbiło się na maszynie, ciężko było jej wyciskać sok, bo sito było zapchane tymi resztkami. Musiałam go naprawić i wymienili go na nowy.
Reply Pokaż odpowiedzi (2) AliNka 19.01.2021Om, ja też to zrobiłam, tak, myślę, że wiele zmęczonych gospodyń domowych grzeszy tym, ale dzięki Bogu to działa do tej pory. Może to tylko szczęście, ale po przeczytaniu o tym, zdaję sobie sprawę, że od teraz będę myć się dokładnie i od razu.
Reply Anet 22.01.2021Myślę, że to zależy od jakości sitka. Moja sokowirówka ma co najmniej 6 lat, nie zawsze myję ją od razu, ale siatka jest wciąż jak nowa, bez pęknięć czy rdzy.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Valentina Pyzhova 26.01.2021Wow! Musiał to być bardzo drogi model do kupienia?
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Anet 27.01.2021Nie, pierwszy, który widzisz, i na rynku.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Valentina Pyzhova 27.01.2021Wtedy masz naprawdę dużo szczęścia.
Reply Olja 20.01.2021Z osobistego doświadczenia mogę tylko polecić sokowirówkę ślimakową. Teraz w drugim roku użytkowania, ale to jest dokładnie to, czego potrzebujesz! Wyciska doskonale, od owoców cytrusowych po pomidory. Do tego łatwo się myje, nie tarza się, nic nie przywiera, ciasto wychodzi półsuche, więc działa, a nie próżnuje. W tym przypadku nie należy skąpić, ponieważ tanie modele mają miękki plastik i szybko się psują.
Reply Pokaż odpowiedzi (3) Nina Bar 21.01.2021Cóż, ja mam sokowirówkę ślimakową, którą kupiłam na wyprzedaży za grosze i w zeszłym roku bezpiecznie zrobiłam na niej 23 litry soku pomidorowego. Maszyna nie była ciepła, pracowała stabilnie, miazga wyszła prawie sucha. Bardzo zadowolony z niego.
Reply Ulyana Kuchubey 22.01.2021Ja miałem mniej szczęścia. Podczas pracy z pomidorami sokowirówka padła, było dużo soku i jakoś zaczął wypływać przez wszystkie otwory i zalał silnik. Mój mąż przez długi czas nie mógł uwierzyć, że to możliwe.
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Nina Bar 26.01.2021Co za wysiłek włożyłaś))
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Ulyana Kuchubey 27.01.2021Sam byłem w szoku.
Reply Maria 25.01.2021Całkowicie się z Tobą zgadzam! Wymieniłem dwie tanie sokowirówki, aż przeszedłem na bardzo drogą, ale nierealistycznie wydajną i teraz biorę jej diament!
Reply