12 sposobów na wykorzystanie kuchenki, o których jeszcze nie wiedziałeś
Jeśli jesteś pewien, że Twoja domowa mikrofalówka pokazała już wszystkie swoje umiejętności podgrzewając i rozmrażając jedzenie, usiądź wygodnie i czytaj dalej. Umiejętne wykorzystanie i odrobina wyobraźni ujawnią nieoczekiwany potencjał tego funkcjonalnego urządzenia. Oto 12 sposobów na nadanie świeżego wyglądu Twojemu pomocnikowi kuchennemu:
1. łatwo pozbyć się wnętrza skórek cytrusów. Trudny do usunięcia biały miąższ pod skórką pomarańczy lub grejpfrutów obiera się bez wysiłku, jeśli umieścisz owoce w kuchence mikrofalowej na 30 sekund. W ten sam sposób można obierać pomidory lub czosnek.
2. Przywróć świeżość wczorajszego chleba lub wypieków. Wystarczy położyć plasterki na ręczniku papierowym i umieścić na talerzu obrotowym mikrofalówki. Włącz pełną moc i po minucie ciesz się odświeżonym smakiem i dawną miękkością.
Migdały i orzechy ziemne oraz orzechy włoskie obrać z łupinek. Umieść łupiny i jądra w misce z wodą i podgrzewaj przez maksymalnie 5 minut na średniej mocy.
4. Uzyskaj więcej soku wyciśniętego z cytryn: podgrzej owoc przez 2-3 minuty przed wyciśnięciem, a uzyskasz znacznie więcej soku.
5. Uzupełnij zapasy na zimę. Możesz użyć mikrofalówki do wysuszenia natki pietruszki, koperku lub grzybów. Możesz również uzupełnić swoją kolekcję herbat o naturalne zioła, rumianek czy kwiaty lipy.
6. Uwolnij pełną gamę aromatów i smaków przypraw i przyprawników. Umieścić przyprawy w komorze piekarnika na 15 sekund i ustawić na pełną moc.
7. Zaopatrz się w ekspresową gorącą poduszkę lub gorący kompres. Jeśli zachorujesz zanim się obejrzysz i nie będziesz miał siły iść do najbliższej apteki - nie rozpaczaj. Używając kuchenki mikrofalowej możesz zrobić butelkę z gorącą wodą: wsyp drobną kaszę (gryczaną lub ryżową) do czystej skarpety i podgrzewaj przez 30 sekund na średniej mocy. Aby uzyskać kompres, wystarczy umieścić mokrą gazę w mikrofalówce i nastawić minutnik na 15 sekund.
8. Oczyść nieświeże deski do krojenia z zapachu ryb, mięsa lub "śmierdzących" warzyw. Aby zlikwidować nieprzyjemny zapach i zdezynfekować deskę, wystarczy ją umyć, lekko osuszyć ręcznikiem i natrzeć powierzchnię połówką cytryny. Następnie trzymaj go w kuchence mikrofalowej przez kilka minut.
9. Pozbądź się bakterii i alergenów z gąbki do mycia naczyń: włóż ją do mikrofalówki i podgrzewaj na średniej mocy przez 2-3 minuty.
10. Nigdy więcej łez od cebuli! Po prostu odetnij podstawę cebuli z obu stron i podgrzej warzywo w piekarniku przez pół minuty.
11. Sprawdzić jakość pojemników z tworzywa sztucznego. Umieścić pojemnik testowy w misce z zimną wodą, ustawić temperaturę na maksimum i podgrzewać przez jedną minutę. Po tym czasie pojemnik bezpieczeństwa pozostanie zimny, a woda będzie się nagrzewać. Jeżeli pojemnik nagrzał się razem z cieczą - nie zalecamy jego stosowania.
12 I ostatnia, nieoczekiwana opcja wykorzystania kuchenki mikrofalowej to stworzenie nowych ołówków woskowych ze starych "skrawków".
Tchnij nowe życie w przybory piśmiennicze Twojego dziecka: włóż resztki ołówków do silikonowej formy i roztop w średniej temperaturze. Po uzyskanej masy mogą być formowane w nowe ołówki o skomplikowanych kształtach i rozmiarach.
Podsumowując, proponujemy przypomnieć sobie tradycyjne możliwości kulinarne kuchenki mikrofalowej i poeksperymentować z ekspresowym pieczeniem. Śmiemy twierdzić, że udało Ci się zgłodnieć podczas czytania, a może i testowania nowej funkcji mikrofalówki. A więc kilka przepisów na szybkie wypieki dla łakomczuchów:
Babeczka w kubeczku w 2 minuty
Będziesz potrzebował:
- mąka - 3 łyżki stołowe;
kawa rozpuszczalna - 1 łyżeczka;
kakao w proszku - 2 łyżki stołowe;
cukier - 3 łyżki stołowe
proszek do pieczenia - ¼ łyżeczki
mleko - 2 łyżki stołowe;
jajko - 1 szt;
olej roślinny - 2 łyżki stołowe;
wanilię do smaku.
Przygotowanie:
W pojemniku wymieszać zmieloną kawę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, wanilinę i cukier. Do suchych składników dodać mleko, masło i jajko. Wymieszać masę do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie smarujemy kubek masłem i napełniamy go powstałym ciastem. Umieść filiżankę w kuchence mikrofalowej na 90 sekund przy maksymalnej mocy. Następnie sprawdź gotowość ciasta za pomocą drewnianego szpikulca lub wykałaczki. Podawać z lodami lub posypką cukrową.
Budyń twarogowy w 7 minut
Będziesz potrzebować:
- twaróg miękki - 100 g;
jajko - 1 szt;
cukier - 1 łyżka stołowa;
kasza manna - 1 łyżka stołowa;
szczypta wanilii
sól na czubku noża;
sok z cytryny - 1 łyżeczka;
jagody do dekoracji.
Przygotowanie:
Utrzeć jajko z cukrem, dodać wanilinę, sól, sok z cytryny. Wymieszaj delikatnie widelcem lub drucianą trzepaczką. Dodać twaróg i również wymieszać. Wlać ciasto do wysmarowanych tłuszczem ramekinów i wstawić do kuchenki mikrofalowej. Pudding zajmie od 2 do 3 minut przy mocy 1000 W. Przed podaniem pozostawić deser do ostygnięcia, aż będzie ciepły. Budyń podawać ze świeżymi jagodami lub syropem i cukrem pudrem.
Sprawdź zasięg: