Produkty "słoneczne" w okresie zimowym

"Natura nie ma złej pogody!" Wiosną i latem cieszymy się jasnym słońcem i ciepłą pogodą, jesień daje nam bogate kolory liści i przyjemny czas na łonie natury, zima jest miła na swój sposób: puszysty śnieg pod stopami, wesołe święta i pięknie zamarznięty lód na dachach... Każda pora roku daje nam szczególną atmosferę i uczucia. I choć zima jest na swój sposób wspaniałym okresem, to w tym czasie naszemu organizmowi brakuje wielu promieni słonecznych i witamin. W zimie potrzebujemy więcej zdrowej żywności, aby czuć się zdrowo i być pełnym energii. Stworzyliśmy listę najważniejszych zdrowych produktów spożywczych zawierających niezbędne witaminy.

Witamina C

Najbardziej rozpowszechnioną witaminą potrzebną dla silnego układu odpornościowego i zdrowego wyglądu jest witamina C. Jej brak może przyczynić się do utraty energii i złego samopoczucia, częstych infekcji i stanu ospałości. Witamina C wpływa na kondycję naszej skóry, usuwa toksyny z organizmu, zapobiega powstawaniu plam starczych na skórze oraz wygładza zmarszczki. Aby utrzymać zrównoważone spożycie witaminy C, ważne jest, aby spożywać żywność bogatą w tę witaminę. Każdy słyszał, że C zawarta jest w owocach cytrusowych - pomarańczy, mandarynkach, cytrynie, grejpfrucie... Ale czy wiesz, że najwięcej witaminy C znajduje się w owocach kiwi, a także w kiszonej kapuście (!), suszonych owocach róży, słodkiej papryce, cebuli, pietruszce, a także burakach, czarnej porzeczce i chrzanie. Odpowiednia ilość witaminy C w organizmie przyczynia się do doskonałej kondycji skóry rąk i twarzy, dodaje jej blasku. Jeśli włączysz listę tych produktów do swojej codziennej diety, Twoje zdrowie będzie doskonałe. Dodatkowo można "nakarmić" organizm witaminą C, kupując w aptece zwykły kwas askorbinowy.

Witaminy B

Witaminy z grupy B wpływają na wiele czynników wpływających na zdrowie człowieka. Na przykład łamliwe paznokcie i włosy, słaby sen, drażliwość lub zwiększona pobudliwość wskazują, że organizmowi brakuje witaminy B. Brak tej witaminy znajduje odzwierciedlenie w pojawieniu się zapalenia skóry - w tym przypadku potrzebne są B,2, B3 i B6. To właśnie witamina B6 decyduje o stanie skóry ciała (często kąciki ust, skóra dłoni). Jeśli doświadczasz dermatologicznych stanów zapalnych, łuszczenia się skóry, nadmiernej suchości lub odwrotnie, potrzebujesz witaminy B6. Jak więc ją zdobyć?

Aby uzupełnić niedobór witaminy B6 należy włączyć do swojej diety: ziemniaki, ryż, otręby, kapustę, fasolę, drożdże, orzechy i mleko (naturalne). Należy również regularnie spożywać czerwone mięso z baraniny i wołowiny.

B2 jest również niezbędną witaminą z grupy B. Jej odpowiednia ilość wpływa na gładkość i elastyczność skóry, dlatego jeśli okresowo dokuczają Ci wysypki skórne i inne tego typu problemy, koniecznie powinnaś wzbogacić swój jadłospis o witaminę B2. Występuje w wołowinie, produktach mlecznych, migdałach i twardych serach. Witaminę B2 można również uzyskać z jabłek i warzyw, do których należą: pory, zielony groszek.

B9 lub kwas foliowy jest bezpośrednio związany z żelazem, a mianowicie z pomocą tej witaminy żelazo jest wchłaniane przez organizm. Brak kwasu foliowego (lub witaminy B9) może objawiać się bladością skóry, sińcami i workami pod oczami, może też wystąpić anemia. Jabłka, dynia i ziemniaki powinny być spożywane regularnie (gotowane tylko w nieosłoniętych kawałkach) jako środek zapobiegawczy i dla dobrego zdrowia. Kwas foliowy zawierają również kasza gryczana, daktyle i grzyby.

Witamina E

Witamina E jest również niezbędna w zimie, ponieważ "pracuje" jako przeciwutleniacz, chroni wrażliwą skórę przed negatywnymi skutkami zimna, wzmacnia włosy i paznokcie. Witamina E jest obecna w orzechach, szczególnie ziemnych, słonecznikowych, oleju roślinnym, owsie i warzywach, takich jak cebula, kapusta i wątroba.

Witamina D

Nie zapominajmy o zimie i tej witaminie. W końcu nazywana jest "witaminą słońca", a to właśnie w okresie zimowym bardzo brakuje nam słońca. D jest ważny dla organizmu człowieka od urodzenia do późnej starości. Witamina D zapobiega nowotworom, wzmacnia układ odpornościowy i kontroluje pracę tarczycy, chroni niedojrzały organizm dziecka przed chorobami i reguluje poziom cukru we krwi, a witamina D wpływa na skórę, mięśnie i układ nerwowy. Aby dostarczyć sobie odpowiednią dawkę witaminy D, warto regularnie spożywać wątróbkę, owoce morza, żółtka jaj i wysokotłuszczowe produkty mleczne.

Oczywiście, oprócz naturalnej żywności zawierającej witaminy i minerały, zawsze można kupić dodatkowe, gotowe kompleksy witaminowe w aptece w okresie zimowym. Przyczyniają się również do poprawy zdrowia i samopoczucia oraz stanowią doskonałe uzupełnienie podstawowej, zdrowej diety.

Aby uzyskać pełną dawkę witamin z pożywienia, staraj się w miarę możliwości nie poddawać ich obróbce termicznej. W razie potrzeby należy stosować takie procesy gotowania jak pieczenie, gotowanie na parze lub gotowanie.

Życzymy Państwu "smacznych" świąt i dużo zdrowia o każdej porze roku ????