Klopsiki z indyka z sosem

Przygotowanie: 15 minutPieczenie
: 20 minut

Składniki

  • 1/4 główki kalafiora, poszatkowanego na różyczki
  • 1/2 szklanki drobno posiekanej kapusty
  • 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 500 gramów mielonego indyka

Opcjonalnie: sos barbecue i świeże liście bazylii.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200°C.
  2. Umieść kalafior w robocie kuchennym. Posiekać w trybie pulsacyjnym na drobno. Przełożyć do dużej miski. Dodajemy kapustę, skrobię ziemniaczaną, ocet, sól, bazylię i pieprz.
  3. Dodać indyka i dokładnie wymieszać na małym ogniu. Wilgotnymi dłońmi formować kulki o pożądanej wielkości.
  4. Ułożyć klopsiki na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Piec przez 20 do 24 minut, aż do całkowitego ugotowania.
  5. Skropić sosem barbecue i posypać bazylią, jeśli jest taka potrzeba.
  6. Gotowe, jesteś wspaniała!

Czy podobał Ci się ten artykuł?

0 0 Zostaw komentarz

Zaloguj się przez media społecznościowe

Facebook Google lub



Zostaw komentarz

Komentarz Zostaw recenzję Vasya 18.01.2021

Czy ma znaczenie, jakiego sosu użyć?

Reply Pokaż odpowiedzi (1) Nowasz Katerina 19.01.2021

Nie, możesz użyć dowolnego sosu, który lubisz. ????

Reply