Klopsiki z indyka z sosem
Przygotowanie: 15 minutPieczenie
: 20 minut
Składniki
- 1/4 główki kalafiora, poszatkowanego na różyczki
- 1/2 szklanki drobno posiekanej kapusty
- 1 łyżka stołowa skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżka stołowa octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 500 gramów mielonego indyka
Opcjonalnie: sos barbecue i świeże liście bazylii.
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Umieść kalafior w robocie kuchennym. Posiekać w trybie pulsacyjnym na drobno. Przełożyć do dużej miski. Dodajemy kapustę, skrobię ziemniaczaną, ocet, sól, bazylię i pieprz.
- Dodać indyka i dokładnie wymieszać na małym ogniu. Wilgotnymi dłońmi formować kulki o pożądanej wielkości.
- Ułożyć klopsiki na posmarowanej olejem blasze do pieczenia. Piec przez 20 do 24 minut, aż do całkowitego ugotowania.
- Skropić sosem barbecue i posypać bazylią, jeśli jest taka potrzeba.
- Gotowe, jesteś wspaniała!
Czy podobał Ci się ten artykuł?
0 0 Zostaw komentarzZaloguj się przez media społecznościowe
Facebook Google lub
Zostaw komentarz
Czy ma znaczenie, jakiego sosu użyć?
Reply Pokaż odpowiedzi (1) Nowasz Katerina 19.01.2021Nie, możesz użyć dowolnego sosu, który lubisz. ????
Reply